Aki évekig álmodozott egy magyar gárdáról

D KOS20120601016
2015.09.09. 07:36
Az egyetlen politikus volt, aki arra szavazott, hogy ne lépjünk be az EU-ba. A tavalyi választások előtt általános iskolában kampányolt, csokit osztott gyerekeknek. Úgy tartja magáról, hogy ő a kevés tisztességes politikus egyike. Vagyonnyilatkozatai alapján nem erőssége a pontosság. Most, hogy ő lesz a honvédelmi miniszter, talán megvalósíthatja az álmát, a "Honi Gárdát". Portré Simicskó Istvánról.

Az Orbán-kormány új honvédelmi minisztere 53 éves, és nem először kerül a kormányzati poszt közelébe. Az eredetileg vendéglátóiparit végzett Simicskó az évek során okleveles közgazdász, majd jogász lett, és hat éve PhD-fokozatot szerzett hadtudományból a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Politikusként a KDNP-ben indult, 1998-ban viszont már fideszesként került be a parlamentbe. Rögtön az első parlamenti ciklusa alatt államtitkárságig vitte az akkori polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter mellett.

A Medgyessy- majd a Gyurcsány-kormányok idején ő lett a Fidesz fő katonai felelőse. Így 2010-ben, a Fidesz győzelme idején ő lett volna a természetes jelölt a tárca élére, Orbán azonban akkor a területen addig nem sokat mozgó Hende Csabát választotta. Simicskó kárpótlásul államtitkár lett, de nem tudtak együtt dolgozni Hendével. Hogy elfoglalhassa magát, 2012-ben egy ideig napirenden tartotta a sport átvételét a honvédelmi tárcához, amivel mentesítették volna a sok területet magába olvasztó Emberi Erőforrások Minisztériumát. A tervet Hende Csaba miniszter megtorpedózta. Ezután inkább Simicskó ment el a tárcától sportügyi államtitkárnak az Emmihez.

Az egyetlen, aki nem akart belépni az EU-ba

Hende helyére az elmúlt hat évben többen is bejelentkeztek, és többször is elterjedt, hogy a miniszterelnök nem elégedett a tárcavezető teljesítményével. Simicskóról már tavaly ősszel azt írták, hogy akár válthatja Hendét, aki ennek ellenére 2014-ben mégis bent maradhatott a kormányban. Orbán pedig alig néhány hete maga jelentette ki, hogy az államtitkárokéval ellentétben a miniszterek névsorában nem tervez változtatást.

Ezért volt meglepő, hogy Orbán, félretéve az egyik legalapvetőbb válságmenedzselési szabályt, a menekültkrízis kellős közepén mondott fel a nemzetbiztonsági kabinet egyik fontos emberének. Az is érdekes, hogy az utódot pont Simicskóban találta meg, akit a Fideszben Hendénél sokkal lazább, nem túl kapkodós fajtának tartanak. 

Ráadásul Simicskó volt 2003. áprilisában, a Medgyessy-kormány idején a 365 országgyűlési képviselő közül

az egyetlen, aki nemmel szavazott Magyarország európai uniós csatlakozására.

Ezt keddi meghallgatásán is megemlítette, de – szerinte "kellő szerénységgel" – emlékeztetett arra, hogy mások is jártak már így: Javier Solana is nemmel szavazott a NATO-ra, aztán ő lett a szervezet főtitkára. Ezzel Simicskó megerősítette, hogy nem véletlenül nyomott mellé, hanem tényleg nem akarta az EU-tagságot. 2003-ban csak annyit mondott erről, hogy túl szép lett volna a 100 százalékos támogatottság.

Gyerekek, szavazzatok a Fideszre!

Simicskó nem bízta a véletlenre, hogy a 2014-es választásokon is bekerüljön a Parlamentbe. Kereken egy héttel a választások előtt 500 forintért árult 10 kiló krumplit a rászorulóknak. De csak azoknak, akikből politikai haszna is származhatott: a filléres krumpliért lakcímkártyával kellett bizonyítani, hogy a vásárló kerületi lakos. A krumpliosztás önmagában nem akkora nóvum, de Simicskó még az újbudai lapban megjelent hirdetésére is rányomtatta a lehetőséget, hogy senki figyelmét ne kerülhesse el a lehetőség.

A tavalyi kampányban a másik nagy húzása az volt, hogy újbudai általános iskolákat járva narancssárga tornazsákokat osztogatott, amikben egy-egy csokoládé is lapult. A köré sereglő gyerekeknek elmondta, hogy az ő kormánya vezette be a mindennapos testnevelést és az egész napos iskolát is. Állítólag ekkor picit morogtak a gyerekek. Az egyik szülő szerint Simicskó érkezését egy nappal a látogatás előtt bejelentették a gyerekeknek.

Hány katonát küldjünk a határhoz, István?

Bár erre sajnos nincsen adatbázis, Simicskó valószínűleg a Parlament történetének az a politikusa, aki talán a legtrehányabban bánt a vagyonnyilatkozataival. A 2010-ig visszakereshető adatbázisban több lakásának évente változott az alapterülete (2-7 négyzetméter eltérésekről beszélünk, amik ugyan milliókat jelenthetnek, de valószínűleg csak pontatlanságok).

Olyan lakása is volt, amelynek évente változott a vételi dátuma, visszaellenőrizhetetlenül tűntek el ingatlanok a bevallásaiból, ami azt jeleni, hogy egyszer csak kikerültek a dokumentumból, és nem jelezte, hogy azokat eladta vagy elajándékozta-e.

Voltak olyan ingatlanjai is, amik felbukkantak egy-egy évre, majd azt mondta róluk, hogy azok valójában nem is az ő, hanem a szülei tulajdonában vannak. Amikor Simicskót a furcsaságokról kérdezték, fedezetként ő is elővette a mostanában divatos szülői hátterezést (a szüleim évtizedekig keményen dolgoztak azért, hogy...).

Miután az Index felhívta Simicskó figyelmét a hibára, azt mondta, hogy "pontatlanul töltöttem ki a vagyonnyilatkozatom, sajnálom", és ígéretet tett arra, hogy a jövőben igyekszik jobban odafigyelni. Szerinte azért következhettek be a bakik, mert a frakció mindig pár nappal a leadási határidő előtt figyelmeztette a képviselőket SMS-ben, neki pedig ezekben a napokban

nem voltak a keze ügyében az adásvételi szerződések.

Nem csoda, hogy összekavarodik az, akinek annyi ingatlanja van, mint Simicskónak. A miniszterjelölt 2012-ben azt mondta, hogy 2002 óta van egy nyaralója Siófokon. A vagyonnyilatkozatában szereplő siófoki lakás azonban 2007-2008-ban épült.

Szereti hangsúlyozni, hogy milyen tisztességes

Mi se kellett több a pontatlan vagyonnyilatkozatoknál, több újságíró is foglalkozni kezdett Simicskó vagyoni helyzetével. A miniszterjelölt erre mindig személyesen megkereste az újságírókat, először nagyon kedvesen, majd már ingerültebb stílusban mondta el nekik, hogy jobb lenne, ha nem születnének cikket róla, a szüleiről meg pláne.

Miért kelti az én rossz híremet? Mi az oka? Nyilván megbízták önt ezzel. Szép állást választott, örülök neki. Ilyen kérdésekkel zaklat engem. Nem fog maradni tisztességes ember a politikában, ha ezeket folytatják.

– hallható, amint Simicskó telefonon beszélt az Átlátszó újságírójával. A leendő miniszter több kolléga elmondása alapján is úton-útfélen bizonygatja, hogy ő milyen tisztességes. Ez a telefonbeszélgetés egyébként azzal a mondattal végződött, hogy "legközelebb fontolja meg, hogy miket ír le".

Civilekből álló félkatonai szervezetre vágyik

Simicskó több cikluson keresztül próbálkozott valamilyen önkéntes, a honvédség irányítása alatt működő félkatonai szervezet megteremtésével. A 2000-es évek elején a Nemzetőrség megalapítását szorgalmazta, majd amikor a Medgyessy-kormány megszüntette a sorkatonaságot, azt javasolta, hogy

a 18 éves fiúk nyári kiképzésen vehessenek részt.

Simicskó 2004-es javaslatában már a gárda kifejezés is szerepelt. "Nemcsak a hagyományos katonai támadások esetén van vagy lenne jelentősége a nemzetőrségnek vagy a nemzeti gárda típusú intézményeknek, hanem például a terrorizmus elleni harcban is", érvelt akkor a Parlamentben, de az ötlete nem aratott sikert.

Legutóbb 2007-ben próbálkozott gárdázással, akkor már a Honi Gárda kifejezéssel. Akkor úgy vetette fel Szili Katalin házelnöknél, hogy "a területvédelem, a tartalékerő feltételrendszerének hosszabb távú kialakítását, a nemzet önvédelmi tudatának fenntartását" segítheti az új testület". 2007-ben sem jött össze, de talán most, hogy miniszter lett, a Jobbik pedig stabilan második politikai erővé vált, talán még jól is jöhet a kormánypártoknak, ha a Fidesz is felállít egy nemzetvédő gárdát.

Elrettentette a kutyamutyi

Simicskó a Parlamenten kívül is aktív életet él. Honlapja szerint három gyermeke van, szabadidejében aktívan sportol: 19 éves kora óta kungfuzik, 4. fokozattal rendelkező WingTsun mester. Harcművészeti tudását többször megmutatta a nyilvánosságnak, leghíresebb alakításában a szélsőjobboldali repper, Fankadeli egyik videoklipjében mutat pár fogást.

A leendő miniszter nagyon szereti a kutyákat, két mudija van. Magyarországon tízévente adódik lehetőség, hogy valaki bekerülhessen a kutyások elitjébe, a küllembírói testületbe. Simicskó befizetett a közel 140 ezer forintos jelentkezési díjat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének kasszájába. A jelentkezők közül azonban csak kevesen jutottak el odáig, hogy nevük felkerülhessen a bírók listájára. A 15-20 kiválasztott között volt ő is.

Eljárt a felkészítő tanfolyamokra, sikeres vizsgákat tett írásban és szóban, több kutyakiállításon is segédkezett a bírák mellett, hogy tapasztalatot szerezzen. A kétéves felkészülést lezáró utolsó, gyakorlati vizsgára mégsem ment el. Az Indexnek meg is indokolta, hogy miért:

Most nem akarok bíró lenni. Túl sok a feszültség és a balhé a kutyás szervezetek között, és ettől a belső harctól szeretném távol tartani magamat.