Gyurcsány Ferenc élőláncot szervez a Parlament köré

2015.09.13. 18:13
Élesen bírálta Orbán Viktort és a kormányt menekültügyben, beszólt az MSZP-nek és bejelentette, hogy a demokratikus oldal legnagyobb pártja kíván lenni a DK. Gyurcsány Ferenc menekültügyi beszéde erős belpolitikai üzeneteket tartogatott. A folytatás egy DK-s élőlánc lesz a Parlamentnél.

Teljesen megtelt a budapesti Egyetem tér DK-sokkal vasárnap délután. Ez nem meglepő, hiszen a párt a kormány menekültpolitikája elleni tiltakozásához bevetette a legnagyobb fegyverét: Gyurcsány Ferencet.

A volt miniszterelnök a közel egy órás beszédében meg is adott mindent, amit a DK-s tüntetők kívánhatnak:

  • szidta a "menekültekkel nem emberségesen bánó" Orbánt,
  • odaszúrt a menekültügyben "konfliktuskerülő" MSZP-nek,
  • bejelentette, hogy a DK a baloldal legnagyobb pártja kíván lenni,
  • és még újabb tüntetésre, egy nagyszabású élőláncra is hívta a szimpatizánsait.

De haladjunk sorban.

Gyurcsány érzi a félelmet

Gyurcsány jelezte, hogy a saját barátain is látja, hogy félnek a menekültektől, aggódnak, mi lesz az országgal, Európával. Pár napja is erről diskurált a barátaival Kötcsén. A DK elnöke viszont mindenkit meg akar győzni, hogy ki kell nyújtani a kezünket a szenvedőknek. "Ha valaki fuldoklik, nem kérdezem a hitét, a származását". Gyurcsány is ezért fogadott be a házába menekülteket.

A volt kormányfő azt kérte, minden magyar választópolgár, valamennyi család "vetkőzze le a menekültekkel szembeni félelmeit és nyissa ki a szívét". Ez szerinte azért fontos, mert a kormány addig fog így viselkedni az ideérkezőkkel, amíg azt gondolja, hogy a többség tele van félelemmel. Amikor majd azt látják, hogy a többség kinyitná az országot, akkor Orbánnak változtatnia kell vagy meg fog bukni.

Gyurcsány támadja Orbánt

Magyarország képtelen lesz megoldani ezt a kérdés önmagában, mondta a DK vezetője. Orbán Viktor miniszterelnök szerinte nem érti, hogy ezekben az ügyekben sehová nem vezet a nemzeti szuverenitás hangoztatása, mert csak a többiekkel való szoros együttműködésben lehet előre jutni. Közösen kell védeni a határokat és mindenkinek részt kell vennie az érkezők befogadásában. A kvótarendszert sem szabad elutasítani.

Gyurcsány szerint jelenleg éppen azok bánnak embertelenül embertársaikkal, akik keresztény Magyarországot és keresztény Európát szeretnének.

Nem lehet keresztény Európát és keresztény Magyarországot hirdetni, és közben az Antikrisztussal lepaktálni

- üzente Orbánnak.

Gyurcsány támadja az MSZP-t

De nemcsak a kormányt kritizálta Gyurcsány, hanem egykori pártját, az MSZP-t is. Gyurcsány nem mondta ki a szocialista párt nevét, de "a magyar demokratikus ellenzék legnagyobb pártja" megnevezés egyértelműen a az MSZP-re utalt.

Annak vezetőjének és támogatóinak azt üzente Gyurcsány, elvárja, hogy ebben a kérdésben ne konfliktuskerülő módon, ne szavazatokra várva foglaljon állást, ne a középutat keresse. Ehelyett álljon mindazok élére, akik azt üzenik a világnak, a magyarok értik "az élet szavát". Aki nem így viselkedik, az nem érdemli meg, hogy vezesse ezt az oldalt.

Ha a mégis így viselkedik, nem fogja sokáig vezetni, majd mi akkor vezetni fogjuk

- mondta Gyurcsány, és hatalmas taps fogadta a bejelentést.

Gyurcsány azt is mondta, hogy a DK elnöksége eldöntötte, ebben az ügyben nem foglalkoznak közvélemény-kutatásokkal, nem foglalkoznak azzal, hogy nyernek vagy veszítenek szavazatokat, "ki nem állhatom a taktikázást ebben a kérdésben".

Gyurcsány élőláncot hirdet

A Dk vezetője arról is beszélt, milyen lépéseket tartana szükségesnek menekültügyben. Egyértelműen a menekültek befogadását és integrálását tartja megoldásnak. A kormány menekültügyi törvénycsomagját semmiképp sem. Emlékeztetett arra, hogy jövő keddtől bűncselekmény lesz "átlépni a határt". Szerinte az is bűnöző lehet, aki segít ezeknek az emberek, "ha ez a bűn, akkor legyenek bűnösök, legyen Magyarország tízmillió bűnöző országa" - szólított fel.

A törvénycsomag egy részét már megszavazta a parlament, a kétharmados módosításokról (a honvédelmi és a rendőrségi törvényről) feltehetően szeptember 21-i hét keddjén döntenek a képviselők. A volt kormányfő mindenkit meghívott, hogy ezen a napon alkossanak élőláncot a Parlamentnél. Ezzel is bemutathatják a DK-sok, hogy "nem a nemzet, hanem az önkény parlamentje" működik most az Országházban. Az ujjongásból ítélve az Egyetem téren állóknak tetszett az ötlet.