Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Felmentését kérte az egészségügyi államtitkár

2015.08.27. 11:01 Módosítva: 2015.08.27. 16:38

Augusztus 31-i hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára – közölte a tárca csütörtök délelőtt az MTI-vel.

A közlemény szerint Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik. „A miniszter sajnálattal veszi tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről” – olvasható az Emmi közleményében.

Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére.

Egyik forrásunk szerint valóban személyes okok játszottak szerepet Zombor váratlan lemondásában - ennek nincs köze a miniszterek és államtitkárok munkáját értékelő kormánykonferenciához. Ezt erősítette meg a Kormányinfón Lázár János is, aki szerint  Zombor iránti a bizalom töretlen volt,  kiváló munkát végzett, amivel  Orbán elégedett volt. 

Zombor a Népszabadságnak csütörtök délután szintén azt nyilatkozta, hogy gyors lemondása azért történt, mert kezelésre, pihenésre van szüksége. Volt egy szívproblémája, és ez a betegség vált olyanná, ami mellett már nem tud „százzal pörögni".

Más információink szerint Zombor Gábor két fontos vállalását nem tudta teljesíteni. Mint sok más elődjének, a hálapénzügybe neki is rögtön a kezdetekkor beletört a bicskája. A kórházi adósságok rendezésénél pedig taktikai hibát vétett. Túl korán jelentette be, hogy az állam kifizeti a kórházak adósságait. Ezt várva a kórházak még tovább növelték adósságaikat. Úgy tudjuk, hogy Zombor Gábor mögül eddigi fontos támogatója, Lázár János is kiállt.

Balog Zoltán többször beszélt arról, hogy szívesen megszabadulna az egészségügytől, az ugyanis túl nagy falat az Emmin belül. Forrásaink szerint Mikola István ismét kész lenne vezetni az egészségügyi tárcát, de ezt csak egy önálló tárca élén, miniszteri funkcióban vállalná.  

Zombor Gábor a Szegedi Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1989-ben, 2003-ban pedig egészségügyi menedzser végzettséget. 2000-2006 között a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója volt, 2006-tól 2010-ig Kecskemét polgármestere. 2010-től 2014-ig a Fidesz országgyűlési képviselője. 2014-ben nevezték ki egészségügyi államtitkárnak.  

A kórházak idén áprilistól az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásába kerültek, adósságaikat átvette az állam. Közben elkészültek a tervek a kórházi struktúra racionalizálására, a megyei kiemelt kórházak létrehozására, a párhuzamos osztályok összevonására.