Auguszta
-3 °C
2 °C

Ha a gyógyszerkeret kifogy, új betegnek nincs drága terápia

2015.08.26. 12:31
A különösen drága gyógyszerek beszerzésére év közben már nincs pénz, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ezért rendszeresen figyelmezteti a kórházakat, hogy új betegnek már ne írják fel a készítményeket, ha a kvóták kimerültek. Ha elfogyott a keret, csak más gyógyszerekkel kezdhető el az onkológiai és más betegségek terápiája. Az OEP szerint ez nem megy a betegellátás rovására, csak a felelős gazdálkodás miatt hívják fel az intézményvezetők figyelmét a rendelkezésre álló mennyiségekre.

Az egészségpénztári finanszírozási periódusok vége felé nem annyira jó betegnek lenni. 

Ha a hazai kórházak vagy ellátó központok néhány nagy értékű gyógyszerfajtából év közben elhasználják az OEP által meghatározott keretüket, a hátralévő időszakban már csak a korábban terápiába vont betegek fenntartó kezeléséhez kaphatnak a tartalékokból, az új betegeknek helyettesítőkkel kell beérniük.

Az OEP rendszeresen figyelmezteti az ellátóhelyeket, hogy nagyon komolyan veszi a pénzügyi korlátokat.

Az Index birtokába jutott körlevelekben kategorikusan leszögezik, hogy a speciális finanszírozású szakellátási kassza zárt, a jelenlegi finanszírozási lehetőségek nem teszik lehetővé az intézményi keretek emelését,

így a megállapított keretek túllépésre nincs lehetőség.

A nagy értékű gyógyszerek jelentős részét három éve helyezték nagyobb kontroll alá, tételes elszámolású rendszerbe sorolva őket. A drága gyógyszerek, hatóanyagok többsége a daganatos és autoimmun betegek gyógyítására szolgál. 2012-ben 34,5 milliárd forintos tétel lett erre előirányozva.

A szigor miatt az OEP a körlevelekben azt tanácsolja a kórházaknak, hogy az aktuális kvótákból rendelkezésre álló keret alapján döntsenek a betegek számára előírt terápiáról. Az egészségpénztár felelős főosztálya egyes gyógyszerekkel kapcsolatban azt is leírta, hogy az intézményi keretmennyiségeket a jelenlegi betegek ellátására határozták meg,

új betegek bevonására a jelenlegi betegek ellátásának biztosítása érdekében nincs lehetőség.

Az egyik levélben az október 31-ig tartó finanszírozási időszak utolsó negyedévére vonatkozóan felszólítják a kórházat, hogy

azt a készítményt alkalmazzák, amelynek az éves kerete az év hátralévő részében elegendő a kezelés biztosításához.

Az OEP ugyanis az egyes, milligrammra kiporciózott kvóták közötti átcsoportosításokkal tudja kielégíteni az igényeket.

Az OEP az Index kérdésére azt írta, jelenleg valamennyi beteg folyamatos kezelése biztosított, a tételes elszámolású nagy értékű biológiai gyógyszerkészítmények teljes palettája a kórházak rendelkezésére áll.

A tételes elszámolású rendszerbe 37-féle drága biológiai gyógyszerkészítmény tartozik, amelyeket az ellátásra kijelölt kórházak közel 50-féle – onkológiai, gyulladásos, onko-hematológiai, szemészeti, immunológiai, életmentő és ritka – kórkép esetén használhatnak. A készítményekhez a betegek folyamatos orvosi felügyelet mellett ingyenesen jutnak hozzá.

Az OEP szerint gondos gazdaként folyamatosan elemzik az egyes betegségek gyógyítására szolgáló készítmények költséghatékonyságát, és évente – a szakmával együttműködve – közbeszerzési eljárással szerzik be a várhatóan szükséges gyógyszermennyiséget. A pénztár elismerte, hogy rendszeresen felhívja a kórházvezetők figyelmét a keretek betartására – különösen igaz ez a finanszírozási év végéhez közeledve. „A felelős gazdálkodás azonban sohasem történhet a betegellátás rovására, az új vagy már megkezdett terápiák folyamatosságának kárára" – írta az OEP.