Új menekülttábor épül Körmenden, a rendészeti iskolában

2015.09.10. 13:42 Módosítva: 2015.09.10. 16:36

A Nyugat.hu értesülései szerint a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén 700 fős menekülttábort kezdtek el építeni. Reggel óta 16-18, valószínűleg fűthető sátrat állítottak fel két sorban. Az újságírókat az iskola területére nem engedték be, ezért ennél pontosabbat egyelőre nem tudni. A tábor az iskola és a temető közti részen lesz, távolabb a 8-as főút átmenő szakaszától.

A Nyugat.hu értesüléseit egy délutáni belügyminisztériumi közlemény megerősítette. Közleményük szerint a magyar hatóságok végrehajtják a hazai és uniós jogszabályok által előírt feladatokat és az illegális migránsok nagy száma miatt a röszkei gyűjtő pont mellett szükség van további, ideiglenes befogadó állomás létrehozására, ami regisztráció végzésére alkalmas.

Bebes István polgármester azt mondta a Nyugat.hu-nak: bízik abban, hogy a tábor megfelelő, ellenőrzött körülmények között működik majd, megfelelő személyzettel és háttérrel. A polgármester a táborról hivatalosan nem kapott értesítést, az iskola területe a Belügyminisztériumhoz tartozik. Bebes bízik abban, hogy a városlakók életét a tábor nem fogja zavarni, de tart attól, hogy ha a táborlakók megindulnak a határ felé, akkor a 8-as főút átmenő szakaszán megbénítják a várost.

"Az országra nehezedő rendkívüli migrációs nyomás enyhítése érdekében, Bebes István polgármester előzetesen, rövid úton történt tájékoztatását követően Körmenden, a rendészeti szakközépiskola területén egy ideiglenes, nyitott befogadó állomást alakítanak ki.

A nyílt befogadó intézmény kialakítását követően kezdi meg működését és csak addig fog működni, amíg a helyzet azt szükségessé teszi.Körmend város területén és térségében a közrendet és a közbiztonságot a rendőrség fenntartja" - közölte a BM.

Rendkívüli ülés lesz

A polgármester közleményt adott ki az épülő táborral kapcsolatban: azt írja, délután kettőkor értesítetté kírásban arról, hogy 600 férőhelyese ideiglenes befogadóállomás épül a körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén.

A politikus azt írja: „Az elmúlt hetek történései világosan megmutatták, hogy az Európai Unió és egyes Nyugat-európai vezetők felelőtlen migrációs politikája milyen rendkívüli terheket rónak hazánkra. A naponta ezerszámra érkező migránsok kezelése elképesztő nehézségeket okoz a magyar kormánynak. Ki kell azonban mondanunk, hogy a felelősség az Európai Uniót terheli. Felelőtlenek ugyanis azok az európai politikusok, akik a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítják a bevándorlókat, hogy otthonaikat hátrahagyva Európa felé vegyék az irányt. Ennek a folyamatnak lesz most a részese városunk is”.

A polgármester arra kéri a lakókat, hogy „ha már így alakult”, próbálják meg emberséggel és méltósággal elfogadni a helyzetet. „A körmendi városvezetés mindent megtesz a hatályban lévő jogszabályok megtartása mellett, hogy a körmendi lakosságot ne érintse hátrányosan a menekülttábor megnyitása, továbbá, hogy a közbiztonság és a köztisztaság semmilyen esetben ne romoljon a bevándorlók jelenléte miatt”.

Bebes arra kéri a lakókat, hogy „viseltessenek türelemmel, hiszen a szakemberek és az illetékes hatóságok mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldják a kialakult helyzetet”.  A polgármester holnapra rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtam össze a kialakult helyzet megtárgyalására.