Nem dob utcára a kórház menekült gyerekeket

2015.09.04. 15:27

A kórház szerint nagyon nem úgy volt a Keletiben született Szadan története, ahogyan arról két önkéntes révén a tolmácstól és a családtól értesülve beszámoltunk.

Az első verzió szerint a kisfiú – aki egyébként kislány – édesanyjával és egyéves gyermekével a születése után kórházba került, ahonnan azonban négy nap után kirakták őket, így aztán megint visszatértek a Keleti aluljárójába, ahonnan szerencsére két önkéntes befogadta.

Valójában a kórházat az anya önszántából hagyta el.

Kölcsönösen könyörögtek

„Könyörögtünk nekik, hogy maradjanak, már két nap után el akartak menni, mi bírtuk rá, hogy legalább még pár napot maradjon” – mondta Ádám Mariann gyermekorvos. A helyzetet végigkísérő szakember szerint minden támogatást megadtak az asszony és gyermekei számára, felajánlották, hogy tovább is maradhatnak, külön szobát is felkínáltak, ahol a két gyerekkel együtt lehetett volna.

Tolmácsot is szerzett a kórház, így minden felvilágosítást is megkapott az asszony és férje, aki szintén nem akart maradni.

„Ők meg könyörögtek, hogy mehessenek, mert este fuvarjuk van Németországba. Megértem, hogy nem akarták a lehetőséget elszalasztani, ha már oda igyekeztek, mi nem is tartóztathatjuk, de mégis mindent megtettünk, hogy maradjanak” – mondta az orvos.

Miután a család menni akart, a kórház étellel, itallal, pelenkával, téli és nyári ruhával is ellátta a mindkét gyereket, hogy az úton semmiben ne szenvedjenek hiányt. „Biztos, ami biztos, még le is rajzoltam, hogyan használja a tápszert.”

Mi pártoljuk, segítjük a rászoruló menekülteket, nem dobunk ki senkit az utcára, mindent megteszünk és mégis ilyen, orvosok és kórházak ellen hergelő hírek jelennek meg

– mondta Ádám Mariann, megjegyezve, hogy két kolléganője pénteken is kiment egy zsák gyerekruhával a Keletihez. Tapasztalata szerint nem az első eset, hogy a mielőbbi távozást kierőszakoló menekült végül úgy jelenik meg a hírekben, mint akit utcára tett a kórház.

A gyermekorvos elmondta, hogy még azt is közölték Szadán szüleivel: ha a fuvarral mégsem tudnak elmenni Németországba, akkor visszavárják őket. De nem jöttek.

A szíriai család szerint csak az anya és újszülött gyermeke maradhatott volan a kórházban az egyéves gyerek nem, ezért jöttek el a kórházból – ezt pénteken ismét elmondtá. A kórház szerint azonban az egyéves gyermek is maradhatott volna.

Miután a kórházat elhagyták, valóban befogadta őket egy éjszakára egy budapesti pár, de a család utána újra a Keletihez ment, mert a csoportjukkal, többi rokonukkal akartak lenni, bízva abban, hogy végül elmehetnek Németországba, ami ezek szerint a beígért fuvarral mégsem sikerült.