Orbán október 5-én megy Iránba

2015.09.11. 19:40

Október 5-én utazik majd hivatalos látogatásra Iránba Orbán Viktor miniszterelnök, tudta meg a Napi.hu, melynek értesülését Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy délutáni utazással szervezik épp az utat.

A Napi.hu szerint ez azért lehet fontos, mert október elején két fontos esemény is lesz Budapesten, igaz, ezek időpontja még ismeretlen, de adott esetben így az iráni út előtti délelőttön Orbán akár részt is vehet a nyugat-balkáni migránskonferencián, vagy a III. magyar-arab üzleti fórumon.

A teheráni út felvezetéseként szeptember elején Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten tárgyalt Irán európai és amerikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettesével. A találkozó után a miniszterhelyettes a két ország közötti lehetséges együttműködés területeként említette a mezőgazdaságot és a vízkezelést is, de akár az olaj- és gáziparra, a megújuló energiákra, és a békés felhasználási célú nukleáris energiára is kiterjedhet.