Kihirdetheti a válsághelyzetet a kormány

2015.09.04. 13:16
Megszavazta a parlament a kormány menekültügyi törvénycsomagjának egy részét, eszerint kihirdethetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A javaslatot a Jobbik is megszavazta, a baloldal elutasította. Arról csak később tudnak szavazni, hogy mi lesz a dolguk a rendőröknek és a katonáknak a válsághelyzetben.

Elfogadta a parlament a pénteki rendkívüli ülésén a kormány menekültügyi törvénycsomagjának feles többséget igénylő részeit. A képviselők délelőtt vitáztak a javaslatról, majd kora délután meg is szavazták.

A parlament 140 igen, 33 nem szavazattal fogadta el a javaslatot. 

Vagyis a kormány ez alapján kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.  Itt olvashat arról, mit is jelent ez.

A szavazási jegyzőkönyvből kiderül, hogy a jobbikos képviselők is támogatták a javaslatot, az MSZP-s, LMP-s és független képviselők utasították el. Ez azért jó hír a Fidesz számára, mert így feltehetően a Jobbik a kétharmados törvényeknél is segít majd a kormánypártoknak.

Mint arról beszámoltunk, a parlament a szabályok miatt a kétharmados törvényekről (a rendőrségi és a honvédelmi törvény módosítása) nem tudott szavazni. A baloldali képviselők ugyanis csütörtökön nem támogatták a házszabálytól való eltérést.

Így a parlament most nem is tudott szavazni arról, hogy a katonáknak és a rendőröknek milyen feladataik vannak, ha a kormány válsághelyzetet hirdet ki. Emiatt valószínűleg hamarosan újabb rendkívüli ülést kell tartani.

Mit szavaztak meg?

Megszavazták viszont a képviselők a feles többséget igénylő részeket. A parlamenti vitában Trócsányi László igazságügyi miniszter ismertette, milyen változásokról van szó. (Itt  összefoglaltuk korábban mi is.)

 • Mostantól lehetőség lesz arra, hogy a kormány átmeneti időre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdessen ki.
 • Gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a menekültügyi eljárásokat.
 • Bővítik az ország határainak védelméhez szükséges intézkedések körét.
 • Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon.
 • Szigorítják az embercsempészeket sújtó büntetőjogi szabályozást.
 • És három új tényállással is kiegészül a büntető törvénykönyv: a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

Előtte nagy vita volt

A pártok képviselői is elmondhatták a véleményüket a törvénycsomagról, itt olvashat a vitáról. A baloldal a javaslatok visszavonását kérte, a Jobbik szigorúbb szabályozást sürgetett, míg a kormánypárti politikusok persze elégedettek voltak. Következzen néhány idézet az álláspontokról (a frakciók nagysága szerinti sorrendben).

 • Kósa Lajos (Fidesz): a törvénycsomag segítené a magyar kormányt és szervezeteket, hogy a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomás enyhüljön, valamint azt, hogy a bevándorlókat a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján tisztességesen, humánusan és jogkövetően lehessen kezelni.
 • Harangozó Tamás (MSZP): a törvényjavaslatok a magyar emberek alapvető jogainak korlátozását célozzák, vissza kell vonni. A Keleti pályaudvarnál tomboló káoszért nem az unió vagy Németország vezetői, hanem a Fidesz és Orbán Viktor a felelős. A Fidesz végighazudta az elmúlt 8 hónapot, és semmibe vették a schengeni szabályokat.
 • Z. Kárpát Dániel (Jobbik): ételt, italt és rövid időre szállást kell biztosítani a bevándorlóknak, de el kell utasítani az integrációjukat. Ha Magyarország nem állítja le a regisztrációt, akkor célország lehet.
 • Hargitai János (KDNP): az unió képtelen a probléma kezelésére, naponta más álláspont jelenik meg. A menekültekre korábban megalkotott szabályrendszer egy ilyen szituációra nem volt felkészülve, és ezt a népvándorlási áradatot kezelni nem tudja. A most beterjesztett a javaslatok kulcseleme, hogy a határok mentén megfogják a bevándorlási áradatot, és már ott megszűrjék ezeket az embereket. 
 • Schiffer András (LMP): alkotmányos aggályokat vet fel a javaslat. Különleges jogrend kihirdetéséhez az alaptörvényt kellene módosítani. Az előterjesztett törvényjavaslat alkalmatlan a helyzet kezelésére, bár vannak benne támogatható elemek, mint például a tranzitzóna felállítása, az embercsempészek elleni fellépés szigorítása vagy akár a válsághelyzet intézményének bevezetése.


 • Hírek
 • Csok