Minden, amit az osztrák segélykonvojról tudni kell

2015-09-06T113459Z 1359505368 LR2EB960W60JW RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.09.06. 15:53
Legális autóval átvinni menekülteket a határon? Nem félnek, hogy 3 év börtönt kapnak? Hányan férnek be a kocsikba? Mi értelme az egésznek?

Még a hét közepén kezdtek el civilek Bécsben autókból és buszokból álló konvojt szervezni, azért, hogy a Magyarországon vonatokról leszállított és táborokba szállított menekülteket átvigyék a határon. Az akciót mára, azaz vasárnapra tervezték, és a terveknek megfelelően délelőtt el is indultak: tartottak egy rövid megállót Nickelsdorfnál, ahol demonstrációt tartottak és dudáltak, majd továbbmennek Győrbe és Budapestre.

Mit hoznak (és visznek)?

A konvoj létszámáról ellentmondóak az információk, 150-250-en lehetnek, a legtöbben Bécsből és Grazból indultak. A kocsik száma alapján 500-600 menekültet tudnak majd elvinni egy fordulóval.

Két autó még a menet előtt, dél körül megérkezett a Keleti pályaudvarra. A menettel tart több újságíró is. A kocsik meg vannak pakolva segélyadományokkal, ruhákkal, itallal, étellel, polifoammal. A konvoj azt tervezi, hogy a visszafelé útra felvesznek menekülteket, és segítenek nekik Ausztriába jutni. Vannak náluk gyerekülések, és utasításba kapták, próbálják meg a menekültek családjait egyben tartani, nehogy elszakadjanak egymástól családtagok.

Úgy tudjuk, a Keletiben a menekültek fel is osztották egymás közt a helyeket: a fiatal férfiak vonattal mennek, a családok a konvojjal. A pannonhalmi apátsághoz is toboroztak az osztrákok autókat, ahol szintén vannak elszállásolva menekültek.

A visszaúton a végállomás a Westbahnhof, az osztrák állami vasúttársaság is ezt kéri tőlük.

De ezt lehet?

A menekültek szállítása Ausztria felé jogilag aggályos, és ezzel a konvoj tagjai maguk is tisztában vannak. Az egyik kocsira az van kiírva németül: "Legitim lehet az, ami nem legális". Két bűncselekményt is az autósokra lehet varrni ugyanis, ha a magyar rendőrség menekülteket talál a kocsijukban, az ORFK kora délutáni sajtótájékoztatóján szó is volt erről.

  • Ha átvisznek egy menekültet a határon, az büntethető lehet az osztrák hatóság szerint, mondta a magyar rendőrség.
  • Ha valaki Magyarországon belül viszi őket, mondjuk a határig, az jogellenes tartózkodás elősegítésének minősülhet.
  • A tényállásban az is benne van azonban, hogy aki ezt elköveti, az tudatában van, hogy az adott személy jogellenesen tartózkodik ott, és ez anyagi ellenszolgáltatásért cserébe történik.
  • Arra viszont nem adott a rendőrség egyértelmű választ, mi van akkor, ha önkéntesen, szolidaritásból történik mindez, csak annyit, hogy minden esetet egyénileg bírálnak el.

Ez magyarul azt jelentheti, hogy az országon belül, ha a rendőrség jóindulatúan értelmezi, lehet szállítani szolidaritásból a menekülteket, ha ez a szándék egyértelmű.

De nem félnek?

A konvojnak kiosztott információs papír szerint abban az esetben, ha a magyar rendőrök megállítják őket, jogi segítségért az osztrák nagykövetségen kell hívniuk egy számot. A konvoj tagjainak egy jogi kisokost is kiosztottak.

Ott van az osztrák konvojjal Csekö Balázs újságíró is, aki az Indexnek elmondta: mindenki tudatában van annak, hogy lekapcsolhatja a magyar rendőrség a konvoj tagjait, ha menekülteket szállítanak, de nem aggódnak. A hamarosan megérkező segítők egyébként több országból jöttek, osztrákok mellett magyarok, magyarok, németek és angolok is vannak. Nem tartanak tőle, hogy komolyabb jogi következménye lehet a segítségüknek, ha pedig igen, állnak elébe a dolgoknak.

Az osztrák rendőrséggel nem lesz baj, ők nagy valószínűséggel átengedik majd Ausztriába a konvojt. Idefelé nem volt semmilyen fennakadás.

És a magyarok?

A menekülteket segítő magyar önkéntesek felvették a kapcsolatot az osztrákokkal, hogy minél hatékonyabb lehessen a segítségük. A konvoj hírére a Keletihez gyűlnek a menekültek a II. János Pál pápa térről is. 

Sokat változott a helyzet, de tartják a tervet

A segítségük azonban kissé idejétmúlt, ugyanis rengeteget változott a helyzet azóta Magyarországon. Pénteken egy nyolcszáz fős menet indult el a Keletiből az autópályán Ausztria felé, egy olyan rendkívüli helyzetet előállítva, amire hivatkozva Magyarország még aznap éjjel buszokat küldött értük, illetve a Keletiben maradtakért, hogy a határhoz szállítsa őket.

Ennek bejelentése után nem sokkal Faymann kancerrál bejelentette: az osztrákok megnyitják előttük a határt. A szombatra virradó éjjeli buszoztatás után pedig a többi menekült akadály nélkül tud vonatokkal eljutni a határra. Hegyeshalomnál például a konvoj azzal szembesülhetett, hogy a menekültek is szívesebben mennek tovább vonattal.