A németek 86 százaléka pénzzel is támogatja a menekülteket

2015.09.04. 10:20 Módosítva: 2015.09.06. 17:22

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérés készült az ARD német országos közszolgálati televízió megbízásából augusztus 31. és szeptember 2. között, eszerint a németek 59 százalékának nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és több mint 90 százalékuk támogatja a menekültek tagállamok közötti elosztását kvóták alapján, közölte az MTI.

A kutatás szerint a németek:

  • 38 százaléka aggódik a menekültek nagy száma miatt. Az aggodalom az ország keleti részén erősebb, mint a nyugati tartományokra: míg a volt NDK területén élők 46 százaléka fél a nagyszámú menekült miatt, a nyugati országrészben élők 36 százalékára jellemző az aggodalom.
  • 86 százaléka pénz-, vagy egyéb adománnyal támogatja, vagy kívánja támogatni a menekülteket, 67 százaléka pedig önkéntes munkával
  • 92 százaléka támogatja a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer bevezetését
  • 85 százaléka szerint meg kell teremteni a legális beutazás lehetőségét, hogy a menekülteket megkíméljék az EU-ba vezető út veszélyeitől
  • a határellenőrzés visszaállítását 45 százalék tartja megfelelő megoldásnak, 52 százalék elutasítja ezt
  • 37 százaléka szerint Németországnak a jövőben is nagyjából annyi menekültet kell-e befogadnia, mint most. A németek 22 százaléka szerint az eddiginél több menedékkérőt kell befogadni. Az eddiginél kevesebb menedékkérőt kell befogadni 33 százalék szerint
  • az ország keleti részén élők 45 százaléka gondolja, hogy hazájának kevesebb menekültek kellene befogadnia, míg a nyugati tartományokban élők körében 30 százalék vélekedik így
  • 50 százaléka szerint nem megfelelő a hatóságok fellépése az idegenellenes zavargások és a menedékkérőket befogadó szállások elleni támadásokkal szemben, 40 százaléka szerint pedig megfelelő a hatóságok fellépése.

Angela Merkel kancellár hetekig - egészen augusztus közepéig - nem foglalt állást nyilvánosan a menekültválság gyors mélyülésének ügyében, amit az ARD felmérése szerint a németek többsége nem vett jó néven: 53 százalékuk szerint a kancellár eddigi tevékenysége nem megfelelő, míg 37 százalék szerint eddig megfelelően kezelte az ügyet.

Angela Merkel népszerűsége egy hónap alatt 4 százalékponttal csökkent, a tevékenységével elégedettek aránya így 63 százalék. Ez 2012 decembere óta a legalacsonyabb érték az ARD-DeutschlandTrend felméréssorozatában.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő és akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.