A katolikus egyház érdemi segítséget ad a körmendi gyűjtőtáborban

D  VG20150910008
2015.09.11. 13:03
A keresztényeknek segíteniük kell az úton lévő, nehéz élethelyzetbe került embereket, nemre, korra, nemzetiségre vagy éppen felekezetre való tekintet nélkül — mondta Veres András szombathelyi megyés püspök az új körmendi gyűjtőtábornál.

A püspök a helyi rendészeti szakközépiskola előtt tartott sajtótájékoztatót, ott ahol az udvaron már el is kezdték felállítani a menekültek elhelyezésére szolgáló sátrakat. A Belügyminisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy 600 menekültet fognak elhelyezni a körmendi sátortáborban, azóta már el is indultak az első menekültcsoportok Körmendre.

Amikor a püspök értesült az új átmeneti regisztrációs gyűjtőpont felállításáról, azonnal egyeztetett a Katolikus Karitász vezetőivel arról, hogy segíteni fogják az oda érkezőket — mondta Veres András. Szavai szerint a tábor élelmezését az állam biztosítja, ezért a Karitász elsősorban takarókat és tisztálkodószereket vitt oda. Csütörtök estére felállítanak és berendeznek egy gyermekjátszósátort is, ahol pedagógusok foglalkoznak majd a gyerekekkel. Ezen kívül angolul beszélő önkéntesekkel segítik a menekültek átmeneti elhelyezését és ellátását — írja az MTI.

Mivel a Karitász azzal számol, hogy a menekültek nem akarnak tartósan Körmenden maradni, feladatuknak tekintik, hogy a vonulásukat segítsék. Ezért a következő napokban azokon az útvonalakon, amelyeken vonulnak, mobil WC-ket állítanak fel, valamint víz, élelmiszer, takaró és melegebb ruhák kiosztásával segítik őket. Összességében ez idáig a legnagyobb és legvégiggondoltabb katolikus segítségnek tűnik, ami remélhetőleg emberibb állapotokat eredményezhet, mint amit az állami szervek képesek voltak elérni.

Veres Andrást múlt héten választották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé. A megyés püspök most azt mondta: eddig sem volt semmiféle véleménykülönbség az egyházon belül a menekültek támogatásáról, „a keresztény ember nem is tehet mást, mint segíti a rászoruló, bajban lévő, nehéz helyzetbe került embereket”.

Ehhez képest több olyan egyházi vélemény is elhangzott az elmúlt napokban, amelyek ezzel ellentétesnek látszanak. Legutóbb Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöke mondott olyanokat, hogy „ez egyfajta betolakodás. Nem menekültek jönnek, hanem gazdasági bevándorlók, provokatőrök és még ki tudja, milyen jövevények.” A katolikusok ugyanannyira megosztottnak tűnnek a bevándorlás kérdésében, mint az egész magyar társadalom.

Menekültválság percről percre itt ->>>>