Mi vár a menekültekre a határon az új időszámításban?

2015.09.10. 17:35
Mégsem lesznek tranzitzónák a szerb-magyar határon, a kormány felülvizsgálta korábbi álláspontját. Lázár János a csütörtök délutáni szokásos sajtótájékoztatóján előadta a kormány legújabb elképzelését, mivel kell számolniuk a menekülteknek, ha a magyar határhoz érnek.

Kormányzati politikusok az elmúlt napokban névvel és név nélkül többször beszéltek arról, hogy szeptember 15-től új helyzet, új időszámítás lesz a szerb-magyar határon. Ekkor lép életbe a kormány menekültügyi törvénycsomagja, amelyről múlt héten döntött a parlament, és kedden várhatóan kihirdeti a kormány a válsághelyzetet.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter most részletesen beszélt arról, milyen újdonságok lesznek a határon, és a jelek szerint több korábbi tervét is felülvizsgálta és megváltoztatta a kormány, bár Lázár bejelentése az Index információ szerint a kormányon belül is sokakat ért meglepetésként. Vegyük tehát sorra, mit is tudunk csütörtök délután a kormány terveiről.

Mégsem lesznek tranzitzónák például.

Habár Lázár igyekezett az újságírói kérdéseknél definíciós problémává degradálni a dolgot ("valójában nem is szerencsés tranzitzónáknak nevezni azokat a helyeket"), ez igen komoly változás az eddigiekhez képest. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter bejelentései ellenére nem lesz tehát Szerbia felé nyitott U-alakú zóna, amely államon kívüli terület, nem itt kell várakozniuk a menedékkérőknek.

Lázár szerint ha egy menekült megérkezik a határhoz, és menedékkérelmet akar beadni, több ponton is (és nem a mostani határátkelőknél) a bevándorlási hivatal munkatársai várják őket. Ezeknél az "ügyintézési pontoknál" Lázár ígérete szerint jobb ellátást biztosítanak, mint amilyen a jelenlegi. Itt tudnak regisztrálni a menekültek, majd az elbírálásig (ami 8 napon belül fog megtörténni, de lehet ugye elvileg pár óra is) egy menekülttáborba viszik őket.

A tábor lehet a határnál, Röszkénél, de simán előfordulhat, hogy Bicskére vagy Vámosszabadiba viszik a menekülteket a rendőrök. Hogy legyen elég hely, a kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi – ezt is bejelentette most Lázár. Az csak logisztikai kérdés, kit hová visznek, és Lázár azt ígérte, nem lesznek zártak ezek a menekülttáborok.

Aki várakozik, nem engedjük be, aki beadta a kérelmét, beengedjük, és odavisszük, ahol tudjuk az ellátását biztosítani. 

Itt várhatják meg a menedékkérelem elbírálását, ide kézbesítik azokat. Addig szabadon mozoghatnak Magyarországon. És ha negatív döntés születik, vagyis kiutasítják a menekülteket, innen is viszik vissza Szerbiába az embereket. Lázár jelezte, hogy nem tudja megmondani, hogy hány embert toloncolnak vissza a biztonságos országnak tekintett Szerbiába és mennyi időn belül, mert minden eset egyedi. Korábban arról beszéltek kormányzati politikusok, hogy a kormány a gyors kiutasítást szorgalmazza.

És hogy mi okozta a változást a korábbi tervekhez képest? Lázár szerint az "ésszerűség diktálta", és helytelen lett volna visszatolni a menedékkérőket Szerbiába.

A szerb oldalon gyűlhet a tömeg

Igen ám, de mi van azokkal, akik még nem nyújtották be a kérelmüket? Lázár szerint őket nem engedik be addig Magyarország területére, várniuk kell a kerítésnél szerb oldalon. Nagyon valószínű, hogy százak, ezrek torlódnak majd fel, bármennyire is igyekeznek a bevándorlási hivatal munkatársai.

Pintér Sándor belügyminiszter ma találkozott a szerb belügyminiszterrel, és tájékoztatta a kormány elképzeléseiről. Vagyis hogy elég nagy tömeg jöhet össze a határ szerb oldalán. Ott nyilván a szerb rendőrségnek kell majd kiemelten kezelni a helyzetet. Orbán Viktor eközben három segélyszervezettel (Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és a Magyar Vöröskereszttel) tárgyalt az együttműködésről, vagyis hogy a határsávnál, akár a kerítésen kívül is dolgozzanak, és a várakozókat segítsék majd.

Jaj az illegális határátlépőknek!

A fentiek persze azokra vonatkoznak, akik legálisan akarnak belépni Magyarországra és az EU területére. Aki illegálisan, a kerítésen át, azt megbontva akar bejönni az országba, az jövő keddtől bűncselekményt követ el. Büntetése börtön és/vagy kitiltás lehet. Rengeteg rendőrt és katonát vezényel a kormány a határhoz (csak katonából szeptember végére 3800 lesz), és a hónap végére a 3 és fél méter magas kerítés is elkészül a kormány tervei szerint.

Az illegális határátlépőket bíróság elé állítják, a bírók a menekültekkel kapcsolatos eljárásokat Szegeden folytatják le, nem a határon. A törvényszéken naponta százas nagyságrendben születhetnek ítéletek a kormány számításai szerint.