új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • És már senkit nem engednek át, mondja az Index tudósítója. Mindez a legnépszerűbb belépési pontnál a vasútnál van, amit a Mad Max-vonattal zárnak majd le. A rendőrsorfal mögött ott sorakoznak az újságírók.

  • Mintegy 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek - közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján. Szerinte a szírek csehországi alkalmazásának feltétele, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek és tiszteletben tartsák a cseh törvényeket. A szám annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a szövetség több tucatnyi nagy csehországi iparvállalat megkérdezésével készített. Korábban a német Daimler-vezér is arról beszélt, hogy ők is szívesen munkát adnának a menekülteknek, mert pont ilyen motivált emberekre van szükségük. (MTI)

  • Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült - mondta Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár hétfőn Belgrádban. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak hétfő délben a korábbi napokban megszokottnál. Ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és kevesebben indulnak majd Magyarország felé. Magyarázata szerint: az európai uniós országok egyre szigorúbb intézkedései miatt ellehetetlenülnek a Szerbiát és Magyarországot átszelő útvonalak. (MTI)

  • Pedig ez a helyszínen nagyon úgy tűnik, az UNHCR, vagyis az ENSZ menekültügyi szervezetének képviselője is erről beszélt. Akik megérkeznek a határon, azokat buszokkal Röszkére viszik, ahol vonatra pakolják őket, és kirakják az osztrák határon.

    Ehhez képes Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reutersnek mindezt tagadta: szerinte azokat, akik megérkeznek, ugyanúgy regisztrálják, csak éppen Magyarország más részein, hogy kisebb nyomás nehezedjen a déli határnál dolgozó hatóságokra. Szerinte azokon a helyeken mennek át a menekültek a regisztrációs eljáráson, például Szentgotthárdon, ahol szállást is biztosítanak nekik. Tehát Kovács azt állítja, Magyarország igenis teljesíti nemzetközi és uniós kötelezettségeit.

  • Hétvégén is dolgozni fognak a szegedi bírák

    Az új Btk.-tényállások és a visszadobott kérelmek miatt várják a migrációs ügydömpinget. Itt olvashat arról, hogyan és mire készülnek.

  • cikkünk a témában:

    A szerb sajtó is felfigyelt a gépfegyveres dzsipre

    A szerb sajtó java hétfőn reggel még Novak Đoković tizedik Grand Slam-győzelmét ünnepelte, nem sokkal később minden visszatért a megszokott kerékvágásba: a menekültválságról szólnak a vezető anyagok.

  • Háromnapos kihelyezett frakcióülést tart a Jobbik Szegeden, a képviselők több települést is felkeresnek, hogy tájékozódjanak az "illegális bevándorlásról". Több képviselőjük már most a déli határon tájékozódik, de a frakcióülés részeként is felkeresik majd egyebek mellett Ásotthalmot és Röszkét. Céljuk, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat a helyzetről és a keddtől hatályba lépő jogszabályváltozásokról. (MTI)

  • A német kormány megváltozott magatartása igazolja azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a határvédelem szigorítása érdekében, mondta Gulyás Gergely hétfőn, a röszkei határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón. Szerinte látható, hogy az Európai Uniónak és az EU egyes vezetőinek felelőtlen volt azon üzenete, miszerint  mindazok befogadást nyerhetnek, akik egy jobb élet reményében érkeznek Európába. Hozzátette: holnaptól az illegális határátlépés bűncselekmény, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető és minden esetben kiutasítást von maga után. (MTI)

  • Őrült nap a hétfői is menekültfronton, úgyhogy előző összefoglalónk után összeszedtük, mi történt ma kora délutánig, nagyjából fél háromig. Osztrák határellenőrzés és katonák bevetése, új csúcs a határátlépők számában, Szentgotthárdnál Ausztriába áttolt ezrek és szögesdróttal felturbózott vagon a hírek között.

  • Németország visszaállította ugyan a határellenőrzést Ausztria felé, menedékkérőket azonban továbbra is fogad, mondta a német kormányszóvivő. A nehezen követhető német lépéseket úgy magyarázta: "a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el". (MTI)

  • és rém logikusnak tűnik, hogy a magyar-osztrák határ ellehetetlenítésével a menekültek szállítása Szlovénia felé terelődhet. Magyarország, Szlovénia és Ausztria is a düledező schengeni zónán belül van.

     

    A maribori Večer írt arról, hogy egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt találtak az osztrák-szlovén határon. Szombaton szintén a sentilji határátkelő körzetében, osztrák oldalon 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt. Mindannyian Magyarországon keresztül érkeztek Szlovéniába. Sőt, egy csapat menekült még csütörtökön az M7-es autópályán lépett szlovén területre. (MTI)

  • Délig ötezernél több menekült érkezett Röszkénél Magyarországra. A napi rekord biztos megdől, sőt, a szabadkai Pannon RTV szerint hétfőn, a magyar határzárás előtti utolsó napon a számuk a 20 ezret is elérheti.

  • A rendőrök az M1-es autópályán a Hegyeshalom felé közlekedőket az M15-ös autóút irányába terelik, írja a Police.hu. Hétfőn 13 óra 50 perctől az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél a személy-és tehergépjármű-forgalom elől ismét lezárta a Hegyeshalom felé vezető útszakaszt. 

    Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a megyei rendőr-főkapitányság az autópálya elektronikus tájékoztató tábláin folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot az esetleges torlódás mértékéről, valamint a lezárásról

    – írják.

  • Lampedusa szigetén várhatóan csütörtökön nyitják meg az első olaszországi hotspotot, azt a helyet, ahol a migránsokat fogják regisztrálni, írja a Corriere della Sera című lap. Ezen kívül lesz három Szicílián (Pozzalóban, Trapaniban és Augustában), valamint egy a pugliai Tarantóban. (MTI)

  • Az Orbán Viktor által sokat emlegetett új időszámítás holnap indul, életbe lépnek az új menekültügyi szabályok. Ezekből az egyik legfontosabb, hogy a kormány kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Kormányzati nyilatkozatok alapján ezt nagy eséllyel meg is fogja tenni a keddi kormányülés után. 

    Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-nek múlt héten úgy fogalmazott: mivel a törvényi keretek rendelkezésre állnak, és a magyar határokra nehezedő nyomás nem csökken, sőt, nő, "nagy esélye van annak, hogy ez meg fog történni". Itt olvashatja el, mit is jelent ez a válsághelyzet.

    A válsághelyzetben a gyakorlati feladatok végrehajtását a ma megalakult úgynevezett központi operatív törzs irányítja majd. Az operatív törzsről a következőket lehet tudni:

    • 24 órás folyamatos munkarendben működik.
    • A belügyminiszter irányítása mellett az országos rendőrfőkapitány által az Országos Rendőr-főkapitányság hivatásos állományából kijelölt vezető beosztást betöltő személy vezeti.
    • A Központi Operatív Törzs kijelölt szakemberekből álló állománnyal működik. Tagjai a rendőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából kerülnek ki.
  • Az országos rendőrfőkapitány Magyarország teljes területén szeptember 14-e, azaz hétfő déltől órától szeptember 30 éjfélig fokozott ellenőrzést rendelt el, írja a Police.hu. Az ellenőrzés célja

    a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és a szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása.

    Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, ruházatot, járművet vizsgálhatnak át.

  • A nyolcvanas években sikeres, jelenleg Ausztriában élő zenész a Facebookon arról írt, hogy „nagyon egyszerű megoldást” talált a menekültválságra, szerinte „irtani kell őket már a határon. Vagy visszamennek oda, ahonnan jöttek, vagy nincs más választás, mint a háború”. A posztot azóta törölték. (Blikk.hu)

    UPDATE: A Blikk utolérte az énekest, aki azzal magyarázta a történteket, hogy nem ért a számítógépekhez, nem tudja, hogyan kell megosztani egy hozzászólást.

    Természetesen szó sincs arról, hogy fegyverrel irtanám ki a szerencsétlen bevándorlókat. Ezt a problémát a politikusoknak kellene megoldaniuk, a lehető legbékésebb módon

    – tette hozzá.

  • Hat, illegális bevándorlókat szállító magyar embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályán és Kecskeméten, írja az MTI a megyei rendőr-főkapitányság nyomán. A járművekben vasárnap 24, magát szírnek valló illegális bevándorló utazott. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás, az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárás indult. Ezért volt dugó az autópályán.

  • Reggel Heiligenkreuzban, Szentgotthárd túloldalán az osztrákoknál háromezer, a magyar oldal felől érkező menekült várakozott és óránként ötszáz újabb érkezett buszokkal. Amikor megérkeztünk Szentgotthárdra, rögtön világos lett, hogyan csinálják. Az út magyar oldalán egy iparterület van, az osztrákon szintén, egy vámterülettel kiegészülve.

    A magyar részen 40-50 katonai sátor áll, de mire odaértünk, nem nagyon volt bennük senki. Mindenki átment már Ausztriába.

    Az osztrák oldalon pedig ugyanúgy, mint Nickelsdorfban, több sorba állítva, kordonokkal elválasztva várja a menekültek tömege az aktuális buszt, amit majd megtöltenek velük. Pár százan vannak jelenleg, a nagy részüket már elvitték, a szemétmennyiség alapján épp egy nagyobb hullámon már túl vagyunk.

    Egy osztrák újságíró azt magyarázza éppen az egyik menekültnek, hogy legalább Grazig jusson el, és utána gondolkodjon a továbbmenetelen. Biztatja, hogy nyugodtan elmehet a buszokkal, mert azok egy grazi nyitott táborba viszik őket, ahol tud majd enni, inni, tisztálkodni, és nem lesz bezárva sem. Sőt, ahogy itt Heiligenkreuzban, úgy állítólag Grazban sem regisztrálják majd őket. 

  • Egy osztrák bíróság döntött egy menekült afgán nő és gyermekei ügyében. A határozat szerint egyiküket sem lehet visszaküldeni Magyarországra. A bíróság szerint ugyanis Magyarországon jelenleg nem biztonságosak a feltételek a menekültek számára. Fennáll a veszély, hogy Magyarországon nem tartják be az európai emberjogi egyezményt, és a menekültnek embertelen és megalázó bánásmódban lehet részük. A nő 2014-ben Magyarországon adott be menedékjogi kérelmet, de továbbutazott Ausztriába. A Dublin III. rendelet alapján a menedékjogi kérelmeket abban az uniós országban kell elbírálni, ahol azt először benyújtották. A bíróság szóvivője hangsúlyozta: egyedi esetről van szó, de ez az ítélet más bíróságok számára is irányadó lehet. Korábban írtunk arról, hogy hasonló ítéleteket hoztak német bíróságok is. (Die Presse)

  • Eléggé más képet mutat most, mint pár napja. Rend és nyugalom van. Összesen lehet elszórtan a pályaudvar területén 100-150 menekült, annál nem több. A civil segítőknél mindenhol feltöltött készleteket látni, meleg étel is van. A sátraknál alszanak néhányan, takarítgatnak.

  • Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR jelentése szerint a magyar hatóságok már nem regisztrálják a Szerbiából érkező menekülteket, hanem különvonatokkal nyílegyenesen az osztrák határhoz szállítják őket. "Információink szerint a különvonatok Röszkéről megállás nélkül az osztrák határra mennek" - mondta a szervezet egyik szóvivője. Csak vasárnap három ilyen vonatot láttak az UNHCR megfigyelői, amelyeken 2 ezer menekültet szállítottak.

    Ezt az Index tudósítója is megerősítette: kollégánk reggel azt jelentette a röszkei gyűjtőpontról, hogy a menekülteket éjszaka felébresztették, buszokra szállították, és elvitték a röszkei vasútállomásra. Aki most érkezik, az is azonnal buszra szállhat. (Spiegel)

  • cikkünk a témában:

    Felkerült a szögesdrót a síneket lezáró határvagonra

    Leleményes módszert eszeltek ki a magyar hatóságok arra, hogyan zárják el a migránsok előtt a Röszke melletti átjárót, tehát azt a szakaszt, ahol a sínpár halad, és ahol a kerítés részleges hiánya miatt eddig naponta több ezer ember sétált át Szerbiából Magyarországra: 

    Az első kémfotóinkhoz képest annyi változott, hogy felkerültek a vagonra a nehezítésnek szánt szögesdrót elemek is.

  • Reggel hétkor egy újabb autókonvoj indult el Magyarországra, hogy segélycsomagokat hozzon és visszafelé menekülteket vigyen magával. 15 kocsi Lipcséből indult el reggel, 16-kor pedig megállnak pihenni Bécsben, ahol többen is csatlakoznak még hozzájuk. Ezután pedig következik Győr, ahol kipakolnak, bepakolnak, majd Bécsben leteszik a menekülteket. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

  • Lengyelország bármilyen veszély esetén ellenőrizni fogja a határait - közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök. Ewa Kopacz azt mondta, országa az Európai Unió külső határai ellenőrzésének a megerősítését támogatja, és "bármilyen veszély" esetén bevezeti az ellenőrzést a tagországokkal közös határain. A kormányfő azt is közölte Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy Lengyelország nem fogadja el a Bizottság által javasolt kvótákat, amelyek alapján automatikusan elosztanák a menekülteket a tagországok között. (MTI)

  • Papból és püspökből is sokféle van, most aztán igazán látni ezt. Van, aki segít, van, aki félt vagy maga is fél, van, aki összeesküvés-elméleteket terjeszt, van, aki gyötrődik. És olyanok is vannak, akik nem csak a plébánia ismerős csendjében próbálnak választ találni. Íme, egy pap Keletiben szerzett tapasztalatai, akiből most „keresztény molla” lett a menekültek szemében:

    Katolikus pap vagyok, ma hajnal kettőig voltam a Keletiben.

    – kezdte az Indexnek írt levelét. A továbbiakban övé a szó:

    „Este megismerkedtem három szír fiúval. Az egyik római katolikus, a másik ortodox keresztény, a harmadik muszlim, mindhárman Damaszkuszból. Ők jó barátok, együtt indultak el. Nagy örömmel üdvözöltek a keresztények, és bemutatták a muszlim barátjukat is, nagy egység volt közöttünk. A muszlim fiú azt mondta, hogy a keresztények és a muszlimok testvérek. Ez a testvériség valóban látszódott közöttük.

    Igazából kevesen nagyon vallásosak a menekültek közül, ezer emberből ha egy imádkozik. A keresztények nyakában ott a rózsafüzér, és ez senkinek sem okoz gondot. Egy osztrák-iráni segítő nagyon örült, hogy papot lát a Keletiben, azt mondta menjek körbe, hogy lássák, itt van egy keresztény molla.

    Minden tiszteletem azoké, akik segítik a menekülteket.”

    Egy káplán az Esztergom-Budapest Egyházmegyéből

  • Orbán letiltotta Pintér Sándor brüsszeli sajtótájékoztatóját

    A miniszterelnöki döntés ugyanazon a napon született, amikor Németországban bejelentették, hogy a német-osztrák határon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést, mert egyszerre túl sok menekült érkezett Münchenbe. 

  • Rogán: Senki nem akarja, hogy Magyarország egy nagy hotspottá váljon

    "Orbán Viktornak igaza volt" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint Európa politikai álláspontja megváltozott. Most már Németország is belátta, hogy Európa külső határait kell megvédeni. Rogán felszólította az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a honvédelmi és a rendőrségi törvény módosítását. További részletek erre.

  • Gyakorlatilag minden tagállam maga dönti el, hogy mi az a „válsághelyzet”, amely indokolja az ellenőrzések ideiglenes visszaállítását a schengeni határon, hangzott el az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján. Az ellenőrzéseket legfeljebb tíz napig tarthatja fönn Németország. Ha a körülmények indokolják, két hetente meghosszabbíthatja ezt az időszakot, azonban az ideiglenes ellenőrzések nem tarthatnak tovább összesen két hónapnál.

    • Vasárnap a német döntés után Werner Faymann kancellár azt mondta, ők nem vezetnek be határellenőrzést.
    • Nem sokkal később az ORF-en a külügyminiszter, Sebastian Kurz erős szavakat használva arról beszélt, igenis követniük kell a németeket.
    • Hétfőn reggel Faymann bejelentette, hogy katonákat vezényelnek a határra a rendőrök segítésére, de nem zárják le azt.
    • Nem sokkal utána belügyminisztere, Johanna Mikl-Leitner pedig arról beszélt, a németekhez hasonló ellenőrzést vezetnek be a határon.

    A magyarázat az ellentmondó nyilatkozatokra az, hogy a szocdem Faymann egy szocialista-néppárti nagykoalíciót vezet, ahol az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviseli a keményebb álláspontot, és ők követelték a határzárat és a menekültáradattal szembeni hatósági fellépést. Az ügyben leginkább érintett minisztériumok vezetői, Sebastian Kurz és Johanna Mikl-Leitner egyaránt az ÖVP politikusai, Faymann pedig láthatóan engedni kényszerült a koalíciós partner nyomására.