Rogán: Senki nem akarja, hogy Magyarország egy nagy hotspottá váljon

2015.09.14. 12:58 Módosítva: 2015.09.14. 13:00

„Orbán Viktornak igaza volt” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint Európa politikai álláspontja megváltozott. Most már Németország is belátta, hogy Európa külső határait kell megvédeni. Rogán felszólította az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a honvédelmi és a rendőrségi törvény módosítását.

Érthetetlennek nevezte, miért kapott Magyarország annyi bírálatot a kerítés megépítése miatt, amikor ez az ötödik ilyen létesítmény Európában, és máshol Brüsszel pénzzel is segítette a megépítésüket.

Mindez azt is jelenti, hogy Brüsszel bevándorlási politikája és a Dublin III. rendelet megbukott, mondta Rogán. A schengeni egyezmény német felfüggesztésével veszélybe került a magyarok mozgási szabadsága is, utalt a Németországban dolgozó magyarokra. Rogán szerint ez logikus fejleménye a menekültáradatnak és annak, hogy Európa nem volt képes megvédeni a határait.

Be kell látni, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni, fogalmazott a frakcióvezető. Szinte egyedül Magyarország tartotta be a Dublin III. rendeletet és a kapcsolódó egyezményeket. Ahol nincs meg a határok megvédésére és a menekültek regisztrációjára való képesség, ott az uniónak kell erőforrásokat mozgósítania.

Rogán szorgalmazta, hogy Európán kívül jöjjenek létre hotspotok, regisztrációs gyűjtőpontok, ahol helyben, tehát még Európán kívül döntenek arról, ki jöhet menekültként Európába és ki nem. A Fidesz frakcióvezetője szerint aki illegálisan lép be az unió területére vagy az adott országban nem várja meg az eljárás végét , az nem számíthat menedékkérelme pozitív elbírálására.

Rogán nem nevezte kizártnak, hogy változzon a hivatalos magyar álláspont a uniós tagországok közötti elosztását szabályozó kvótákkal kapcsolatban. Erről azonban csak akkor érdemes tárgyalni, ha sikerül az unió külső határait megvédeni.

Az Index kérdésére, hogy a holnaptól érvényes szigorúbb határvédelmi intézkedések miatt Szerbiában feltorlódó tömeg ellátására milyen segítséget nyújt Budapest Belgrádnak, Rogán azt válaszolta: a kormány folyamatosan informálja a belügy- és a külügyminisztériumon keresztül Szerbiát, más segítséget viszont nem nyújt. A magyarországi karitatív szervezetek viszont Szerbiában is aktívak. Rogán még megjegyezte: Magyarország többet költ a befogadótáborokban egy menekült egyhavi ellátására, mint az egy havi minimálbér.

Megerősítette azt is, hogy éjféltől működnek a határon az átlépési pontok, és az összes új szabály élet lép. Rogán szerint sem a menekültválságról szóló konzuiltációs kérdőívet kitöltő magyar állampolgárok, sem a magyar kormány nem akarja azt, hogy „Magyarország egy nagy hotspottá váljon”.

Rogán elfogadhatatlannak nevezte Werner Faymann osztrák kancellár szavait, aki a holokauszthoz hasonlította a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos eljárását. „Eljön majd az idő, amikor az osztrák kancellárnak bocsánatot kell kérnie ezekért a kijelentéseiért.”