Szombattól jön az idei ötödik hőségriadó

2015.08.27. 16:10

Idén már ötödik alkalommal ad ki hőségriasztást az országos tisztifőorvos, írja közleményében az ÁNTSZ és a Katasztrófavédelem. Az OMSZ előrejelzése alapján

augusztus 29. (szombat) 00.00 órától szeptember 1. (kedd) 24.00 óráig másodfokú hőségriadó lesz érvényben.

Az előrejelzés szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik az ország fölé, a sok napsütés miatt a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 fok körül, az Alföldön jellemzően e fölött alakul.

A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, ami véget vet a hőségnek. Jövő hét szerdán még 30, jövő hétvégén már csak 24-25 fok lesz a várható legmagasabb hőmérséklet, csütörtöktől számíthatunk csapadékosabb időjárásra.

Nyugtassa meg az a tény, hogy éjszakára végre le fog hűlni az idő, egy-egy esti szellőztetéssel ki lehet bekkelni a kánikula felé kacsingató négy napot. 

   minimum maximum
08/29, szombat 14-19 30-34
08/30, vasárnap 15-20 30-34
08/31, hétfő 15-20 31-35
09/01, kedd 15-20 30-34

Az ÁNTSZ és a katasztrófavédelmi főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben mindenki igyon elég folyadékot. Továbbá:

  • Javasolják, hogy kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Az autóval közlekedőket különben is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.
  • Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

– emlékeztetnek. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. 

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján (a fővárosi lista itt elérhető, a megyeiket innen lehet kikeresni). Emellett tematikus kiadványokkal segítik a veszélyeztetett csoportokat: Hőségriasztáshoz fiataloknak + Hőségriasztáshoz időseknek + Hőségriasztáshoz fiatal anyáknak.