András, Andor
-3 °C
3 °C

Őrület: megint félreértettek egy külföldön nyilatkozó magyar nagykövetet

2015.09.02. 12:51 Módosítva: 2015.09.02. 17:35

A kormány továbbra is elutasítja a kvótarendszert

Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Információs Központm a következő hozzáfűzést küldte a cikkhez:

Dr. Czukor József nagykövet szavait félreértették. A magyar kormány egyértelműen és változatlanul elutasítja a kvótarendszert, többek között azért, mert egy ilyen szabályozás nem csak a menekülteket, de az embercsempészeket is tovább ösztönözné.

Bár Magyarország eddig élesen elutasította a menekültek kvótarendszeren alapuló európai elosztását, Czukor József berlini magyar nagyköveta ZDF német közszolgálati televíziónak ebben az ügyben kifejezetten megengedően nyilatkozott. Czukor nem akárki: Orbán Viktor nemrég főtanácsadójának hívta vissza Magyarországra.  

A riportban azt kérdezték Czukortól, miért nem fogadja el Magyarország azt a német javaslatot, hogy az EU területén egységes kvótarendszer alapján osszák el a menekülteket (ez számunkra kedvező lenne, hiszen ennek értelmében Magyarországnak csak 1134 menekültnek kellene védelmet nyújtania).

Prőhle: Nem lehet Brüsszelben megmondani, kit fogadjunk be

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a Süddeutsche Zeitungnak adott interjút. Prőhle a kvótarendszerről ezt mondta: a magyar kormány mindig is ellenezte, hogy az Európai Bizottság túllépjen hatáskörén. Nem lehet "Brüsszelben központilag meghatározni", ki nyer befogadást egy államba. Magyarország azonban nem zárkózik el automatikusan valamennyi menekült befogadásától. Arra a felvetésre, miszerint Pozsony részéről megfogalmazódott, hogy Szlovákia nem kíván muzulmánokat befogadni, és ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, a helyettes államtitkár azt mondta, hogy "ezt esetleg ő is mondhatta volna".  

Czukor az interjúban erre a kérdésre ezt válaszolta:

A kvóta, más szóval a menekültek elosztása is egy lehetőség. Természetesen ez is egy megoldás. De mielőtt a menekülteket elosztjuk, növelni kell a határellenőrzés hatékonyságát. A menekültek így rendezett és ellenőrzött módon juthatnak be a schengeni határokon át Európába.

A riporter ezután még egyszer megkérdezte tőle, jól érti-e, hogy a nagykövet lehetséges megoldásnak nevezte a kvótarendszert, amit Orbán eddig élesen elutasított, sőt őrültségnek nevezett. Változott volna az irányvonal Budapesten?

Czukor erre a kérdésre megismételte: először az első lépést kell megtenni, és csak utána jöhet a második. Először Görögországban és Olaszországban kell fogadótáborokat létesíteni a menekülteknek, megfelelően ellenőrizni kell a határokat, és regisztrálni az érkezőket. Ekkor tudhatjuk, hány menekült van, hányan akarnak csak megélhetési célból beutazni az EU-ba, akiket nem lehet befogadni, és hányan valóban menekültek. Ezután lehet a menekültek elosztásáról beszélni, mondta a berlini magyar nagykövet.

Czukor azt is mondta: a magyar déli határon épült kerítés célja nem a menekültek elriasztása, hanem az, hogy őket ne embercsempészek hozzák be az EU-ba, hanem jelentkezzenek be az ellenőrzött határátlépési pontokon, ahol regisztrálni lehet őket. 

Az interjúban Czukor külön hangsúlyozta: Magyarország mindenben betartja az EU szabályait. Magyarázata szerint hétfőn azért alakult ki kaotikus helyzet a Keleti pályaudvarnál, mert mindenféle álhírek terjedtek el, és sokan úgy gondolták, onnantól szabadon utazhatnak Németországba. Emiatt olyan hangulat alakult ki a Keletinél, hogy a hatóságok már nem akartak beavatkozni, mert mindenképpen el akarták kerülni az erőszakot.

Azóta azért nem engedik fel a vonatra a menekülteket, mert ebben is be akarják tartani a szabályokat. A Magyarországra érkező menekülteknek együtt kell működniük a magyar hatóságokkal, egy részük azonban ezt kikerülve szeretne továbbutazni a Keletiből, mondta Czukor. Ezeknek az embereknek is vissza kell azonban menni a befogadóállomásokra, hogy ügyükben lefolytathassák a menekültügyi eljárást, mondta a nagykövet.

Orbán Viktor csütörtökön Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal Brüsszelben a migrációs helyzet kezeléséről. Natasha Bertaud a Bizottság szóvivője szerint a találkozón áttekintik, milyen további támogatást nyújthat az Európai Unió Magyarországnak a helyzet kezelése érdekében. A bizottsági szóvivő arra a kérdésre nem válaszolt, tervezi-e az Európai Bizottság, hogy az Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében korábban javasolt kvótarendszernek - amely alapján a többi tagország menekülteket vállalna át a két említett országtól - Magyarország is kedvezményezettje legyen.