Emeletes barakkokba szorulnak a kisiskolások

DSC 5824
2015.09.01. 11:30
Tavaly még csak két, idén szeptembertől négy kisiskolás osztálynak ad otthont a gigakonténer, amit a Szentistvántelepi Általános Iskola udvarán állítottak fel Budakalászon. A szülők szerint élhető ideiglenes megoldás, bár nem mindenki látja szívesen a környező településekről papíron átjelentkező családokat. Megkeresésünkre a Klik nem reagált, olvasói kémfotókkal azonban belülről is be tudjuk mutatni a konténerosztályokat.

Ön szerint van baljós kicsengése a felhívásnak, amit a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola tett közzé?

A Tanévnyitó ünnepélyt augusztus 31-én 18:00-kor tarjuk a konténerek szeptember 1-i telepítése miatt. Aki teheti, ezeken a napokon ne autóval hozza gyermekét az iskolába.

A jó oldala az, hogy a szülők elkerülhetik az útlezárást, ha követik a honlapon közzétett instrukciókat. A vitatott pont csak annyi, hogy a konténerekben az új elsősöknek rendeznek be tantermeket.

Nem ezek lesznek az első konténertantermek: tavaly két elsős osztály már konténerben kezdte a tanévet, ezek tetejére építik augusztus 31-én és szeptember 1-jén az újakat. 2013-ban pedig az igazgató és a titkárság költözött ki egy kisebb, irodának kialakított konténerbe.

Aki ismerősnek erről meséltem, alig akarták elhinni, hogy ilyen létezik a 21. században, Budapest tőszomszédságában. Emeletes barakkokba szorulnak a kisiskolások, nagyon bulvárosan hangzik, de az érintetteknek ez a kőkemény valóság

– mondta egy szülő, aki azt is felidézte, olvasott arról, hogy tavaly Dunakeszin használtak hasonló megoldást. Egy elsős gyerekét beírató apuka pedig Pomázon a bölcsődében látott konténertermet, ott nem volt a szülőknek problémájuk a dizájnnal.

Úgy hírlik, van jóváhagyott építési terv és engedély

Mi olvasói fotókból értesültünk a sajátos tantermekről, amik egyébként a szülői munkaközösség vezetője, Boldizsár Flóra szerint messze nem élhetetlenek. Neki három gyereke járt vagy jár az iskolába, a legkisebb tanterme épp az egyik konténer. „A konténerekkel semmi gondom sincsen, osztályszinten teljesen megfelelőnek tartják a szülők, örülünk, hogy ott marad az osztály idén is. Világos, légkondis a terem, redőny van minden ablakon” – magyarázta. Olyannal is beszéltünk, aki szerint „a konténer az egyik legkomfortosabb terem az iskolában″.

Sok esetben jobb körülményeket biztosítanak a gyermekeknek, mint az épületen belül, például a tetőtérben elhelyezkedő kisméretű tantermek.

– írta a tulajdonos önkormányzat.

Az meglepetésként érte Boldizsárt is, hogy az ideiglenes megoldásnak tervezett konténerek helyett idén nyáron sem készült el a már korábban tervezett bővítés, az ebédlő felé felhúzandó, négy osztályteremnek helyt adó új szint. A helyette beépített újabb konténerszintet működő megoldásnak tartja, bár potenciális problémaként említette, hogy a le- és felszűrődő zajokkal zavarhatják majd egymást az osztályok. A konténereket a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rendelte meg áthidaló megoldásként, tudtuk meg az önkormányzattól.

Az igazgató is a Klikhez irányított minket, mint mondta, nem kapott felhatalmazást arra, hogy nyilatkozzon. A hivatal egyelőre nem reagált megkeresésünkre. A szülők, akiket megkérdeztünk, úgy tudják, a bővítés eredetileg 2014 nyarára lett betervezve, de akkor végül nem valósult meg a szünet alatt, így került 2014 szeptemberében az első két elsős osztály konténerbe.

A legtöbb szülő, akiket az ebédbefizetés előtt-után megkérdeztünk, egyetértett abban, hogy a konténerekkel nincs gond, bár a legtöbben jobban örülnének, ha rendes épületbe járna a gyerekük iskolába. A konténerek sok teret elvesznek az udvarból, ahonnan a gyerekek behordják a sarat-port. De az iskolának nem ez az egyetlen szűkös tere: az ebédlőbe is csak nehezen férnek be, és nem világos, hogy lesz kényelmesen elég hely a tornateremben a mindennapos testnevelésnek, ami idéntől minden évfolyamon kötelező. Az önkormányzat itt besegít az iskolának, a felsősök a sportcsarnokba járhatnak tornaórára.

Pomázi bevándorlók

„Igencsak kelendő az iskola, egyre többen akarnak ide járni” – mondta Boldizsár, aki szerint azért lett túlzsúfolt az iskola, mert sokan a környező településekről járatják úgy a gyerekeiket az iskolába, hogy papíron átjelentkeznek Budakalászra. 

Számos környező településen (Pomázon, Csobánkán) élő család is Budakalászra szeretné járatni gyermekét

– írta az önkormányzat is. Az iskolaalapítvány kuratóriumának egyik tagja kifejtette, az iskolába, ahova régen 2-300 gyerek járt, nehezen fér el 500 gyerek. Az Indexnek több szülő beszélt arról, hogy ekkora telekre nem fér el több mint ötszáz gyerek, lehet, hogy még a tervezett bővítéssel sem.

„A nem budakalászi szülők is bevállalják, hogy aláírnak egy nyilatkozatot, büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak a beiratkozó gyerekek szülei arról, hogy helyi lakosok” – mondta az egyetlen eszközről, amivel az iskola távol próbálja tartani az életvitelszerűen máshol élő családok gyerekeit. Ő úgy becsüli, a valójában máshol lakók közül a legtöbben Pomázról járatják ide a gyereküket. Idén összesen több mint 80 elsőst vettek fel, tavaly 90-et. „Tavaly két hét ebédeltetést végigcsináltam, elég körülményes” – mondta az áldatlan állapotról Boldizsár.

A párhuzamos iskolában idén már nem is vállalták be, hogy három elsős évfolyamot indítsanak, a Szentistvántelepi Általános Iskolába is csak a konténerek segítségével férnek majd be.

„Nálunk iskolai bevándorló kérdés van, röviden sulimigránsprobléma, de ezeket nem az ízisz üldözi ide, meg nem is az ozirisz, vagy hogy hívják őket, ezek kérem pomázi meg csobánkai bevándorlók, és hiába vannak többnyire ide Kalászra bejelentve, attól még úgy laknak itt, mint Endi Vajna, röviden sehogy” – mártotta vitriolba klaviatúráját a Budakalászi Hírmondó fbi monogrammal publikáló glosszaírója, aki szerint a megoldás: „Hozasson ezzel a klikkel még pár konténert, építsenek belőle egy olyan tornyot, mint amibe a Gyűrűk Urába zárták be a vén varázslót.”

Budakalászi hírmondó, IX. évfolyam, 8. szám (2015. augusztus 10.), 11. oldal.
Budakalászi hírmondó, IX. évfolyam, 8. szám (2015. augusztus 10.), 11. oldal.

Az önkormányzat válaszában azt írta: kormányhatározat rendelte el az iskolabővítést 2014-ben. A kivitelezés koordinálására a Nemzeti Sportközpontok (NSK) kapott megbízást. 

Természetesen az önkormányzat a szintráépítést tartja megfelelő megoldásnak, és az érintett szervezeteknél ezt szorgalmazza. Az ügy érdemi kezelése, megoldása a Klik és az NSK kompetenciájába tartozó feladat

– írták.

A Nemzeti Sportközpontokat is megkerestük. Válaszukban azt írják, a vállalat az önkormányzattal közös megrendelőként valósítja meg a beruházást, az önkormányzat 2014. november 28-án testületi határozatban hagyta jóvá az  együttműködés kereteit, majd december 9-én aláírtak egy megállapodást. A csúszásra vonatkozó kérdésünkre annyit írtak, „a rendelkezésre álló kiviteli tervek alapján azonnal elindították a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást, amely jelenleg is folyamatban van.″

Hogy mikorra lesz ebből konténer helyett tanterem tanterem, még mindig nem világos. A sikeres közbeszerzési eljárás után a nyertes kivitelezővel szerződést kötnek, ami után „150 naptári napon belül várható a fejlesztés befejezése″.

Döcögősen indul a tanév önöknél is?

Ha szülőként vagy tanárként kiugró nehézséget tapasztal, írja meg a tema+iskolakezdes@mail.index.hu címre! Arra is kíváncsiak vagyunk, mekkora teher gyerekének az iskolakezdés idén.