Egy magyar kamionos látta, ahogy az embercsempészek elmenekülnek a halottakkal teli teherautótól

2015.08.30. 11:21 Módosítva: 2015.08.30. 13:11
Jelentkezett az Indexnél egy magyar kamionos, aki egyedüli szemtanúként láthatta, amint az embercsempészek szerdán otthagyják a halottakkal teli kisteherautójukat az osztrák A4-es autópályán. Ő már akkor biztos volt benne, hogy embercsempészekről van szó, de tragédiára nem gondolt. Utólag úgy gondolja, a csempészek éppen akkor döbbenhettek rá a szörnyűségre. Elbeszélése szerint az egész tragédia korábban következett be, mint amiről a rendőrség idáig beszélt.

Németországból jött haza mosonmagyaróvári telephelyére az a magyar fuvarozó, aki szerda délelőtt Parndorf mellett figyelt fel a szemközti sáv mellett álló kisteherautóra és az ott zajló történésekre. Utólag egyértelmű számára, hogy azokat a pillanatokat látta, amikor az embercsempészek rádöbbennek, hogy a raktérben megfulladtak az ott összezsúfolt menekültek.

Abban a tíz-tizenkét másodpercben, amit becslése szerint menet közben követhetett az eseményekből, azt látta, hogy a hűtőautó sofőrje becsukja a hátsóajtót, pánikszerűen előrerohan, és beugrik a teherautó előtt várakozó autó anyósülésére, majd az azt vezető társával együtt elhajtanak.

A kamionsofőr továbbhajtott. Utólag azt mondja, már akkor is azt gondolta, hogy embercsempészekről van szó, de az nem jutott eszébe, hogy nagy baj is történhetett. csak amikor másnap délelőtt látta a híreket a 71 menekült, köztük négy gyerek szörnyű haláláról, akkor rakta össze, hogy ő ezt a hűtőautót látta. A rendőrségi híradásokban látott gyanúsítottakat is felismerni véli: úgy emlékszik, hogy a képeken szereplő sötét pólós, vékonyabb férfi vezette a személyautót, a teherautó hátuljáról előrerohanó férfi pedig a fehérpólós társa lehetett.

Amikor a magyar kamionos másnap délelőtt visszaindult Németország felé (hetente kétszer teszi meg ezt az utat), az autópályazár miatt már nem mehetett rá az A4-esnek erre a szakaszára. Ezelőtt nem sokkal figyelt fel egy autópálya-karbantartó a teherautóra a raktérből áradó szörnyű szag és a kifolyó gyanús folyadék miatt. A kihívott osztrák rendőrök felnyitották a rakteret, és szembesültek az őket is sokkoló látvánnyal.

A magyar kamionos elbeszélésében az a legérdekesebb, hogy az pontosabb információt jelenthet a tragédia idejével kapcsolatban. Az első rendőrségi közlemények még arról szóltak, hogy valamikor szerda éjszaka hagyhatták ott az embercsempészek a teherautót az autópályán. Ehhez képest a magyar kamionos biztos benne, hogy ő szerda kora-délelőtt, 3/4 10 körül látta elmenekülni a csempészeket. Eszerint hosszabb ideig állhatott a halottakkal teli jármű az út szélén. Furcsa, hogy senki nem figyelt fel rá nagyjából 24 órán keresztül, miközben az autópályán osztrák rendőrautóknak is többször el kellett haladniuk mellette.

Az Indexnek anonimitást kérve nyilatkozó kamionos   — számunkra hitelesnek tűnő  —  állításait nem áll módunkban ellenőrizni. Szerinte a legvalószínűbb, hogy Ausztriában az első lehetséges helyen álltak meg az embercsempészek. Lehet, hogy a fulladozó emberek előtte már dörömböltek, de    a határ közvetlen közelében,   Parndorfnál    pedig az ott zajló útmunkálatok miatt erre nem volt lehetőségük.

A Kecskemétről induló, magyar rendszámú, de szlovák feliratú hűtőkocsiban az osztrák rendőrök 71 menekült holttestét találták meg, köztük 59 férfiét, 8 nőét, valamint 3 8-10 év közötti kisfiúét, és egy 1-2 év körüli kislányét. Az áldozatok nagy valószínűséggel szír menekültek. A tragédia miatt idáig négy bolgár és egy afgán férfit tartóztattak le.  • Hírek
  • Babaváró hitel