A XXII. és a XIII. kerület is előállt a hajléktalankitiltási tervvel

2015.08.27. 18:42

Miután a Kúria tavaly év végén törvénytelennek minősítette a XXII. és a XII. kerület terveit a hajléktalanok kitiltására a közterületekről a kerületek most egy módosított szabályozással újra nekifutnak az "életvitelszerű közterületen tartózkodás" keretek közé szorításának. Nyolc másik budapesti kerület, amelynél szintén szabálytalanásogokat talált a kúria már átesett ezen a procedúrán.

A XXII. kerület eredeti szabályozásával a Kúriának az volt a problémája, hogy túl sok helyről tiltotta ki a hajléktalanokat, illetve, mint az összes többi kerület általában, nem indokolták meg jól, hogy miért kell onnan kitiltani a fedél nélkülieket, valamint nem határolták jól körül, hogy pontosan hol nem lehetnek hajléktalanok. Ez utóbbi két követelményt sikerült orvosolnia a kerületnek, azonban továbbra is az a tervük, hogy a bölcsödék, óvodák, iskolák, templomok, orvosi rendelők, szobrok terek, parkok, lépcsők és az aluljárók környékéről kitiltják a hajléktalanokat.

Tavasszal a XIII. kerület is kitiltotta a hajléktalanokat gyakorlatilag minden sportlétesítmény, közpark, közkert, valamint minden szociális, kulturális, egészségügyi, közhatalmi vagy államigazgatási szerv elhelyezését szolgáló telek 100 méteres körzetéből. Ők most visszavettek ebből a listából, és csak a Lehel piac, a templomok és az önkormányzati tulajdonú épületben működő kultúrális intézmények - például a Víg Színház és a Radnóti Művelődési Központ - száz méterese körzetéből tiltották ki a hajléktalanokat.

A Kúria ítélete után egyébként a többi kerület sem változtatott radikálisan a listákon, sok esetben alig lehetett észrevenni a változást, a hét kerület összesen 250 közterületről tiltotta ki a hajléktalanokat. A XIII. és XXII. kerület módosított szabályzatáról jövő szerdán szavaz a fővárosi közgyűlés.  • Hírek
  • Babaváró hitel