16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Összekuszálta a pártpolitikát a férfiak 40 éves nyugdíjazása

2015.09.09. 15:35
Konferenciát szervezett az Együtt a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásáról, amelyről pár hónap múlva népszavazás is lehet. A szakszervezetek által feltett kérdés átrendezte a megszokott pártpolitikai viszonyokat. Ilyet se láttunk még, hogy a Fidesz és az Együtt közösen ostorozza az MSZP és a Jobbik által támogatott kérdést.

Egy 62 éves mentős vajon fel tud menni a negyedik emeletre és lehozni egy 120 kilós embert egy hordágyon?

Ezt a kérdést Sneider Tamás, a Jobbik és a parlament alelnöke tette fel a vita második percében. Mivel nincs ember, pláne szavazatokért küzdő politikus, aki ne a mentős mellé állna ilyen helyzetben, pontosan rávilágít arra, miért nehéz kérdés a férfiak 40 év  munkaviszony utáni nyugdíjazása.

Nagy az esély, hogy a kérdésben hamarosan minden magyarnak állást kell foglalnia, ugyanis a szakszervezetek pár hónappal ezelőtt népszavazást kezdeményeztek a férfiak nyugdíjazásáról. És a Kúria mindenkit, legfőképpen a kormányt és a Fideszt meglepve átengedte ezt a kérdést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?

Jelenleg ugye a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak, ezt a Fidesz szavazta meg a kormányváltás után. A szakszervezetek pedig úgy gondolták, hogy úgy igazságos, ha a 40 évet lehúzó férfiak is ugyanezt megtehetik (tudják, a 62 éves mentősnek elég nehéz). A dolog viszont állami szinten elég költséges, a kormány számításai szerint 2018-ig 1000 milliárdba is kerülhet, hiszen egyszerre rengeteg férfi esik ki a munkaerőpiacról, ráadásul nekik nyugdíjat is kell fizetni.

Nagyjából ez a vita játszódott le szerda délelőtt az Együtt alapítványa, a Váradi András Alapítvány által szervezett nyugdíjkonferencián a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és persze az Együtt politikusa között. A törésvonalak azonban nem jobb- és baloldal között húzódtak. Nagyjából egy visszafogott Fidesz-Együtt kontra Jobbik-MSZP vitát láthattunk. Nézzük először, kinek mi a tömör véleménye erről a népszavazásról:

  • Sneider Tamás, Jobbik: Kiemelten fontos ez a népszavazás. A Jobbik programjában is szerepel a célja.
  • Korózs Lajos, MSZP: Tárgyalóasztalhoz kell a kormányt ültetni, vagy ha nem megy, térdre kell kényszeríteni – erre alkalmas ez a népszavazás.
  • Gulyás Gergely, Fidesz: Irreális. Ez a teljesen felelőtlen akció egy demagógiaverseny kezdete, amelynek két résztvevője a Jobbik és az MSZP.
  • Pápa Levente, Együtt: Felelőtlen, betarthatatlan ígéretet zúdít az emberekre. Szembeállít társadalmi csoportokat.

A Jobbik és az MSZP az évtizedes munkába belefáradt emberekre helyezi a hangsúlyt, a Fidesz és az Együtt viszont a költségvetési kockázatokra hívja fel a figyelmet. Már maga az is vita tárgya, hogy mennyibe is kerülne, ha az emberek megszavaznák, hogy a férfiak 40 év után nyugdíjba mehessenek. 

Míg Sneider Tamás 150 milliárdos pluszkiadást emlegetett, Gulyás Gergely azt állította, hogy 2018-ig mindent összevetve 1000 milliárdba kerülne ez a lépés a magyar államnak, mert 160 ezren mennének hirtelen nyugdíjba. Szakértők szerint hirtelen nagyjából 200 milliárddal csökkenne a nyugdíjkassza, de ebben nincs benne az a kiesés, amelyet a nyugdíjba vonult férfiak nem termelnek meg.

A nők nyugdíjához nem nyúl a Fidesz

Gulyás Gergely tett egy fontos kijelentést a vitán. A népszavazási kérdés arról szól ugye, hogy a férfiak is élvezhetnék a nőknek adott kedvezményeket. Adott esetben tehát a kormány gyorsan megoldhatná a problémát, ha elveszik a nőktől a lehetőséget a 40 év utáni nyugdíjba vonulásra. Gulyás azonban kijelentette, hogy ilyet eszük ágában sincs tenni, "a nők megszerzett jogaihoz nem nyúl a kormány".

Marad akkor tehát a kérdés, hogy mi legyen a sokat dolgozó férfiakkal, egészen pontosan a 62 éves mentőssel. Erről is megoszlottak a vélemények.

  • Sneider Tamás, Jobbik: Az MSZP-kormány döntése alapján folyamatosan 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár 2022-ig, a Fidesz pedig elvette a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjat. Ez a lehetőség a 40 évet dolgozó férfiaknak jár, és a rendszerbe kiegészítőket is kell tenni (részmunkaidős álláslehetőségek, mentorprogram).
  • Korózs Lajos, MSZP: A helyzetet a kormány idézte elő, amikor eltörölt minden előrehozott nyugdíjat. Tárgyalni kell arról, hogyan lehet rugalmassá tenni a rendszert, amelyben a 62 éves mentős is jól jár. Az MSZP olyan megoldást szeretne, ami senkit nem különböztet meg, a férfit és a nőt sem.
  • Gulyás Gergely, Fidesz: A 62 éves mentős természetesen nem tud úgy dolgozni, mint egy huszonéves, van még tennivaló ezen a területen. De a korkedvezményes nyugdíjat meg kellett szüntetni, mert nem képes az állam finanszírozni, hogy 40 éves életerős emberek, például rendőrök 200 ezer forinttal nyugdíjba menjenek. A jelenlegi rendszer 10-15 évig tartható fenn, tárgyalni kell.
  • Pápa Levente, Együtt: A férfiak 40 éves nyugdíjazása jogos igényt vet fel, de túl szélesre nyitja az ajtót. Olyanok is kihasználnák a generális szabályt, akiknek nincs rá szükségük, sok lenne a potyautas. A nyugdíjrendszeren nem egy ilyen intézkedés segítene, hanem az egyéni számlák kiépítése, a rugalmas nyugdíjba vonulási szabályok bevezetése és az öngondoskodás elterjesztése.

A szakszervezetek novemberig gyűjthetik az aláírásokat, és Sneider Tamás azt mondta az Indexnek, hogy jobbikos aktivisták ezrei is segítik az aláírásgyűjtést. A Jobbiknak legutóbb egymagában 250 ezer aláírást sikerült az ügyben összegyűjtenie, ami jóval több a szükséges 200 ezernél.  • Tippek
  • Hírek