Bejutott a titkos röszkei menekülthangárba a 168 óra újságírója

2015.09.13. 14:49

A 168 Óra újságírója bejutott a röszkei Hangár 1-es számú bázisra, ahová az illegális határátlépőket szállítják a röszkei gyűjtőpontról, a sajtó képviselőit ide nem engedik be. Itt készült az az osztrák felvétel, amelyen az látható, hogyan dobálják az ételt a rendőrök a menekülteknek.

Pungor András, a 168 Óra újságírója önkéntes munkát végzett a területen. Amikor bejutott a hangárba, az ételosztás rendben zajlott, sorba állították a menekülteket és nem dobálták a szendvicseket a rendőrök. A 168 óra szerint ez "annak is köszönhető, hogy a botrányos videó alapján, a történtek tisztázására tényfeltáró vizsgálatot indított a készenléti rendőrség parancsnoka".

Az újságíró szerint az érkező emberek a regisztráció után vagy egy nagy kék hangárba, vagy az előtte felállított sátrakba kerülnek. Bár az ételosztás rendben volt, a terem egyik felében egyáltalán nem volt villany az újságíró szerint. A hatalmas termet a rendőrök szektorokra osztották, amit fémkorlátokkal választottak el egymástól. A menekültek vaságyakban fekszenek, némelyik ágyban ketten is. Mozogni csak a szűk előtérben tudnak, illetve a hangár elé helyezett fél tucat mobilvécéhez tudnak kimenni.

Az élelmiszeradományokat az emeleti irodákban tartják, és onnan kerülnek kiosztásra. A rendőrök mellett csak a Vöröskereszt embereit engedték a menekültek közelébe. Őket arra kérték, figyeljenek arra, hogy mindenkinek egyformán jusson az adományból, mert a múltkor éppen ezért tört ki verekedés, amit a rendőröknek kellett megfékezniük.