Miért nem engedjük csak úgy tovább a menekülteket?

D  CC20150901001
2015.09.02. 14:29
Szinte lehetetlen olyan külföldi hírcsatornára kapcsolni, ahol előbb-utóbb ne kerülne adásba egy riport vagy bejelentkezés a magyar menekülthelyzetről. Ezek most körülbelül azzal a címmel futnak, hogy Magyarország nem engedi tovább a menekülteket. De mit tehetnek ők, és mit léphet a magyar hatóság a Keletinél? Miért beszél keresztbe Angela Merkel és a német bevándorlási hivatal, és ki adja az illegális utakat keresők alá a lovat? Folytatjuk magyarázó sorozatunkat a menekültügyről, percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Ha Ausztria és Németország tárt karokkal várja a menekülteket, akkor Magyarország miért áll az útjukba?

– kérdezi a fél ország. Kicsit megkapirgálva a felszínt kiderül, hogy a helyzet ennél összetettebb. Megpróbáljuk érthetően összefoglalni a lényeget. A legfontosabb, hogy 

Sem Ausztria, sem Németország nem mondta, hogy küldjük tovább a migránsokat. Sőt.

Angela Merkel épp arról beszélt, „Magyarország a Dublin III. alkalmazásától nem térhet el.” Az osztrák kancellár, Werner Faymann egyenesen bírálta, hogy a magyarok hagyták továbbutazni Ausztriába a menekülteket – miközben ehhez hétfőn osztrák rendőrök asszisztáltak. Magyarázó sorozatunk első részében azt magyaráztuk el, mit keresnek a migránsok a Keletinél, a folytatásban azt nézzük meg, miért nem utazhatnak tovább, még érvényes vonatjeggyel sem.

Így értették félre a német nyilatkozatot

Minden tagállam dönthet úgy, hogy egy már nála tartó menekült ügyét nem visszapasszolja, hanem magához rendeli. Ezt teszi most Németország a szír menedékkérőkkel, ezt jelentette be a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF). Ez azokra a menedékkérőkre vonatkozik, akik már ott vannak, nem azokra, akik most próbálnak oda eljutni.

Prőhle Gergely, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI szerint a Süddeutsche Zeitungnak egy interjúban azt mondta, hogy "nyilvánvalóan Angela Merkel német kancellár sem úgy gondolta azt, ami a hétvégén még úgy hangzott, hogy minden szíriai állampolgárt befogadnak Németországban". Szerinte a menekültek félreértették a bejelentést, a magyar rendőrségről nem is beszélve, akik úgy értelmezték a helyzetet, hogy a menekültek felszállhatnak a vonatokra.

  • Azért, mert van erről egy uniós szabály, és mi az unió tagjai vagyunk, azaz ezt be kell tartanunk. Ez a szabály (a már említett Dublin III.) kimondja, hogy hiába akar valaki mondjuk Németországba kerülni, hivatalosan ott kell az ügyét elbírálni, ahol először az EU területére lép. Ez a Keletinél várakozó menekültek esetében most Magyarország. Ha például Görögországban jártak is korábban, oda nem küldenek vissza senkit egy strasbourgi bírósági döntés miatt.
  • Azért sem engedhetjük tovább a menekülteket, mert az uniós szabályok szerint amíg nem bírálják el a menedékkérelmüket, addig nem hagyhatják el az országot, és mi sem utasíthatjuk ki őket. Ez a szabály, ezt tartjuk épp be.
  • Németországba tehát egy migráns rajtunk keresztül legálisan nem juthat be, csak más EU-s tagállamokon keresztül. A szírek befogadásáról szóló német bejelentés nagy zavart okozott, csak a már ott lévő menekültekre vonatkozott, nem az oda tartókra (lásd keretes írásunkat). A németek menedékjogot ígérnek a már ottlevőknek, közben azt várják el, hogy a többi ország tartsa be a szabályokat. De a menekülteket ez nyilván nem nagyon érdekli, az ő fő céljuk, hogy eljussanak oda. Mivel ez legálisan nem oldható meg, illegális utakat kell keresniük.
  • Az is egy fontos szempont a helyzet megértéséhez, hogy a menekültektől, ha elkapják őket, vagy ha ők jelentkeznek a magyar hatóságoknál, ujjlenyomatot vesznek. De a menekültek nem akarnak ujjlenyomatot adni, mert félnek, ha itt rögzítik őket a rendszerben, ide fogják őket visszaküldeni, márpedig a többségük nem ide, hanem még nyugatabbra akar menni. 
  • Összességében tehát nem engedhetnénk tovább a Magyarországra érkező menekülteket, de nincs arra megoldás, hogy mindenkit ellenőrizzünk, és az országon belül tartsunk. Magyarországnak nem kötelező minden egyes vonatra szálló embert ellenőriznie, de nem is tiltja semmi, hogy megtegye.