Már a jegyvásárlásnál ellenőrzik az okmányokat a Keletiben

2015.09.01. 16:37 Módosítva: 2015.09.01. 16:42

A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és szükség esetén vízummal rendelkező utasokat engedik felszállni a Nyugat-Európába tartó vonatokra, írja közleményében a MÁV. Ezeket pedig a közlemény szerint már a pénztárnál igazolni kell.

A Keleti pályaudvar a reggeli zárlat után tíztől újra megnyitott, de a rendőrök csak a kijelölt bejáratokon, szabályozott körülmények között engedik be az embereket, a külföldre tartókat pedig a nemzetközi pénztárakhoz küldik. Az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokból érkezőket, vagyis a menekülteket is a régi nemzetközi pénztárhoz irányítják, míg a többiek az új nemzetközi pénztárban tudják megváltani jegyüket.

A MÁV azt is bevezette, hogy egy utas csak annyi jegyet vehet, ahány érvényes személyazonosításra alkalmas igazolványt tud bemutatni a pénztárnál, vagy pedig legfeljebb kettőt. A vásárlásnál bemutatott okmány számát a menetjegyen is feltüntetik, és a külföldi jegyellenőröket is tájékoztatják a bevezetett intézkedésről.

Az előre megváltott jegyeket a kialakult helyzetre tekintettel a kezelési költség levonása nélkül, 40 euró vagy annak megfelelő forintösszegig (kb. 12600 forint) kedd éjfélig azonnal visszatérítik az utasoknak. Szerdától ugyanez érvényben lesz, de akkor már levonják a kezelési költséget is. A 40 euró feletti menetjegyek visszatérítése a nemzetközi díjszabás visszatérítési szabályai szerint az ügyfélszolgálatokon keresztül történik, írták közleményükben.

Az aktuális helyzetről a Keletinél percről percre cikkünkben olvashat>>>