Több mint 800 rendészeti szakközépiskolás lesz határvadász

2015.08.26. 10:54
A készenléti rendőrség tagjai mellett másodéves rendészeti szakközépiskolásokból fognak állni a határvadász bevetési osztályok, mondta Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány szerda délelőtt a Rendőrségi Igazgatási Központban.

Újságírói kérdésre Papp Károly részletezte: 876 próbaidős szolgálati viszonyban levő rendőr fog szolgálatot teljesíteni, ők olyan rendészeti szakközépiskolások lesznek, akik elsőéves vizsgáikat sikeresen teljesítették. Kizárólag a készenléti rendőrség tagjaiból és a rendészeti szakközépiskolásokból, nem a megyei rendőrfőkapitányságok embereiből fog állni a határvadász bevetési osztályok állománya. A próbaidősök szakképzett rendőrök mellett fognak szolgálatot teljesíteni. Nincs és nem lesz tűzparancs kiadva, mondta a rendőrfőkapitány.

Hat határvadász bevetési osztály

Szeptember elsejével egy határrendészeti igazgatóságot állítanak fel, ez alá fog tartozni a hat határvadász bevetési osztály, 2106 fővel. Igazgatójává Szabó Ferenc ezredest nevezi ki Papp, aki kiemelte: szükség esetén a létszám 3600 főre felfejleszthető. Kiemelte: ezek az osztályok a határon rugalmasan bevethetők lesznek. Munkájukhoz helikopteres, kutyás és lovasjárőrös megerősítést kapnak.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a létszámhiány egyébként a rendőrségnél, Papp azt mondta, később fog tudni konkrét választ adni, ha konkrét kapitányságokra kérdeznek rá. Mi is megkerestük a rendőrséget a létszámkérdéssel, várjuk válaszukat.

A videóról, amin, mint írtuk, öt másodperc alatt bebizonyosodik, hogy tök értelmetlen a határkerítés, azt mondta, kedd éjjel látta, a felvételt már elemzik, Papp „nem azt látta, hogy a rendőrök nyitották ki az ajtót a kerítésen”.

2013 óta érzékelhető a növekedés az illegális határátkelések számában. Kedd éjfélig több mint 140 ezer illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök. 99,4 százalékukat a rendőrök a szerb határon fogják el, mondta Papp, aki emlékeztetett, a legnagyobb számban szír, afgán és koszovói állampolgárokat fogtak el. Összesen 64 országból érkeztek illegális határátkelők, mondta, van köztük, aki tanzániai, burundi, jemeni, kínai állampolgárnak vallja magát.

Az embercsempészet kapcsán kiemelte: a szervezett bűnözés rátelepedett a határátkelések szervezésére, kedd éjfélig több mint 700 embert fogtak el ezzel kapcsolatban.

Tolmácsot nem kérnek

A határvadászok tolmácsolást nem kapnak a munkájukhoz, mert „angolul, németül sok rendőr tud”, ezért Papp szerint megkeresik a migránscsoportokban azokat, akik angolul beszélnek, így „nem maradunk párbeszéd nélkül”.

A helyzet kezelése az egész rendőrség feladata, nemcsak a határmenti megyei főkapitányságoké – mondta Papp, aki emlékeztetett, 174,4 kilométer a magyar-szerb határ, ami egyben EU-s határ is. Az Európai Parlament és a Tanács szabályozza a külső határok átlépését. Fő szabályként csak a határátkelőhelyeknél, a hivatalos nyitvatartási időben lehet átlépni. A rendőrség a rendőrségről szóló törvény szerint őrzi az államhatárt, megszakítja annak jogellenes átlépését.

A magyar-szerb határon 7 közúti szabályozott határátkelőhely áll rendelkezésre, ebből három a nap 24 órájában nyitva van. A határt átlépni a zöldhatáron nem szabad. Aki mégis megteszi, elfogják, és ha menedékkérelmet terjeszt be, továbbadják a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, tette hozzá Papp.

A honvédséggel történő együttműködésre jelenleg a jogi környezet nem ad lehetőséget, ha ad majd, együtt fognak működni, ahogy teszik a polgárőrséggel, fejtette ki.

Egy hete vetették fel

Orbán Viktor a múlt keddi kormányülésen kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy állítson fel határvadász századokat. Ezt követően jelentette be jelentette be a kormányülés szünetében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy több ezer rendőrt vezényelnek a magyar–szerb határszakaszhoz. „Pintér Sándor jóváhagyta az országos rendőrfőkapitány elgondolását a határvadász egységek felállításáról, és azt kérte Papp Károly rendőr altábornagytól, hogy intézkedjen a szakmai, logisztikai feladatok részletes kidolgozására” – közölte a belügyi tárca hétfőn.

Lázár azt is bejelentette, hogy a századok feladata az lesz, hogy megvédjék a határszakaszt, és fellépjenek „az egyre agresszívebb és egyre határozottabb követeléssel fellépő” bevándorlók ellen. Másnap Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: már szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés mellé telepített határvadászok.

Lázár beszélt arról is, hogy a kormány a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte, hogy minél előbb módosítsák a büntető törvénykönyvet. Szigorúan, 3-tól 4 évig terjedő börtönnel lesz szankcionálható az illegális határátlépés és a kerítés megbontása – mondta Lázár, aki szerint az illegális határátlépés önálló tényállás lesz a Btk.-ban. A miniszter hozzátette, hogy az embercsempészetre vonatkozó büntetéseket is szigorítják (pedig már most is pengeélen táncolnak azok is, akik civilként segítenek migránsoknak, gyakorlati tanácsainkat, itt olvashatja).

Közben ismét átvágták a drótakadályt a határon a Szerbia felől érkező migránsok, az MTI szerint átvágták a drótot, majd ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta.

Ha a kerítés majdnem kész, miért jön ugyanannyi menekült? – tettük fel kedden a kérdést, múlt heti kvízünkből pedig megtudhatja, vajon mennyire tájékozott a kormánykommunikációt hónapok óta uraló menekültkérdésben. Mi pedig minisztereket kérdeztünk a kormányzati találkozó, majd a nemzetbiztonsági kabinet ülése után az ötletről, hogy a menekültválság miatt bevessük a hadsereget.