Bármikor tragédiába fordulhat az, ami Röszkén van

2015.09.08. 15:49

A röszkei befogadóállomásoktól körülbelül fél kilométerre van az a gyűjtőpontnak nevezett sátortábor, ahol napok óta ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlanak az események: az emberek várják a buszokat, amik nem vagy csak nagyon ritkán jönnek. Aztán néhány fiatal fellázad és áttöri a rendőrsorfalat.

De miért történik mindez? Az okok:

  • Egyre több menekült érkezik a táborba Szerbiából nap mint nap. A drótkerítés semmit nem számít, a síneken keresztül szabadon lehet járkálni Szerbia és Magyarország között.
  • A gyűjtőpontnak nevezett sátortábort csak erős túlzással lehet tábornak nevezni, valójában a kukoricás mellett felállított sátrakban húzzák meg magukat a menekültek.
  • A sátortáborban nincs folyóvíz, nincs fűtés, így éjszakánként a menekültek a földön alszanak és jobb híján tüzeket gyújtva melegednek. Fáznak, akárcsak a rendőrök. Kevés az orvos, viszont sok a beteg, embertelenek a körülmények.
  • A menekültek állami segítségre nemigen számíthatnak, magyar és külföldi segélyaktivisták, civilek segítik őket. 
  • De az embertelen körülmények ellenére a rendőrök senkit nem engednek el innen. Mindenkit türelemre intenek, csakhogy a türelem fogytán.
  • A menekültek buszra szállnának, hogy a befogadóállomásokon regisztrálják, majd tovább engedjék őket, de buszok csak ritkán jönnek egy nap. Ez az oka, hogy egyre csak nő a feszültség. 
  • Naponta többször előfordul, hogy a várakozásban elfáradt menekültek fellázadnak és kitörnek. Az ilyen kitörésre általában a fiatalabb férfiak bátorítják a többieket. Ennek a kergetőzésen kívül az égvilágon semmi értelme nincs, mert előbb vagy utóbb, de a kiszökötteket a rendőrök később begyűjtik és visszaviszik őket a gyűjtőpontra.
  • Ráadásul ezeket a lázadásokat leginkább a gyerekek viselik nehezen: sírnak, kétségbe vannak esve, hiszen azt látják, hogy őket és a szüleiket rendőrök kergetik.  
  • A rendőrök is kimerültek, hiszen sokuk reggeltől esig talpon van. Érthető okokból ők is türelmetlenek, sokuk emiatt egyre ingerültebb, agresszívebb. Mégis az ő dolguk kommunikálni a menekültekkel, mindezt tolmácsok nélkül. Azaz végső soron nem csak az embertelen, amilyen körülmények között a menekültek vannak, hanem az is, amilyen körülmények között a rendőröknek dolgozniuk kell.
  • Mindezt uralja a káosz, a fejetlenség és az információhiány. Ugyanaz, amit nemrég a budapesti Keleti pályaudvarnál lehetett tapasztalni.

Mindezek fényében tényleg csak a szerencsén múlt eddig, hogy egy-egy kitörésnél eddig nem történt tragédia.