Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Újabb menekültes konzultációt lengetett be Orbán

2015.09.04. 07:32

Az EU vezetőivel kialakult konfliktusról, a menekültügyi kvótarendszer elutasításáról és a nemzeti konzultáció jelentőségéről beszélt a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök a fociultráknak is üzent, többet várt volna tőlük a jelenlegi helyzetben. Orbán rádióinterjúja percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Orbán Viktor pénteken Brüsszelben találkozott uniós vezetőkkel, ott elég kemény üzenetet küldött a németeknek, pénteken a V4-es országok vezetőivel találkozik. A kettő között most reggel a Kossuth rádióban mondja el a véleményét a menekültügyről.

 • Komoly véleménykülönbség van Magyarország és az európai vezetők között, utóbbiak úgy gondolják, mindenkit be kell engedni - vág bele a közepébe Orbán Viktor. Ezzel szembe kell nézni, "nem érdemes homokba dugni a fejünket". "Európa gazdag és gyenge, a határaink megvédésében viszont erőt kell mutatnunk" - mondja Orbán. A miniszterelnök elárulja, hogy kritizálták az EU- vezetők zárt ajtók mögött is a magyar lépéseket, de jobb ötletet senki nem tudott adni.

 • A magyar lépések mellett konfliktusos pont a németeke által javasolt kvótarendszer. Orbán szerint viszont

  a kvótákról akkor lehet beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határainkat.

  Hiszen nem tudjuk, hány embert kell szétosztani. "Hogy lenne megoldás a kvótarendszer? A többiek megállnak a határon?" - teszi fel a kérdést. Orbán szerint a megoldási javaslat arról szól, hogy Görögországból és Olaszországból idehoznának embereket, pedig Magyarországra most több bevándorló érkezik, mint ezekbe az országokba. És hatalmas az utánpótlás. "Ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába" - mondta.

 • Orbán megjegyzi, hogy nem tudja, a magyarok mit gondolnak a kérdésről, de nyilván

  lesz módunk újabb konzultációban megkérdezni.

  Nem mondja ki, hogy ez újabb nemzeti konzultációt jelent-e. A legutóbbi bevándorlásügyi konzultáció júliusban ért véget.

 • Ezután rátérnek a Keletinél kialakult helyzetre, amely a hivatalos kormányzati álláspont szerint ugye a németek miatt alakult ki. Orbán szerint ezért kérte a magyar kormány, hogy a német nagykövetség települjön ki a Keletihez. „Települjenek ki, és adjanak nekik vízumot” – mondja Orbán, aki szerint a legnagyobb baj, hogy a bevándorlók nem akarnak együttműködni, nem akarnak regisztrálni a táborokban. Pedig Magyarország nem tud eltekinteni a schengeni szabályoktól.

 • Szeptember 15-től új jogi helyzet áll elő, más időszámítás kezdődik – jelenti ki Orbán. A kormány törvénycsomagjáról van szó, amiről ma szavaz ugye a parlament. Erre az új helyzetre fel kell készülniük a magyar hatóságoknak, a szerb hatóságoknak és a menekülteknek is. Egy mondatban is összefoglalja a kormányfő, miért van szükség erre a törvénycsomagra.

  Az, hogy mindenkit beengedjünk, képtelenség.

  És, hogy miért? Láthatjuk, hogy a Keletinél „járványveszélyes helyzet alakulhat ki”, és a bevándorlók „egyre agresszívebbek”.

 • Orbán ismét visszatér a konzultációra, bár az nem derül  ki, hogy mikor és pontosan miről lenne a következő. A következők miatt fontos ez szerinte:

  • Kellő időben a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztunk létre.
  • Ha nem lett volna a nemzeti konzultáció, most nem tudnánk, mit gondolnak a magyarok.
  • Hónapokkal ezelőtt a baloldal még tagadta, hogy probléma lenne, ha nem lett volna a konzultáció, most vitatnák, mit gondolnak az emberek.
 • Ezután a műsorvezető a görögökre tereli a szót. Orbánnak így van módja kifejteni, hogy ha a görögöknek sikerülne megoldani a problémát, most mi sem így állnánk. Emellett az EU vezetői sem tudják kezelni a helyzetet.

  Ha mindenkit beengedünk, vége Európának.

  Orbán megismétli félórán belül másodszor, hogy mi a legnagyobb problémája most az EU-nak: „gazdagnak és gyengének lenni a politikában a legveszélyesebb kombináció".

 • Lassan vége a műsoridőnek, de a műsorvezető még rákérdez a fociultrák éjszakai randalírozására. Este játsszák a magyar–román meccset, előtte a Deák téren balhézott néhány szurkoló:

  Ne is mondja! Azt hittem több megértés lesz bennük.

  Orbán vicceskedve meg is jegyzi, hogy még neki is vannak illúziói. Azt várta volna, hogy az ultrák figyelembe veszik a budapesti utcákon kialakult menekülthelyzetet, de a jelek szerint rá sem hederítenek. Orbán persze elmegy az esti meccsre, amelyre fogadott is:

  a kormány tagjai góltotót rendeztek, ahogy az férfiak által dominált közösségben szokás.

  Ám nem árulta el a miniszterelnök, mire tippelt. Az interjúnak, így a közvetítésünknek is ezzel vége.