Tudta, hogy a magyar katona elfogóhálóval is mehet a menekültek ellen?

DSOKI20150825012
2015.09.03. 11:31
A parlament csütörtökön tárgyal arról, hogy a Magyar Honvédséget is be lehessen vetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben. Ha a törvénymódosítást megszavazzák, a katonák új jogosítványokat kapnak a menekültekkel szembeni fellépéshez.

A honvédségi törvény kiegészítése szerint a katonák polgári személyekkel szemben továbbra sem használhatnak lőfegyvert.

De vannak kivételek az általános tilalom alól.

A menekültválság idején kiosztott feladat végrehajtására kivezényelt katona, ha megtámadják, visszalőhet. A törvény ezt úgy fogalmazza meg, hogy „emberi élet kioltására” csak abban az esetben irányulhat a kényszerítő eszköz használata, ha „másképpen el nem hárítható személy elleni életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztető támadás”.

Testi sérülés okozására alkalmas intézkedésre viszont egyértelmű engedélyt ad a módosítás.

Kifejezetten könnyítést jelent, hogy az új rendelkezés kiveszi a lőfegyverhasználat tárgyköréből a 2006-os utcai zavargások idejéről ismert tömegoszlatási módszereket. „Nem minősül lőfegyverhasználatnak a gumilövedék, a pirotechnikai eszköz és a könnygázgránát használata." 2006 után egyébként a Fidesz még Brüsszelben is fellépett azért, hogy a gumilövedékes puska kikerüljön a legálisan bevethető tömegoszlatási eszközök tárából, mivel a Gyurcsány-kormány elleni tüntetéseken több ember súlyos, sőt maradandó sérülést szenvedett a lövedékektől.

Ami viszont szokatlan, hogy 2015-ben lőfegyverrel vagy más e célra használható kilövő eszközzel célba juttatható elfogóháló használatára is feljogosítják a magyar katonákat. 

A dzsungelfilmek oroszlánvadász jeleneteit idéző eszköz paramétereiről megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot:

  • Milyen rendszeresített elfogóhálója van a katonaságnak?
  • Az eszköz a menekültek esetében hogyan hasznosítható?

A minisztérium válaszait két napja várjuk, hiába.