Lassan lecseng a nagy nyári meleg

2015.08.30. 15:14

Akinek van még néhány szabadnapja, és szeretné kihasználni a nyári időjárást, az jövő hét elején kerülje el a munkahelyét, mert már csak néhány nap van hátra a nyárból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében az áll, hogy a hét elején folytatódik az őrült kánikula, akár 37 Celsius-fokos hőséggel, tehát az iskolai tanévnyitókon még napsütés lesz. Később azonban ködfoltok, záporok és zivatarok gondoskodnak arról, hogy minden diák jó hangulatban kezdje a tanévet.

A hétvégén néhol már csak 20 fok körül alakulnak a maximumok.

Néhol már hétfőn párássá válik a levegő, ködfoltok alakulhatnak ki. Az égen vékony fátyolfelhőzetre számíthatunk, de aznap még nem várható csapadék, csak a szél élénkül meg. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb 32-37 fok között várható.

Hétfőre másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a fővárosra és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére.

Kedden, szeptember elsején derült, napos, száraz idő valószínű. Többfelé megélénkül, északkeleten néhol meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban 15-20 fok lehet, napközben 31-36 fokig melegszik a levegő.

Szerdán a nyugati határnál már kapunk egy kis ízelítőt az őszből. Alapvetően napos idő várható, de nyugaton és északon délutántól több lehet a felhő, estefelé pedig a nyugati határnál zápor, egy-egy zivatar már kialakulhat. A Dunántúlon néhol megerősödik, másutt élénk lesz a légmozgás. A minimumhőmérséklet 15-20 fok között valószínű. A nappali maximumok 29-34 fok között alakulnak, északnyugaton egy-két fokkal hűvösebb is lehet.

Csütörtökön elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar. A szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-20, a legmagasabb hőmérséklet 26-32 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a melegebb.

Pénteken napközben csak 26-31 fokig melegszik a levegő. A több-kevesebb napsütés mellett főként a nap második felében egyre felhősebb lesz az ég. Napközben elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar, estétől viszont már többfelé eshet. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet.

Szombaton erős lesz a szél és többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A minimumhőmérséklet 14-20 fok között valószínű. A nappali maximumok 22-29 fok között alakulnak, délkeleten lesz a melegebb.

Vasárnap is többfelé megerősödik a szél, de már csak szórványosan várhatók záporok. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18,

a legmagasabb hőmérséklet 21-26 fok között valószínű.