Holokauszt-emlékművet állított a magyar kormány Kamjanec-Pogyilszkijben

2015.08.27. 23:59 Módosítva: 2015.08.28. 00:00

 Fontos, különösen napjainkban, hogy minden ember a saját döntését úgy hozza meg, hogy legyen tudatában minden lehetséges következménnyel - hangsúlyozta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, miután részt vett a magyar kormány által állított holokauszt-emlékmű felavatásán az Ukrajna délnyugati részében lévő Kamjanec-Pogyilszkijben.

1941-ben ezen a napon a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a ma Ukrajnához tartozó Kamjanec-Pogyilszkij - akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij - közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidó embert gyilkoltak meg a német SS-csapatok.

Fontosnak éreztük, hogy a magyar kormány nevében egy emlékjelet állítsunk az áldozatoknak, ezzel is kifejezve gyászunkat, fájdalmunkat és együttérzésünket az áldozatok hozzátartozói iránt. Egyúttal figyelmeztetve mindenkit, hogy egyes akkori magyar kormányhivatalnokok döntése, jóllehet nem számoltak vele, mégis mekkora tragédiához vezetett

- ismerte el, és relativizálta egyszerre a magyar felelősséget a helyettes államtitkár.

A politikus megemlítette, hogy a zárt vagonajtót mintázó emlékmű avatóünnepségén együtt emlékeztek meg a magyar küldöttség tagjai a helybeliekkel, a Kamjanec-Pogyilszkijben élőkkel, és jelen volt többek között Hmelnickij megye kormányzója is.

A zsidó szervezet a magyar kormány felelősségére figyelmeztetett

Az eseményen részt vevő Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület vezetője elmondta, hogy 2013-ban járt a szervezet küldöttsége Kamjanec-Pogyilszkijben. "Megrendülten láttuk, hogy nincs egy emlékjel, amely az akkori magyar kormány felelősségét tükrözné". Fontosnak nevezte azt, hogy a felhívásukra a Mniszterelnökség most létrehozta ezt az emlékművet.

"Meggyőződésünk, hogy a gyűlölet, az üldöztetés, a megbélyegzés legkisebb jelére is azonnal reagálni kell, nem szabad megvárni, amíg katasztrofális következményei lesznek" - hangsúlyozta. H

Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója azt emelte ki, hogy a múlt ismerete meghatározó és létfontosságú mindenkinek. Ez az emlékmű figyelmeztet arra, hogy ilyesmik ne történhessenek meg sehol senkivel. "A döntéshozóknak pedig mindig legyen felelőssége és megfelelő rálátása arra, hogy a döntésüknek milyen következményei lesznek" - hangsúlyozta.