Orbán lecserélte a minisztert, megkezdődött a katonai mozgósítás

2015.09.09. 20:02

Alig két nappal azután, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter a miniszterelnökkel folytatott elmérgesedett vita során lemondott, minden korábbinál drasztikusabb intézkedések kezdődtek a honvédségen belül.

Az Index információi szerint a szerdán a honvédelmi tárca által fenntartott Honvédkórházban lajstromozni kezdték az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről.

Ennél is nagyobb arányú belső vezénylésekre utal, hogy a laktanyákban mozgósítást rendeltek el.

A hirtelen gyorsítás minden bizonnyal annak köszönhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában hétfőn este előre be nem jelentett határszemlét tartott Röszke térségében. Orbán fontosnak tartotta, hogy a megtekintést követően nyilatkozzon is. A Magyar Időknek azt mondta:

Fel kell gyorsítani a kerítésépítést, és ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani. Mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben.

A menekülthelyzetre hivatkozva a kormány törvénymódosító csomagot vitt a parlament elé. A változtatások lehetővé teszik, hogy katonákat is bevessenek a határvédelembe.

A hétfőn lemondott honvédelmi miniszter a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottságok múlt heti együttes ülésén azt mondta, az új törvényi keretek között akár 3000-3500 főt csoportosíthatnak át az új feladatokra. 

Hendének egyébként pont a kerítésépítés lett a veszte. A nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülésén a lemaradások miatt olyan fejmosást kapott Orbán Viktortól, amit nem tudott elfogadni, és inkább ott helyben lemondott.