Juncker: Az EU-ból hiányzik Európa

2015-09-09T073500Z 325342430 PM1EB990QH301 RTRMADP 3 FRANCE-POLI
2015.09.09. 09:16 Módosítva: 2015.09.09. 10:36
Az Európai Bizottság elnöke maratoni évértékelőt tartott Strasbourgban. Természetesen a menekültkérdésről beszélt a legtöbbet, de elmaradt az, amire sokan számítottak: nem beszélt kvótákról, de annyit javasolt, hogy Európa osszon szét 160 ezer menekültet Olaszországból, Görögországból és Magyarországról. Konkrétumként egyelőre egy uniós pénzalapot jelentett be az észak-afrikai válságok kezelésére, ezen kívül viszont csak különböző jelzőkkel írta körül, mit jelent emberségesnek lenni. A menekültválság Nagy Európai Megoldása továbbra is várat magára.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker szerda délelőtt tartotta évértékelő beszédét az Eurórpai Parlamentben. Az EU új rendkívül migrációs csomagjának bejelentését várták tőle, de hiába. 

Azzal kezdett, hogy kétszer elmondta, az Európai Unió nincs jó állapotban. "Nincs értelme, hogy szép szavakkal fessem le a helyzetet.

Az Európai Unióból hiányzik Európa, és hiányzik belőle az unió.

Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban Magyarországra is egyre több bevándorló érkezett. Azt mondta: van, akit megijeszt, hogy hogy ilyen sokan igyekeznek Európába. "A mostani mégsem az az idő, amikor félnünk kell, hanem az az idő, amikor össze kell fognunk, és segítenünk kell azoknak, akik rászorulnak."

"Itt az idő, hogy kezeljük a menekültválságot"

Emlékeztetett az európai országok hányattatott történelmére, amelynek során alig volt olyan nép, amelynek nem kellett menekülnie és máshol védelmet keresnie. Külön szóba hozta az 1956-os magyar forradalmat, és Lengyelország feldarabolását is.

Európának meg kell mutatnia, hogy a kontinensünk a béke szigete, jelentette ki. Megtehetjük, hogy segítünk, mondta. Felhívta a figyelmet, hogy a menedékkérők csak 0,11 százalékát teszik ki az EU lakosságának. Ehhez képest van olyan ország a közel-keleten, ahol a lakosság fele menekültekből áll.

"Itt az idő, hogy kezeljük a menekültválságot. Túl sok ujjal mutogatás volt az elmúlt hetekben. Ha másokat okolunk, az nem segít a bevándorlókon", mondta. Mindig Brüsszelt okolják, amikor az EU-s tagállamok nem teszik a dolgukat! - jelentette ki keményen.

Kötelezettségszegési eljárások lesznek az embertelenül bánó tagállamok ellen

Az EP elnöke szerint megvannak a közös standardjaink arra, hogy hogyan bánjunk a menedékkérőkkel. De ezeket a standardokat teljes mértékben tiszteletben kell tartani mindenhol Európában. Úgy látja, hogy ez most nem ez történik.

Még több kötelezettségszegési eljárásokat indítanak a következő hetekben azok ellen a tagállamok ellen, amelyek nem tartják be a menedékkérők fogadására vonatkozó EU-s előírásokat, jelentette be Juncker.

Juncker arról beszél, hogy Európa alul teljesített, nem szolidáris szolidaritás egymással szemben. "Olaszországot, Görögországot és Magyarországot nem hagyhatjuk egyedül, nem hagyhatjuk, hogy egyedül birkózzanak a rájuk nehezedő feladatokkal."

Legalizálná a migrációt

Az Európai Bizottság azt vizsgálja jelenleg, hogy milyen pénzalapokból lehetne még támogatni a menekültek fogadását. Ugyanakkor hozzátette, hogy amint a menedékkérelmét elbírálják, a menekülteket elsősorban ahhoz kell hozzásegíteni, hogy elkezdjenek dolgozni.

Ennek a Bizottságnak a mandátuma alatt a Schengen-zónát nem fogják eltörölni

- jelentette ki Juncker.

Szerinte törvényes utakat kell nyitni a bevándorlásnak. Ez nem fogja megoldani a bevándorlási válságot, de ha ellenőrzött, biztonságos utakon juthatnak el a menedékkérők Európába, az gyengíteni fogja az embercsempészek helyzetét. "A bevándorlást legalizálni kell! Nem elég, ha tilatkozunk az illegális bevándorlás ellen."

Nincs vége a válságnak

1,8 milliárd eurós pénzalapot hoz létre az Európai Bizottság az észak-afrikai válságok kezelésére.

Meg kell emelni a fejlesztési segélyek költségvetését, kérte Juncker. Nem helyes, hogy az EU-s tagállamokban túl keveset fordítanak a szegényebb országok megsegítésére.

A görög adósságválságról azt mondta Juncker, hogy ha az év első felében nem tette volna világossá az Európai Bizottság, hogy Athén kilépése az eurózónából szóba sem jöhet, akkor lehet, hogy megtörtént volna. Az EB elnöke tulajdonképpen megveregette a saját vállát.

35 milliárd eurós támogatási csomagot ajánlott Görögországnak az Európai Bizottság, amit arra használnak majd, hogy lökést adjanak a görög gazdaságnak.

Az európai gazdasági válság még nem oldódott meg, mondta. Az eurózónában több, mint 17 millió munkanélküli él. "Akkor oldódik majd meg a válság, ha az eurózóna visszatér a teljes foglalkoztatottsághoz. Ez egyáltalán nem lehetetlen."

Közös gazdasági kormányzást akar Európában

Európának közös gazdasági kormányzásra van szüksége, mondja Juncker. Nem most mondom ezt először, már 1991-ben is erről beszéltem, amikor fiatal gazdasági miniszter voltam, emlékezett vissza.

Az európai pénzügyi politika kapcsán arról is beszélt, hogy a jövedelmek után abban az országban kell adózni, ahol a jövedelmek keletkeznek. Furcsa ezt tőle hallani, akinek a miniszterelnöksége alatt a luxemburgi kormány milliárd eurós adómegállapodásokat kötött nemzetközi cégekkel. Tavaly ősszel súlyos kritika érte amiatt, hogy ezek a megállapodások az ő tudtával születtek.

Hosszú beszéde végén szót ejtett az Egyesült Királyságról is. Azt mondta, hogy szerinte a britek is európaiak, akármit is mond az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) a vezetője, Nigel Farage. Azonban világossá tette, hogy az EU-n belüli mozgás szabadsága nem sérülhet a Londonnal folytatott tárgyalások alatt az EU reformjáról.

Ne üljünk karba tett kézzel, harcoljunk az Európai Unióért, mondta a beszéde legvégén Juncker. Ismerem az EU gyengeségeit, de sokkal rosszabb lenne, ha az EU egyáltalán nem létezne.

Miután a helyére ült, az EP elnöke, Martin Schulz részvétét fejezte ki Junckernek, mert múlt szombaton meghalt az édesanyja.