Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.15. 12:04

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Beszélgettem jogvédőkkel, akik elmondták: terjed egy olyan pletyka, hogy buszokkal visszavisznek embereket Szerbiába, ez is feltüzelte a menekülteket, akik a röszkei határátkelőnél tüntetnek. Ez ugyanakkor egy megerősítetlen és valószínűleg nem igaz információ. Ami ellen azonban leginkább tiltakoznak, az a következő procedúra:

    • A BÁH által kiosztott papírt, miszerint a menekültek kérik, hogy esetükben Szerbia ne legyen biztonságos országnak elkönyvelve, a magyar hatóságok három napon belül elbírálják.
    • Ha a hatóság azt mondja, márpedig akkor is vissza kell menniük Szerbiába, három vagy hét napjuk marad a menekülteknek a fellebbezéssel, hogy az ügy magyar bírósági szakaszban jogerősen le legyen zárva.

    Ezen idő alatt a helsinkisek szerint mindenképp a magyar hatóságoknak kell a menekültek számára ellátást biztosítani. Azonban a tranzitban mindössze csak 15 konténer van, és azt beszélik, hogy egy nap kb. 100 embert fognak beengedni oda. A többiek a kietlen mezőn, a gazban, a semmi közepén maradnak.

    A menekültek már megértették, hogy ez az eljárás vár rájuk, ezért kezdtek el tiltakozni.

  • Többször meghúzták a vészféket a berlini vonaton

    A menekültek nem akartak a fővárosba menni, sokan leszálltak. Az induláskor még 550-an voltak a vonaton, de mire az Berlinbe ért, már érzékelhetően jóval kevesebben voltak rajta.

  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nagyon csalódott, amiért az Európai Unió belügyminiszterei hétfőn nem tudtak megállapodni a menedékkérők elosztásáról. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője pedig közölte, attól tartanak, hogy a döntésképtelenség újabb halálesetekhez fog vezetni az Égei-tengeren.

    A szóvivő szerint minél hosszabb ideig tart az uniós döntéshozatal, annál nagyobb lesz a káosz, annál nagyobb lesz a Görögországra nehezedő teher, és annál több ember próbál meg elmenekülni Szíriából. (MTI)

  • Nem tudjuk hogy hívják őket, hova tartanak vagy honnan jöttek,  de így is beszédes ez a fotó. Horgosnál készült a szerb-magyar kerítés mentén. 

     A DaddyDoinWork Instagram is biztosan büszke lenne erre a képre.

  • Két tranzitzóna működik majd, Röszkén és Tompán - mondta Kovács Zoltán újságírói kérdésre. A kormányszóvivő szerint ezek a tranzitpontok már működnek, 20 esetben folyamatban is van az elbírálás. Maga a menedékkérelem benyújtása pár perctől akár órákig is eltarthat, hiszen minden eset más – mondta Kovács.

  • Aki bejön a tranzitba, azt nem engedik már ki a rendőrök. Egy család például így járt, bejött, de vissza akart menni, a rendőrök azonban a sorfalból odaszóltak nekik, hogy „go back, go back”. 

    A regisztráció, amiről azt állították nekik éjfélkor, hogy reggel hatkor elkezdődik, végül nagy csúszással délelőtt indult meg. Szakaszosan engedik be a menekülteket, és a kezükbe nyomnak egy A4-es papírt magyar szöveggel. Ez a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nyomtatványa, egy nyilatkozat arról, hogy arra kérik a magyar államot, hogy az ő esetükben Szerbiát ne tekintsék biztonságos harmadik országnak.

    Nem sokkal később azonban a menekültek rájönnek, hogy átverik őket, és hiába adják be ezt a kérelmet, szinte biztosan el fogják azt utasítani. Amikor ezt megtudják, egy 60-70 fős csoport felháborodottan, skandálva a határátkelőnél lévő úthoz vonul, elállva azt az autóforgalom elől. Folyamatosan csatlakoznak hozzájuk a többiek, már több mint százan vannak a röszkei nagy határátkelő előtt, és tüntetnek.

    A Magyarországról Szerbia felé tartó oldalt bénítják meg, ez a szakasz teljesen le van zárva az autók és kamionok előtt, a másik oldalt szabadon hagyják. A rendőrök látják, hogy ez történik, de egyelőre várnak.

  • Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadóval tart sajtótájékoztatót Kovács Zoltán. Bakondi ismerteti, hogy az idén elfogott illegális határátlépők honnan érkeztek, milyen állampolgárok voltak. 

    • Jelentősebb arányban: afgánok, bangladesi, iraki, pakisztáni és szír állampolgárok.
    • Az elmúlt hónapokban megduplázódtak: indiai, iráni, szenegáli állampolgárok.
  • Meglepte a menekülteket a Mad Max-vagon
  • Két megyében, Bács-Kiskun és Csongrád megyében kihirdeti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő. A rendelkezés kedden 12.30-13 óra körül lép hatályba. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. 

  • Az osztrák belügyminisztérium ezekben a percekben bejelentette, hogy ma elkezdik fokozatosan bevezetni a határellenőrzést. Az osztrák belügy szerint a szigorúbb ellenőrzés bevezetését már készítik is elő, de a hadsereg bevetése a rendőrök megsegítésére, amit tegnap jelentettek be, még csak a tervezési fázisban van.

  • Orvosi ellátással, takaróval és élelemmel segíti a menekülteket Röszkén a Katolikus Karitász. Tíz-húsz önkéntes dolgozik folyamatosan, arab, urdu, fárszi, pastu, angol és német tolmácsok is segítenek nekik. (MTI)

  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung riportjában Szerbiából kísért Magyarországra egy Oszama nevű szír férfit, aki feleségét hátrahagyva három gyerekével próbál eljutni Németországba. A riport szerint amikor a szerb oldalon a magyar határhoz érnek, a síneken szórólapokat találnak. A papíron vörös betűkkel a következő szöveg olvasható a magyar kormány aláírásával: 

    Magyarország vendégszerető ország, de a legsúlyosabb büntetést foganatosítjuk azokkal szemben, akik illegálisan próbálnak meg átlépni a határon. Az illegális határátlépés bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár. NE HALLGASSON az embercsempészekre! Magyarország az illegális bevándorlóknak nem engedélyezi, hogy a területén áthaladjanak. A Magyar Köztársaság Kormánya

  • Tasó László, az NFM államtitkára épp ma délelőtt nyitja meg NYITÓÜNNEPSÉG keretében az Európai Mobilitási Hetet.

  • A legfrissebb jelentések szerint legalább huszonkét ember, köztük négy gyerek fulladt a tengerbe a török partoknál, mert egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt az Égei-tengeren Törökország és Görögország között. Az első hírek tizenhárom halottról szóltak. 211 embert partra vittek, a mentés még tart. (MTI)

  • A német rendőrök karszalagokkal számolják a hozzájuk érkező menekülteket a határnál. Az összesítésük szerint tegnap 4537 menekült érkezett, ezzel 91823-ra emelkedett a szeptember óta jegyzett menekültek száma, akik döntő része Magyarországon keresztül, a balkáni úton érkezett Németországba.

  • Változatlan a helyzet a horgosi határátkelőnél. Beszélgettünk az itt várakozó menekültekkel, hogy mi a tervük.

    • Volt, aki azt mondta, néhány órát várnak, hátha kinyitja a kormány mégis a kaput, hiszen ők csak átmennének Németországba, igazán nincs semmi más dolguk Magyarországgal.
    • Ha viszont nincs más lehetőség, akkor Horvátország felé veszik az irányt.

    A menekültek azért is értetlenkednek, mert azt hallották, ha a kerítésen nem, akkor majd a legális átlépőkön be tudnak menni. Ezért sem értik, miért zárták le.

  • „Ideiglenesen helyreállítjuk a határellenőrzést, ha a menekültek fenyegető áradatával találkozunk” – mondta Saulius Skyernelis litván belügyminiszter. Litvániának az unión belül Lettországgal és Lengyelországgal van közös határa. (MTI)

  • Hát persze, hogy az MTVA stábja! Jelenleg ez a helyzet a tranzitzónának/tranzitnak/áteresztési pontnak nevezett, szögesdrót-konténertábornál:

    • 15 konténer van kirakva, folyamatosan jönnek-mennek-zúgnak odabent a munkagépek, bőven nem készült még el.
    • 10:30-ig nem volt se tájékoztatás, se víz, se élelem a menekülteknek, pedig magyar területen vagyunk, és a magyar hatóságok irányították ide az embereket.
    • 10:30-kor egyszer csak kinyílt a konténer ajtaja, kinyúlt egy kéz, és zacskóban ételt kezdett el osztogatni. A csomagban van egy fél kenyér, üdítőital, sajt. Tömegjelenet, tülekedés alakult ki, nem volt agresszió, de rögtön beugrott az embernek a röszkei dobálós etetésjelenet.
    • A sajtót nem engedik be a táborba, ami nem vonatkozik az MTVA-ra: miközben a menekültek odakint várakoznak, és fogalmuk sincs, mi fog történni velük, a köztévé stábja bemehetett.
    • Az itteniektől úgy tudjuk, nemrég bejárta a helyet Bakondi György és Kovács Zoltán kormányszóvivő, akik 11-kor szegedi sajtótájékoztatójukon valószínűleg elmondják, mi is ez az egész itt.
    • És akkor egyszer csak megjelent Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba is.
  • Jól éltem, ha tehetném, visszamennék

    Szíria után már Irakból is egyre többen jönnek el, főként a szunnita kisebbség tagjai. Bagdad szunnita negyedeiben mindennaposak a robbantások. Hiába volna munka és elég fizetés, a síita többségtől tartva a jobb módúak is elmennek. Nem gazdasági menekültekről van szó.

  • A DK országgyűlési és európai parlamenti képviselői is a szerb–magyar határra mentek. Legutóbb Gyurcsány Ferenc véletlenül tiltott határlépést követett el, akkor az még szabálysértésnek minősült, ma már bűncselekmény lenne.

    Fotó: DK sajtóiroda

    Holnap az MSZP és a Jobbik képviselői is mind a határhoz mennek.

  • A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő pontra. A hatóságok az autópályánál lévő határátkelő közvetlen közelében alakították ki azt a területet, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket és meg is várhatják annak elbírálását. (MTI)

  • Horgoson senki nem tudja, éppen nyitva van-e a határ, hol lehet átmenni, átengedik-e őket. A magyar rendőrök elvileg az általuk tranzitnak nevezett áteresztési pontra terelik őket, de közben az a hír terjed a menekültek között, hogy a szerb rendőrök akadékoskodnak, és nem engedik őket. Össze vannak zavarodva, senki nem ért semmit.

    Nem sokkal később a horgosi határátkelőnél azt látjuk, hogy még mindig rengeteg sátor van felverve, sok a gyerek és a nő. Itt vannak az ENSZ menekültügyisei, az UNHCR emberei és menekülteket segítő aktivisták is. A határ kapuval le van zárva, mögötte magyar rohamrendőrök állnak. A tömeg elégedetlen, zúgolódik, be akar jutni.

  • Megtaláltuk azt a hosszúkás, az autóútra merőleges területet, amit reggeli tudósítások tranzitzónának nevezhettek, az MTI pedig áteresztési pontnak, míg kollégám szerint a magyar rendőrök, akik máshonnan ide küldik az embereket, tranzitnak.

    Sok konténer áll bent, de látszik, hogy az építkezés eléggé kezdeti stádiumban van, gyakorlatilag sehogy sem állnak a munkával. Mint megtudtuk, múlt hét csütörtökön kezdték el építeni, szóval nem egy teljesen friss fejleményről van szó. Szögesdróttal és gyodával van körülvéve, a sajtót sem engedik be. Kint körülbelül hatvan menekült ült a fűben fél tízkor, és várakozott. Tegnap éjféltől Horgosról ide küldték őket, hogy majd itt regisztrálhatnak. Ehhez képest azóta itt várakoztak étel, víz, ellátás nélkül.

    Amikor a rendőröktől azt kérdezték, mikor engedik be őket, a rendőrök azt mondták, ők sem tudják.

    9:50 körül aztán mindenkit automatikusan átterelnek a tranzitzónához, kívülre, és addig ideiglenesen le is zárják a határt, ami miatt rögtön feltorlódott rengeteg autó a horgosi új határátkelőnél. A menekültek a kerítés mentén érkeznek, őket automatikusan küldik ide őket.

    Jönnek folyamatosan, öt-hat perc alatt jött vagy száz ember, hamar tömeg alakul ki a tranzit szélén, de továbbra sem engednek be senkit. Lassan egy órája terelik ide folyamatosan az embereket. Hatvan-hetvenen az úthoz legközelebbi konténernél állnak, az egyetlennél, amin van ajtó, és várják, hogy be lehessen menni. Nincs semmi tájékoztatás, egyetlen felirat sem, azt leszámítva, hogy hat nyelven kiírták, hogy ne mássz fel a kerítésre.

  • A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent egy sor részletszabályt módosító kormányrendelet "a tömeges bevándorlás kezelésével" kapcsolatban. Benne van például, hogy:

    • az új ideiglenes befogadóállomásokon a telkek beépítettsége szükség esetén akár 100 százalék is lehet;
    • az új szállásokat úgy kell kialakítani, hogy tegyék lehetővé az alvást, a tisztálkodást, az illemhelyhasználatot, valamint a mosást, főzést, élelmiszer-tárolást, mosogatást, az étkezést, a használathoz szükséges berendezések és használati tárgyak tárolását, továbbá egyéb ellátást nyújtó szolgáltatásokat;
    • külön épületben vagy épületrészben kell majd elhelyezni az előzetes letartóztatásban lévő embereket. (Azok kerülhetnek keddtől előzetesbe, akik megsértik az új, határzárral kapcsolatos Btk.-tilalmakat, például átmásznak a kerítésen.)

    Módosul az útdíjrendelet is: nem kell díjat fizetni „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben elrendelt szállítási feladatok végrehajtásában részt vevő járművek után”.

  • Előzetes letartóztatásba került egy hattagú, „családi alapon működő” embercsempész bűnszervezet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a honlapján. A gyanúsítottaknál nagy mennyiségű készpénzt és értékes kocsikat foglaltak le.

    A rendőrség adatai szerint három ásotthalmi és két szegedi férfi, valamint egy algyői nő „családi alapokon működő bűnszervezetet” hozott létre, és rendkívül szervezetten követett el bűncselekményt. A csoport tagjai ugyanis felosztották egymás között a feladatokat, így egy-egy tag tartotta például a kapcsolatot a szerbiai bűnözői csoportokkal, szervezte meg a szállítást, kísérte az illegális bevándorlókat Magyarországon.

    A gyanúsítottaknál tartott házkutatáson a nyomozók nagy mennyiségű készpénzt, éjjellátó készülékeket, több mobiltelefont és SIM-kártyát, három személygépkocsit és egy 7,5 tonnás tehergépkocsit foglaltak le.

  • A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megnyitotta a személy- és tehergépjármű-forgalom előtt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető útszakaszát, ahol korábban leterelték a járműveket. A hegyeshalmi határátlépési pont térségében zavartalanul halad a forgalom – írta a Police.hu.

  • A szerb–magyar határon az ideiglenes határzár épp nyitva volt, úgyhogy át tudtunk jönni, és láttuk, hogy épp 30-50 migráns ült a kerítés mellett. A horgosi átkelő felé tartunk, miközben látjuk, hogy menekültek egy csoportja halad az úton a határ felé, szinte csak gyerekek és tinédzserkorúak. 

    Horgosnál, 2 km-re a határtól pedig már egyre többen gyülekeznek. Folyamatosan érkeznek a rendes, menetrend szerinti autóbuszjáratokkal, na meg taxival a menekültek. Tőlünk kérdezgetik, mi van most a magyar határon, van-e menekülttábor, ott van-e az ENSZ, és hasonlókat. 

    Vannak itt szerb rendőrök természetesen, de teljesen zavartalanul megy a forgalom, ők csak szemlélik , ahogy üzemszerűen érkeznek a menekültek, és mennek is tovább a határ felé.

    Láttunk olyan jelenetet, hogy az egyik menekült vissza akart fordulni, de társai ráncigálták tovább, hogy ne, menjenek csak. Látni olyanokat nagy számban ugyanakkor, akik ténylegesen is elindultak visszafelé, ők leginkább az ujjlenyomatadástól félnek. Ők azt mondják, 

    indulnak inkább Horvátország felé.
  • Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszámolt arról is a sajtótájékoztatóján, hogy éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat az ideiglenes biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt. Mindannyiuk előállítása jelenleg is zajlik.

    Szabó Csontos Stefánia, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője bejelentette: a keddtől hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódóan a bűncselekmények nyomozására egy 100 fős nyomozó egységet állított fel a rendőrség. Ők nem a határrendészeti igazgatóság állományába tartoznak, az ország különböző megyéiből vezényelték őket Szegedre, ahol a munkájukat végzik.

  • Németország egyetért azzal, hogy EU-s pénzeket vonjanak el azoktól az államoktól, amelyek nem hajlandóak elfogadni a kvótarendszert, és nem akarnak befogadni menekülteket. Erről Thomas de Maizière német belügyminiszter beszélt a ZDF-nek. Jelezte, hogy olyan tagállamokról van szó, amelyek jellemzőek nagy arányban részesülnek az EU-s alapokból, és egyetért Jean-Claude Junckerrel, aki e pénzek lehetséges csökkentéséről beszélt korábban. Orbán Viktor ugye többször jelezte, hogy hallani sem akar a menekültkvótákról, vagyis Magyarországot igencsak érintené egy ilyen intézkedés.