Lázár: Az EU a menekültügyben csődöt mondott

IMG 4506 (1)
2015.09.01. 10:31

Az országnak egy tartósan fennálló népvándorlási krízisre kell felkészülnie

– mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottságok együttes ülésén, amit az indítványára hívtak össze kedden. Ezen több miniszter is megjelent, Lázár mellett Hende Csaba honvédelmi, és Trócsányi László igazságügyi miniszter is ott volt.

Azt mondta, hogy a jelentések szerint Líbiában, Görögországban, Törökországban továbbra is milliók vannak a menekülttáborokban, ezért év végére akár 300-400 ezerre is emelkedhet a Magyarországon keresztül Európába igyekvő menekültek száma.

Lázár szerint Magyarország korábban is hősiesen helytállt a politikai vagy vallási üldözöttek segítésében. Hozzátette, hogy aki azonban visszaél ezzel, politikai menekültként, de az európai és a magyar jogot nem tisztelve akar átjutni a magyar határon, „azoknak itt nincs helye." Lázár „európai álláspontja" szerint ezek az emberek úgy akarják kivenni a részüket az európai jogból, hogy egyetlen adóforinttal sem járultak hozza Európa megteremtéséhez.

Az EU ebben a kérdésben csődöt mondott, a menekültügyben az EU maga jelenti a problémát, mert nem tudja megoldani határai védelmét, sőt, egységes álláspontot sem tudott eddig kialakítani a kérdésben

– mondta.

Lázár szerint az EU-ban egyfajta baloldali bevándorláspolitika kapott teret, de ezzel szemben szerinte sem Európának, sem pl. Németországnak nincs egyetlen afrikai bevándorlóra sem szüksége. „A fő feladat a határok védelme, nem pedig a korlátlan befogadás" – mondta.

A kormány szerinte hármas védelmet épít ki, az első, a fizikai védelem, a kerítés, a második a határőrizet megerősítése a rendőrséggel, katonasággal, a harmadik pedig a jogi védelem. Lázár szerint az első kettő részben már teljesült. A jogiról azt mondta, hogy szeptember 15-ig tart még egy türelmi időszak, utána – azaz amikor a parlament elfogadja a törvényi szigorításokat – tételesen be fogják tartani az új szabályozást. Felállítják a tranzitzónákat, és csak szervezett keretek között léphet be bárki is az országba, mondta.

Lázár kemény hangon kritizálta az EU „régebbi tagállamait", amelyek szerinte hátrányos megkülönböztetésben részesítik a kelet-európai tagállamokat, köztük leginkább Magyarországot.

Magyarország egy centivel sem lépi túl az EU-s jogi kereteket,

közben azonban pl. Ausztriát nem éri semmi kritika, miközben egyoldalúan visszaállítja a Schengen előtti állapotokat a határon.

A Lázár után felszólaló Hende elmondta, hogy elkészült három nappal a határidő előtt a drótakadály, valamint felsorolta azokat a lehetséges feladatokat, amelyekre a hadsereg alkalmazható lenne a menekültügyben egy törvénymódosítás elfogadása után. Kizárta a fegyverhasználatot, azonban a katonákat őrzés-védelmi, logisztikai, egészségügyi-járványügyi feladatok ellátására be lehet vetni. Hende szerint fontos feladat lehet a felderítésben való részvétel, ehhez a hadsereg drónokat és felderítő repülőket is bevethet.