Ideiglenesen újra ellenőrizhetik a német határt

2015.09.13. 15:34 Módosítva: 2015.09.13. 15:41

Németországnak muszáj lesz korrigálnia eddigi politikáját a menekültekkel kapcsolatban: a Die Presse német újság információi szerint a kormány a hétvégén egyetértett abban, hogy Németország nem tud féktelenül befogadni több embert. Emiatt vasárnap az eddigiekhez képest meglepő intézkedéseket hozhatnak, felmerült a határellenőrzés visszaállítása is. 16 órakor rendkívüli ülést tart a Kancellár.  Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást - fogalmazott a Spiegel Online német lap.

A korábbi, kontrollálatlan útvonal egyetlen kivétel volt, ezt korábban is egyértelművé tette Berlin, és Merkel is Orbán Viktornak, még szeptember ötödikén. A Presse főszerkesztője által jegyzett cikk szerint eljött az az idő, hogy vége a kivételes helyzetnek. 

A Presse szerint ideiglenes határzár problémát okozhat Ausztriában, akit nem tudnak majd mit kezdeni a Magyarországról érkező menekültekkel.

Több politikus szerint ez így nem mehet tovább

Közben Münchenbe csak szombaton több mint 12 ezer menekült érkezett, a város polgármester a többi tartománytól kért segítséget, mert nem tudták már elszállásolni a folyamatosan érkező embereket. Mindeközben Berlinben Alexander Dobrindt közlekedési miniszter is kifakadt, szerinte Németország egyszerűen nem tud több menekültet fogadni, és az Európai Unió csúnyán megbukott, nem tudta megvédeni a határait.

Dobrindt szerint hosszú idő kell ahhoz, hogy a kialakult jelenlegi nehéz helyzeten úrrá legyenek. "Hatékony intézkedésekre van szükség a menekültek áradatának megfékezésére" - jelentette ki. Az általa javasolt intézkedések között említette a miniszter azoknak az országoknak a megsegítését, ahová a menekültek válsághelyzetükből először érkeznek, továbbá Németország határainak védelmét. Dobrindt szerint ez utóbbira azért van szükség, mert - mint fogalmazott - az Európai Unió teljes kudarca miatt az unió külső határainak védelme nem működik. A menekültválság leküzdése érdekében Németország a sokszorosát tette annak, mint valamennyi más európai ország - hangsúlyozta. Dobrindt nyilatkozatával egy időben a német tartományi belügyminiszterek - pártállástól függetlenül - a Németországba érkezett menekültek elszállásolásának területén kialakult káoszra figyelmeztettek.

A szociáldemokrata Roger Lewentz a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy időre lett volna szükségünk ahhoz, hogy felkészüljenek erre - hangoztatta szociáldemokrata politikus, utalva arra, hogy a tartományokat előzetesen kellett volna tájékoztatni. A bajor CSU több politikusa, köztük Horst Seehofer tartományi miniszterelnök az elmúlt napokban élesen bírálta Angela Merkel kancellárt a Magyarországról elindult menedékkérők befogadása miatt, a kancellár azonban kiállt amellett, hogy ez jó döntés volt.

Dieter Reiter, München főpolgármestere szombaton segítségnyújtásra szólította fel a többi német tartományt. Bírálta, hogy noha a helyzet alakulását napok óta előre lehetett látni, Észak-Rajna-Vesztfália kivételével más tartomány eddig nem vett át migránsokat Bajorországtól. "Csalódással tölt el, hogy olyan helyzet felé haladunk, amikor azt kell mondanunk: nincs több helyünk az érkező menekülteknek" - jelentette ki. A főpolgármester felhívása nyomán több tartomány segítséget ajánlott fel. Az önálló tartománynak számító Berlin bejelentette, hogy Bajorország segítségére siet. A fővárosból különvonatot indítottak Münchenbe több száz menekült elszállítására. Alsó-Szászország tartományi kormánya pedig közölte, hogy szükségszállásokat hoztak létre a Bajorországból érkezendő menekültek elszállásolására.