Kaput építhetnek a vasúti sínekre a menekültek miatt

D  US20150807015
2015.09.08. 08:54

Orbán Viktor hétfőn a szerb-magyar határon járt, és sürgette a teljes határzár mielőbb kiépítését. A teljes zár kialakításánál azonban problémát okoz a Röszke és Horgas között húzódó vasúti pálya, ahol ezrével jönnek át a menekültek.

A Népszabadság értesülése szerint elég meglepő megoldáson törik a fejüket az illetékesek: a vasúti pályára zárható kaput telepítenek, hogy ezzel tegyék teljessé a déli határzárat. A MÁV szegedi igazgatóságával megvizsgáltatták: műszakilag megvalósítható-e a létesítmény.

A kapu felállításának a lap szerint technikai akadálya nincs, így az közvetlenül a sín felett valószínűleg meg fog épülni, vélhetően valamilyen őrhellyel együtt. Ha jön a vonat – napjában pár szerelvény –, a vágányt elzáró kaput a vasutasok kinyitják, majd visszazárják.

A Belügyminisztérium egy hónappal ezelőtt még azt mondta az Indexnek, hogy "a Magyar Honvédség vasúti sínpárra – értelemszerűen – nem épít műszaki zárat. A határ zárásának biztosítása ezeken a szakaszokon a rendészeti szervek feladata lesz". 

A kapu azért lehet veszélyes, mert több menekült akkor próbálhat átszökni a határon, amikor a vasúti kapu nyitva van. De csak akkor lesz nyitva, amikor jön a vonat. Kérdés ráadásul, a vonat távozása után hogy tudják majd bezárni a kaput. A Népszabadság megjegyzi, hogy a sínekre épített kapu a magyar–osztrák határra telepített vasfüggöny tervezőinek sem jutott eszébe.