Behívatta a román nagykövetség ügyvivőjét a Külügyminisztérium

2015.09.15. 18:11 Módosítva: 2015.09.15. 20:41

Újabb front nyílt a szokásos román-magyar cicaharcban, most Szíjjártó Péter minisztériuma hívatta be a román külügyminisztérium ügyvivőjét, mivel Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint Victor Ponta miniszterelnök „újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott” Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről - írja az MTI. 

Magyar Levente szerint Ponta „magyarellenes hazudozással kívánja menteni a belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét”. Magyar arra utalt, hogy a román miniszterelnök korábban kijelentette:

Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket.

A külügyi tárca közleményében úgy fogalmazott, „különösen visszatetsző”, hogy miután Románia kormányának eddig nem sikerült felkészítenie országát a csatlakozásra a schengeni övezethez, kívülről „minősítgeti képtelen jelzőkkel azt az országot, amely erejét megfeszítve teljesíti az Európai Unió külső határainak védelméből fakadó feladatait”. 

Azt is közölték, a kormány minden Magyarországot érő „igazságtalan és képmutató” bírálat ellen tiltakozni fog, ennek jegyében következik most a román ügyvivő fejmosása.

A román külügy szerint viszont ők kezdeményezték a keddi megbeszélést. Esti közleményükben azt írták, hogy Magyarország „mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről, és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek".

Nem a románokat és a magyarokat választja el egymástól a határon építendő kerítés, jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden a Maszol.ro portálnak.

"Eddig sem a zöldhatáron keresztül járkáltunk egymáshoz. Ez nem fogja semmilyen mértékben a két uniós állam közötti közlekedést akadályozni. Az illegális határátlépést próbálja megállítani, amikor feltartóztathatatlannak tűnő migrációs hullámmal áll szemben Magyarország" - magyarázta az RMDSZ elnöke, aki szerint Budapest lépése akár a segítségére is lehet Romániának egy masszív migrációs hullám megfékezésében.

Szereti a kerítéseket, mert a térség lakóinak életében negatív töltettel bírnak, de Budapest lépésének van ésszerű magyarázata, és szerinte nem szabad a román-magyar viszonyt ennek a fejleménynek a tükrében megítélni.

"Az adott kontextusban Budapest lépését nem szabad hisztérikusan nézni. Ez elsősorban a román kollégák felé üzenet, akik időnként hajlamosak arra, hogy túlreagáljanak dolgokat" - mondta Kelemen Hunor. Szerinte a kerítés még egyszer rávilágít arra, hogy az EU-nak semmiféle mechanizmusa nincs megvédeni külső határait. 

Ezért minden tagállam egy ilyen válság esetén egyéni megoldást keres: van, aki a schengeni határon ideiglenesen visszavezeti az ellenőrzést, van, aki kerítést épít - nemcsak Magyarország - akad, aki plusz rendfenntartókat vezényel a határra. Ezek az intézkedések azonban nem fogják tudni helyettesíteni a kollektív megoldást - fogalmazott az RMDSZ elnöke.