Magyarország nem tudja tartani a schengeni határokat

2015-09-04T164237Z 1183628150 GF10000193234 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.09.05. 11:22

Öt napon belül kétszer volt rendkívüli helyzet, amikor Magyarország vízum nélkül engedett tovább migránsokat nyugati országokba.

Menekültválság percről percre itt ->>>>

Hétfőn a német bevándorlási hivatal vezetőjének szavait értették félre, és keletkezett emiatt olyan helyzet, hogy muszáj volt a Keleti pályaudvaron felgyülemlett három és félezer embert kiengedni az országból.

Pénteken a Keleti pályaudvarról indult el ezer ember gyalog az autópályán Bécs felé, Bicskéről pedig a győri fő vasútvonal mellett indultak el több tucatnyian. A nagyobb katasztrófát megelőzendő muszáj volt rendkívüli intézkedést hozni.

A hírek hatására szombaton a bicskei befogadóállomást hagyta ott 250 ember, és indult el az autópályán Bécs felé. A debreceni befogadóállomásról reggel távozott több száz migráns, és ment Budapestre, a vámosszabadi befogadóállomásról gyalog indultak el Hegyeshalomba vagy kétszázan. A Keleti pályaudvaron Hegyeshalomig vesznek tömegesen jegyet a menekültek, hogy ott átsétálhassanak az osztrák oldalra a hajnalban busszal kivittek után.

A schengeni jogszabályok szerint Magyarország nem teheti meg, hogy a menekültkérelmek elbírálása, hivatalos okmányok nélkül egy másik schengeni országba engedjen ki embereket. Ha így tesz, ezzel a schengeni tagságát, azaz a nyugati határellenőrzés-mentességet veszélyezteti. Erre a feladatára folyamatosan figyelmezteti is Ausztria és Németország. Berlin ugyanakkor változtatni akar a jelenlegi szabályokon, és kvóta szerint akarja szétosztani a menekülteket a 28 tagállam között. Magyarország, valamint a visegrádi négyek másik három tagállama szerint a kvóta nem old meg semmit, tüneti kezelésnek tartják, és csak bátorítást adna a még otthon lévőknek.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az Európia Unió nagy nyugati államai és a volt szocialista országok mintha nem is ugyanannak a klubnak lennének a tagjai.

Hétfőn is, és pénteken is katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt volt szükség a menekültek schengeni jogszabályokba ütköző kiengedésére. Hétfőn a magyar nagykövet egyezett meg a német belügyi államtitkárral 250-300 ember soron kívüli kiengedéséről. Ebből lett három és félezer, mert Lázár János szerint lehetetlenség lett volna egy több ezres tömegből ennyi embert kiválasztani. Pénteken a Spiegel szerint a magyar, a német és az osztrák miniszterelnök egyezett meg a menekültek soron kívüli kiengedéséről.

A szerb-magyar határon tegnap kétezer ember lépte át illegálisan a határt. A macedón-szerb határról öt-hatezer ember indul útnak rövidesen, vagy már el is indultak. Hamarosan ők is itt lesznek.

Magyarország nem tudja tartani a schengeni határokat. A kormány szerint veszélybe került a tagságunk, ami a gyakorlatban azt jelentené: visszaáll a magyar-osztrák határ, és Ausztria válik Schengen frontországává.

A csodát a három méter magas kerítéstől várjuk, meg a tranzitországokban indítandó plakátkampánytól.