A Jobbik két gyomrost is bevihet a Fidesznek

FullSizeRender
2015.08.29. 08:12
Időközi választást tartanak Tapolcán vasárnap két önkormányzati körzetben. Mindkét helyen a Jobbik a nagy esélyes, amely már tavaly ősszel is legyőzte, áprilisban pedig ki is ütötte a Fideszt. A Fidesz a pártlogókat ugyan nem vállalja, de szeretne visszavágni a Jobbiknak.

Tapolcán pár év alatt nagyot fordult a politikai széljárás. Míg 2010-ig fideszes bástya volt a Veszprém megyei város, a kórház leépítése után kiábrándultak az emberek a kormánypártból, és tavaly jobbikos polgármestert választottak. Áprilisban pedig itt szerezte meg a Jobbik története első egyéni országgyűlési mandátumát.

A vasárnapi időközi választáson most már az lenne a meglepetés, ha nem a Jobbik győzne.

Két önkormányzati körzetben kell új választást tartani. Tavaly ősszel mindkettőt a jobbik nyerte. Az egyiket Rig Lajos, akit áprilisban parlamenti képviselővé választottak, így összeférhetetlenség miatt le kellett mondania.

A másikban a polgármesterré választott jobbikos Dobó Zoltán nyert. Neki ugyan nem kellett volna szabadulnia a képviselői mandátumtól, de lemondásával esélyt adhat egy másik jobbikosnak, hogy bejusson a testületbe.

A képviselő-testületben most öt fideszes, egy szocialista, egy független (volt MSZP-s) és három jobbikos dolgozik. Vagyis ha a fideszesek győznek, átvehetik a város irányítását a képviselő-testületben, és megnehezíthetik a jobbikos polgármester dolgát.

A Jobbik nagyon tarolt

A két körzetben várhatóan a jobbikos és a Fidesz-KDNP által támogatott független jelöltek harcolnak a mandátumért. És bár az MSZP összeállt a Magyar Liberális Párttal, a baloldali jelöltek legfeljebb a tisztes eredményben reménykedhetnek.

A jelöltek a 3. választókerületben

Ács Jánosné - független (a Fidesz-KDNP támogatásával)

Szalkai Zsolt - független

Kránicz András - MSZP-MLP

Pass Sándor - Jobbik

Érdemes megnézni, hogy a két érintett önkormányzati választókerületben hogy szerepeltek a pártok a legutóbbi választásokon. Vegyük először a 3. választókerületet. Tavaly ősszel a Jobbik 291-243-ra verte meg itt a fideszes jelöltet, vagyis 48 szavazattal. Az áprilisi időközin sokkal magasabb részvétel mellett ez volt az eredmény:

 

Látható, a Jobbik tavasszal 273 szavazatot vert a Fideszre az érintett szavazókörökben, meghétszerezte az őszi előnyét. 

A jelöltek az 5. választókerületben

Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal - MSZP-MLP

Horvátné Somogyi Ildikó - független (a Fidesz-KDNP támogatásával)

Décsey Sándor - Jobbik

Toronyi Tibor - független

Az 5. választókerületben hasonlóan alakultak az arányok. Ősszel a jobbikos jelölt 283-245-re verte a fideszest. Az április időközin viszont itt is nagyon elhúzott a Jobbik: 283 szavazat lett az előny.

 

A fentiekből is látható, hogy vasárnap az lenne a bombameglepetés, ha nem a Jobbik győzne. A Fidesz-KDNP viszont nem feltartott kézzel indult a csatába. 

A Fidesz függetlenjei

Néhány szavazatot remélhet attól, hogy pártlogó nélkül indítja a jelöltjeit. Pedig az egyik jelölt a már elhunyt volt fideszes polgármester felesége. A Jobbik sorra adja ki a közleményeket a fideszes „trükközésről”, így feltehetően a helyiek értesültek a dologról.

A Fidesz abban is reménykedhet, hogy a két volt jobbikos, most függetlenként induló jelölt elvisz szavazatot a mostani jobbikosoktól. Az egyik körzetben ugyanis a tapolcai Jobbik egykori elnöke, a másikban pedig az alapítója indul. Mára mindketten távoztak a pártból. A jobbikosok arra gyanakodnak, hogy fideszesek biztatták őket az indulásra, de ezt persze sose fogjuk megtudni.

Bár az MSZP-MLP jelöltjei aligha szólnak be a küzdelembe, egy bekezdést megérdemel, hogy ők is indítanak jelölteket. Ez nagy szó azok után, hogy a baloldal az áprilisi választáson csúnyán leszerepelt a városban, majd a helyi MSZP-elnök alpolgármester lett a jobbikos városvezető mellett, így az MSZP országos vezetése kizárta a pártból. Bár Gőgös Zoltán elnökhelyettes azt nyilatkozta, hogy legalább az egyik körzetet szeretnék megszerezni, a szocialistáknak már az is öröm lenne, ha az áprilisi eredményen tudnának javítani.

Bár a választás esélyese tehát a Jobbik, fontos lesz nézni a számokat vasárnap. Kiderül ugyanis, hogy a Fidesz bevándorlóellenes kampánya mennyiben javította, esetleg rontotta a kormánypárt pozícióit. És hogy vajon a Fidesz nyáron vett új lendülete, a Jobbik országos megtorpanása tükröződik-e egy helyi választáson.  • Tippek
  • Biztosítás