Tüntetés a Keletinél: Germany yes, Hungary no!

2015.08.30. 13:23 Módosítva: 2015.08.30. 13:23

A Keleti pályaudvar aluljáróban helyszíni becslések szerint délelőtt még százötven-kétszáz menekült demonstrált, és azt skandálták, hogy 

Germany yes, Hungary no

Helyszíni tudósítónk szerint jellemzően 20-25 éves férfiak voltak ebben a tömegben, és folyamatosan próbálták a körülöttük lévőket is csatlakozásra buzdítani, de nem jártak nagy sikerrel. Délután 2-re a látszámuk megcsappant 40-50 főre, nagyon úgy tűnt, hogy lassan véget ér a demonstráció. 

Az egész mozgolódás azért kezdődött el, mert a rendőrség nem engedte tovább a menekülteket, hogy felszálhassanak a vonatjukra. Egy idősebb férfi arról számolt be, hogy hiába mutogatta a Sopronba szóló érvényes jegyét, a rendőrök nem engedték tovább, és elszakították a családjától, akik már bejutottak a pályaudvarra. Tudósítónk szerint a férfit végül beengedték. 

Az M1 híradójának korábbi riportja szerint a résztvevők délelőtt kórusban skandálták angolul tervezett a úti céljukat: "Németország, Németország!" - Szombaton is voltak hasonló akciók, de vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték.

A tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

A menekültek azt is nagyon kevésnek tartják, hogy csak egyszer kapnak enni, míg volt aki azt nehezményezte, hogy a hatóságok nyilvántartásba vették — írja az MTI.

Folyamatosan érkeztek rendőrök a VIII. kerületi pályaudvarhoz, és a Készenléti Rendőrség kamerával rögzíti az eseményeket. A tüntetők egy csoportja elindult a pályaudvar alsó szintjére, majd visszatértek a főbejárathoz, ahol a rendőrök továbbra sem engedték be őket.

A Belügyminisztérium közleményében azt emelte ki, hogy a vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország felé. A menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedély nem jogosít Magyarország területéről történő továbbutazásra az Európai Unió más tagállamába, az kizárólag Magyarország területére érvényes.

A tüntetés este megint megkezdődött, illetve a Nol.hu információi szerint a pályaudvar tranzitzónává alakított részét meglátogatta Annette Groth, a német Baloldali Párt politikusa, valamint az Európa Tanács tagja.

Holnap megkérem Németország budapesti nagykövetét, hogy ő is jöjjön ki az aluljáróba, és lehetőségeihez mérten intézkedjen a szír menekültek érdekében

- nyilatkozta Groth.