Orbán fel van villanyozva, és hiszi, hogy igaza van

D  VG20150905004
2015.09.11. 16:03
A fideszeseket nem aggasztják a nyugati politikusok beszólásai, és nem jelentenek problémát a tranzitzónákkal kapcsolatos kormányzati bakugrások sem: szerintük a főnök nagy formában van. Orbán Viktor lelkesedése ragadós. Hiszi, sőt tudja, hogy az irány jó, és az idő hamarosan meghozza fordulatot, az unióban is belátják, hogy a kiátkozott magyar miniszterelnöknek volt igaza.

Soha nem volt még ennyire jó a kötcsei találkozó, ezt állította az Indexnek több olyan politikus és szimpatizáns is, aki részt vett a hétvégi rendezvényen. A minden korábbit felülmúló élményt kizárólag Orbán Viktor fellépésének tulajdonították. A miniszterelnök végig a menekültkérdésről, annak magyar és nemzetközi vonatkozásairól beszélt. És brillírozott.

Az eszkalálódó menekültkrízis idején azonban nem csupán a korlátozott számú kötcsei közönség, hanem az egész kormányoldal Orbán Viktor szavain csüng , tőle várják a megfelelő döntéseket és az iránymutatást.

Ez nem túlzás, hiszen elmúlt hetekben, hónapokban Orbán saját magát helyezte ebbe a pozícióba azzal, hogy nem adta ki a kezéből a válságkezelés politikai és technikai döntéseit sem, és olyan manőverezésbe kezdett, amellyel a nemzetközi porondon is reflektorfénybe került.

Orbán Viktor először januárban, a Charlie Hebdo elleni merényletet követő párizsi tömegdemonstráción utalt rá, hogy a kormány szigorítani fog a menekültekkel kapcsolatos politikáján. Ezt az álláspontját azóta is tartja.

A következetességében szerepet játszhatott az is, hogy több közvélemény-kutatás szerint a keménykedés találkozott a magyarok túlnyomó többségének a véleményével. A kutatások szerint a menekültkérdés senkit sem hagy hidegen, gyakorlatilag nincs, akiknek ne lenne pro vagy kontra véleménye az ügyben. 

Az EuroBarometer már februárban közzétett egy kutatást, amely szerint a harmadik országokból érkező bevándorlókat az EU-s lakosság 57 százaléka nem látja szívesen. Magyarország a maga 67 százalékával már akkor is felfele húzta az átlagot, és az elutasítók aránya azóta csak nőtt. A pártok támogatottságát vizsgáló felmérésekből ez még nem látszik, de a Fideszben bíznak benne, hogy hosszabb távon itt is meglesz a kedvező hatás.

A magyar miniszterelnök lényegében erre alapozta pozíciófoglalását, de közben tisztában volt azzal is, hogy provokálni fogja az unió vezetőit, a nyugat-európai országok politikusait és a nemzetközi sajtót. És ez sikerült is.

A Guardian borzasztó politikusnak titulálta, aki felrúgja a demokrácia és az európai szolidaritás szabályait, most pedig útját állja a többségében Szíriából érkező menekülteknek a Keleti pályaudvaron, és könnygázspray-vel készenlétben álló rendőrökkel vadásztatja le őket a határon.

Korábban írtunk arról, hogy jelenleg mik azok a fő okok, aki miatt Orbán a legtöbbet kapja:

  • A kormány hónapok óta idegengyűlölő retorikát használ, a menekültekkel riogatja a közvéleményt.
  • Bár tudott a várható krízisről, nem tett megelőző lépéseket.
  • A kerítéssel erőddé változtatja Európát.
  • Aláássa az európai szolidaritást.

Orbán azonban nem jött zavarba az ostorozásoktól, sőt, még srófolt egyet, és Lázár Jánossal kánonban nekiment az ország legfontosabb gazdasági szövetségeseinek, Németországnak és Ausztriának.

Orbán beszéde után azonban ezek a jelenségek egyáltalán nem aggasztották a kötcsei hallgatóságát és a fideszes politikusokat. A sajtó kizárásával elhangzott beszéd alapján úgy érezték, Orbán minden körülményt számításba vett, tudja, hiszi, hogy neki van igaza, és előbb-utóbb meglesz a többsége is.

Az EU egész nyáron nem tudott a menekültkvótánál jobb megoldási javaslattal előállni, de ezzel valójában egy kivitelezhetetlen ötletet dédelgetnek – állítja Orbán, aki szerint egyetlen idedelegált menekült sem maradna Tiszaújvárosban, ha szabadon mozoghat az unióban, hiába mondják neki, hogy Tiszaújváros jó hely. Másrészt a kerítés nélkül hamarosan annyian érkeznek majd Nyugat-Európába, hogy előbb-utóbb az ottani politikusoknak is figyelembe kell venniük a többség elutasító véleményét, ha újra akarják választatni magukat.

Orbán a kötcsei beszédét éppen azért szakította meg, mert Angela Merkel német kancellárral kellett telefonon egyeztetnie. A Balog Zoltán miniszter tolmácsolásában lezajlott beszélgetésen állítólag már Merkel sem volt annyira kioktató és elutasító, mint a nyilvános megszólalásaiban. Több forrásunk állította, hogy Orbán és a kancellár személyesen amúgy is messze jobb viszonyban van, mint az kívülről látszik. Szerintük Merkel csak a balos német sajtó nyomásának engedve vonja néha össze a szemöldökét a magyar miniszterelnök irányába. A fideszesek szerint ha bejön a kerítésépítés, és érezhetően visszaesik a balkáni útvonalon érkező szírek, afgánok áradata, Orbán visszamenőleg is igazolást nyer, és olyan politikusként térhet vissza Brüsszelbe vagy Berlinbe, aki a neki kiosztott kokik ellenére is kitartott meggyőződése mellett, és lényegében megmentette Európát.

A fideszesek számára azonban ennél is fontosabb, hogy a miniszterelnök-pártelnök a menekültügy felpörgetésével eltüntette a párt belső szakadásait. Az Orbánból áradó harciasság és tettvágy miatt azokat is elfogta az optimizmus, akik a 2014-es belső harcokat látva egyre jobban kiábrándultak.