Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.19. 14:20

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei elvittek egy bevándorlót Győrből, aki feltehetően részt vett a szerdai röszkei zavargásokban, mondták az M1-es híradóban.

    A helyszínről beszámoló tudósító azt mondta, Győrben reggel óta mintegy ezer migráns várakozott a vasútállomáson, hogy továbbutazhasson Hegyeshalomba. Egy óra körül megjelentek a TEK emberei, és kiemeltek egy férfit a várakozók közül, aki feltehetően a szerda délutáni röszkei atrocitások résztvevője volt.

  • A Bama.hu egy olvasója jelentette, hogy Villány-Virágos közelben, az elkerülőúton vonulnak a katonák Beremendre, a magyar-horvát határhoz kerítést építeni. A kerítést szállító teherautó eddig ismeretlen okok miatt még a délelőtt folyamán Borjádon visszafordult.

  • 8-10 busznyi menekült fogadására készülnek az önkéntes szervezetek Beremendnél, jelentette a helyszínről munkatársunk. Állítólag ez csak első kör, és többen is jönnek majd, de a magyar hatóságok ennyit tudnak egyszerre kezelni. Beremendre közben üres BKV buszok is érkeznek, már 37 vár arra, hogy a regisztrációs pontokra szállítsa a menekülteket.

  • Így teszik át a horvát buszról a magyarra a menekülteket
  • Letenyéről jelentjük:

    A letenyei határátkelőnél több ezer menekültet várnak a mai napon.

     
  • Az egyik legnagyobb szombati mentőakcióban750 migránst mentett ki a tengeren hánykolódó három kisméretű hajó fedélzetéről a Földközi-tengeren, a líbiai partok térségében az Orvosok Határok Nélkül - írja az MTI.

    A nemzetközi szervezet egyik szóvivője elmondta, hogy a hajókon több ország állampolgárai utaztak, és valamennyien jól vannak. Egy negyedik hajót az Orvosok Határok Nélkül hajója kísért biztonságos kikötőbe. A szervezet orvosai ellátásban részesítik a menekülteket, akiket ezután olaszországi vagy görögországi helyszínekre szállítanak.

  • Az olasz parti őrség Dattilo nevű hajója 1100 embert szedett fel két hajóról a Földközi-tengeren - írja az MTI. Előző nap is többszáz menekültet helyeztek biztonságba hasonló bárkákról a líbiai partoknál, de hét embert már holtan találtak meg, köztük egy gyereket.

    Szombaton egy öt év körüli szíriai gyerek meghalt, 13 ember pedig eltűnt a görögországi Leszbosz szigete közelében. A parti őrség 11 túlélőt szállított partra. Kedden 22 migráns fúlt vízbe, miközben Törökországból megpróbáltak Kósz szigetére jutni, 200 másikat kimentettek.

  • Amennyiben Szerbia garanciát vállal arra, hogy sem közlekedés-, sem határbiztonsági problémák nem lesznek a szerb-magyar határátkelőkön, akkor az összes átkelőt újranyithatjuk a közeljövőben, jelentette be Bakondi György, a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadója egy szombati sajtótájékoztatón. 

    A főtanácsadó a sajtótájékoztatón ismertette a legfrissebb statisztikai adatokat a menekültválsággal kapcsolatban:

    • pénteken a szerb határszakaszon 288 határzársértőt fogtak el
    • a horvát határszakaszon pénteken 8000 ember jött át, őket regisztrációs céllal gyűjtőpontokra szállították, de erre sokan nem voltak hajlandóak, ezért rövid pihenő után tovább indultak Ausztria felé
    • szombaton 10 óráig 2800 menekült jött át a horvát-magyar határon, a szerb szakaszon pedig 108
    • eddig idén eddig 209 ezren lépték át illegálisan a magyar határt, közülük 172 ezren nyújtottak be menedékkérelmet
    • a magyarországi menekülttáborokban 1600 vannak körülbelül

    Bakondi azt is elmondta, hogy a horvát határon hamarosan kész lesz a gyoda, ami főleg azért épül, mert nem szeretnék, hogy a menekültek a zöldhatáron jöjjenek át, használják inkább a hivatalos határátkelőket.

    "Horvátország nem csak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót cserben hagyta", mondta ugyanezen a sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő, reagálva arra a horvát kormányfői bejelentésre, hogy Horvátország szánt szándékkal tolta rá Magyarországra a menekülteket. Arról, hogy ez a cserbenhagyás milyen következményekkel jár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fog beszélni délután.

  • A Sonline.hu információi szerint nehéz helyzetben vannak a három-négy óránként 1000-1500 fős létszámúra duzzadó menekültek Zákányon, mert a falubeliek és segítők minden erőfeszítésének ellenére kevés, vagy alig kapnak valamilyen ellátást, az ételben és palackos vízben is hiányt szenvednek. Egyébként éppen most gördült be értük egy újabb üres szerelvény. Úgy tudjuk, hogy a helyszínen a Vöröskereszt és több más humanitárius szervezet is igyekszik besegíteni.

    Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője határozottan cáfolta azt az értesülésünket, hogy a rendőrök nem kapnának ellátást, hideg élelmet, valamint a déli órákban meleg ételt is biztosítanak a szolgálatot teljesítő rendőröknek. Az étel elfogyasztásában lehetnek csúszások a feladatellátáshoz igazodva- tette hozzá a szóvivő.

  • A kormány szerint  menekültkrízis hatékony kezeléséhez nagyban hozzájárult a közlekedési központok munkatársainak áldozatos és kitartó munkája, írja a Sonline a Dél-Dunántúli Közlekedési Zrt. közleményére hivatkozva.

    A menekültek szállításában részt és a feladatok megszervezésében résztvevő munkatársak a munkáért járó plusz járandóságot kapnak. A rendkívüli helyzetben és körülmények között végzett munkáért járó béreket a tárgyhavi fizetéssel együtt fizették, illetve fizetik ki a munkavállalóknak, beleértve az esetleges túlórákat is 

    A VOLÁNBUSZ Zrt. a 2015. szeptember 4-én történt mozgósításban összesen 64 darab autóbusszal vett részt, mely a szokásos napi rendszerességű szállítást jelentősen meghaladta, valamint a járművezetőktől is jelentős többlet erőfeszítést igényelt. Mindezért a feladatban résztvevő autóbuszvezetőknek, illetve a háttérmunkát végző szervező munkatársaknak, összesen 74 főnek a társaság szeptember 8-án plusz járandóságot fizetett ki.

  • Csaknem teljesen  eltűntek a menekültek szombat délelőttre a röszke-horgosi régi határátkelő (Röszke 2) szerb oldaláról, ugyanakkor többen bebocsátásra várakoztak a magyar hatóságok által kialakított belépési pontnál, jelentette az MTI tudósítója.

    Egyikük azt mondta, továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába.

    Eltűntek a helyszínről a segélyszervezetek is. Ugyanakkor kisebbfajta sátortábor alakult ki az autópálya szomszédságában található belépési pont bejáratánál. Ez az a hely, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket és megvárhatják az elbírálását.

    Miközben az elmúlt napokban szinte senki nem várakozott a konténerszállásokkal teli belépési pont szobaajtó méretű bejárata előtt, szombat délelőtt mintegy negyvenen várakoztak bebocsátásra, főként többgyermekes családok. Ők vélhetően a gyerekek miatt nem vállalkoztak még a továbbindulásra.

  • Zákányból jelentjük:

    Kigördült a zákányi állomásról egy menekültekkel és rendőrökkel teli hosszú vonat. Kicsit hátborzongató volt, amikor a hangosbemondóból németül kiabálták, hogy  'Achtung, achtung', mert sokan még a sínek mellett ültek.

    Miután a mai első vonat elment, egy másik tolatott az állomásra, hogy elszállítsa a maradék körülbelül 400 embert, aki eddig egy focipályán várakozott békésen.

  • Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél - írja a horvát sajtót szemléző MTI.

    A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útját állták a tömegnek, amelyben gyerekek is voltak. Amikor a migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján át akarták törni a rendőrkordont, hogy bejussanak az országba, a rendőrök könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.

    Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint 100 migránst (főleg nőket és gyerekeket) szombaton reggel beengedtek az országba, további százan pedig még várnak a horvát oldalon. A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket.

  • 4-500 menekült érkezett letenyére horvát buszokkal, őket szinte azonnal magyar buszokkal szállítják az osztrák-magyar határhoz. Az M1 helyszíni tudósítója szerint a haátátkelőn akadálytalanul haladhatnak át autók, bár az ellenőrzés szigordott, a határőtök belenéznek az utastérbe és a csomagtartókba is. 

    A tudósító az odaérkező mobilvécékből és vizeskocsikból arra következtetett, hogy a határzár sem kizárt.

  • A délelőtti órákban újabb menekülttömeg indult el a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé a szerb-macedón határról, jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. A tovarniki határállomást pénteken átmenetileg lezárták, de szombaton újranyitották.

  • Szlovénia legfeljebb tízezer menekültet képes fogadni, olyanokat, akik menekültstátus iránti kérelmet nyújtanak be az országban - mondta Marta Kos Marko, Szlovénia németországi nagykövete egy német napilapnak.

    "Ha a menekültek menekültstátus iránti kérelmet adnak be nálunk, befogadjuk és megvédjük őket. Megvannak a kapacitásaink erre. Legfeljebb tízezer embert tudunk fogadni" - mondta a nagykövet a Rheinische Postnak. Ezen a számon felül Szlovéniának európai segítséget kell kérnie.

    "A schengeni egyezmény és a dublini rendelet előírásainak megfelelően járunk el. Ugyanakkor szem előtt tartjuk a humanitárius szempontokat is" - jelentette ki a diplomata.

    1991-ben a délszláv háborúk idején Ausztria és Olaszország azonnal készek voltak segítséget nyújtani Szlovéniának. Ezért Szlovéniának "erkölcsi kötelezettsége" segíteni a menekülteken - fejtette ki a nagykövet.

    (MTI)

  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre berendelte Görögország budapesti nagykövetét a görög belügyminiszternek egy svéd lapnak adott interjújával kapcsolatban, írja az MTI.

    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter az MTI-nek azt írta,

    a görög belügyminiszter a csillagokat is lehazudta az égről, amikor arról beszélt, hogy Görögország megvédi a határait.

    "Ha ez így van, akkor hogy jöhetett az idén több mint 202 ezer illegális bevándorló Magyarországra?!" - kérdezte Szijjártó, aki szerint "jó lenne, ha a görög kormány nem nézné hülyének az európai embereket, hanem érdemi lépéseket tenne határának megvédése és a bevándorlók regisztrációja érdekében".

    Szijjártó Péter emellett Gentiloni olasz külügyminiszternek is beszólt:

    A magyar külügyminiszter szerint

    Olaszország a bevándorlási hullám egyik frontországa, így az olasz külügyminiszter jobban tenné, ha arra figyelne, hogy az országa minden uniós előírást betartson, ahogy Magyarország betart".

    "Szívesen hallottuk volna az olasz külügyminiszter véleményét a magyar rendőrök elleni brutális és szervezett támadásról, valamint arról is, hogy Horvátország az európai szabályokra fittyet hányva regisztráció nélkül továbbküldi a bevándorlókat Magyarország felé" - reagált Szijjártó az olasz külügyminiszter Der Standardnak adott interjújára..

  • Győrben is rengeteg menekült gyűlt össze éjjel, ők mind az Ausztria felé tartó vonatra várnak.

  • Folyamatosan érkeznek a horvát-magyar határról buszokkal, vonatokkal a menekültek Szentgotthárdra, az osztrák-magyar határra. A menekültek innen Ausztriába mennek tovább, ahol az osztrák hatóságok Grazba és Bécsbe szállítják őket, mondta az M1 helyszíni tudósítója.  Ha nagyon sokan vannak az osztrák oldalon, akkor a magyar gyűjtőpontra mennek várakozni.

    Tömeg Szentgotthárdnál
  • A Máltai Szeretetszolgálat szentgotthárdi beszámolója szerint Szentgotthárdnál a határon álló csarnoknál kialakított gyülekezőhelyre egész éjszaka érkeztek a menekülteket szállító autóbuszok.

    Ide szállították a Horvátországból Magyarbólyba küldött menekültvonaton érkező közel ezer embert is, akik aztán gyalogosan mentek át a határ osztrák oldalán található parkolóba. Miután ott elhelyezkedtek, az éjszaka folyamán többször visszasétáltak a Máltai Szeretetszolgálat autóihoz. Az éjszakai órákban sok család többször is visszatért frissítőt, ennivalót, ivóvizet kérni a magyar oldalra.

  • Hamarosan útnak indul egy 13 kocsiból álló vonat Zákányról. Az első és az utolsó kocsiban rendőrök utaznak, a többi tele vonat menekültekkel. Azt nem tudták megmondani a rendőrök, hová tartanak.

    A vasútállomástól nem messze egy focipályán további 2-300 menekült várakozik, többnyire családosok sok kisgyerekkel. Értük hamarosan jön egy másik vonat.

  • Untitled-1
    Fotó: Police.hu
  • Nem egyeztettek Magyarországgal, rákényszerítették a magyarokat, hogy fogadják a menekülteket — mondta a horvát miniszterelnök.

    „Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni” — jelentette ki Zoran Milanovic.

    A miniszterelnök szombat reggel a magyar határ melletti Pélmonostoron mérte fel a helyzetet. Milanovic a helyszínen lévő újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a „B-terv”, vagyis hogy a magyar határhoz irányítják a menekülteket.

    A horvát sajtóban úgy értelmezték, hogy Milanovic kijelentése kifejezetten a horvát rendőrök által átkísért menekültvonatra vonatkozik. Ha így van, akkor ez a cáfolata annak a korábbi horvát álláspontnak, hogy a rendőrök a magyar hatóságok tudtával, előzetes értesítés után jöttek át magyar területre. A 800 menekülttel állítólag a piros jelzés ellenére, 40 horvát rendőr kíséretében töténő vasúti átkelés körülményeiról idáig teljesen különböző verziókat közöltek a két ország hatóságai.

  • Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán, írja az MTI. Az éjszaka egyébként nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek.

    Mindeközben 6700 menekült érkezett az ausztriai Burgenlandba a magyar határátkelőkön keresztül. 2500-an az észak-burgenlandi Miklóshalma (Nickelsdorf) térségében, 4200-an a dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) érkeztek.

    Az osztrák rendőrségi illetékes tájékoztatása szerint a hegyeshalmi határátkelő osztrák oldalán található miklóshalmai határállomáson viszonylag nyugodt a helyzet, ezer-ezerötszáz menekült tartózkodik ott. A menekülteket a Vöröskereszt és az osztrák hadsereg látja el. Nagyobb kihívást jelent a helyzet kezelése Rábakeresztúrnál, ahol kisebb területen tömörül a tömeg - tette hozzá.

  • cikkünk a témában:

    Migránsnak hitték a közmunkások a földmérőket és a földmérők is a közmunkásokat

    Úgy megijedtek egymástól, hogy az egyik csapat beugrott a kukoricásba, a másik pedig biciklivel menekült el a falu felé - írja vezető cikkében a Délmagyar.

  • Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombaton, a menekültválsággal foglalkozó budapesti sajtótájékoztatón bejelentette:

    • péntekig 172 801 menedékjogi kérelmet nyújtottak be az idén,
    • pénteken a kérelmek száma 362 volt,
    • szeptember 15-étől, a jogszabály-módosítás hatályba lépésétől kezdődően 334-en nyújtottak be kérelmet,
    • szintén ettől az időponttól kezdve 225 esetben menedékjogi őrizetbe vételt rendeltek el,
    • pénteken ez a szám 69 volt,
    • az idegenrendészeti hatóság szeptember 15-étől 67 ember idegenrendészeti őrizetét rendelte el, többségét a bíróság által kiszabott kiutasítás végrehajtása érdekében.

    A befogadó intézményekben 1068-an tartózkodtak szombat reggel, rendkívüli esemény nem történt. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője hozzűtette: 1142 embercsempész ellen intézkedtek eddig.

  • Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője szombaton a Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

    • péntek éjfélig 209 963 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt idén,
    • ebből 200 973-an Szerbia, 7993-an pedig Horvátország felől érkeztek.

    Hozzátette:

    • pénteken 7852 emberrel szemben intézkedtek (a horvát-magyar határszakaszon 7562, a szerb-magyaron 288 emberrel szemben)
    • szombat reggel 8 óráig 3065 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt, közülük 2950-et a horvát-magyar határszakaszon.
  • Pénteken 18 óra óta működik Beremenden az újonnan létesített tranzitzóna, annak ellenére, hogy még tart a kialakítása - közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a hivatal munkatársai biztosítják a helyszínen a menedékjogi kérelmek átvételét.

  • A zákányi vasútállomáson szombat délelőtt ezernél is több menekült várakozott a sínek mellett ülve az MTI szerint. A menekültek a Nagykanizsáról értük érkező vonatra várnak.

    A rendőrségi sorfallal körülvett emberek - többségében fiatal férfiak - nyugodtan várakoznak.

    Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a valamivel ezer feletti lakosú Zákány polgármestere szombaton az MTI érdeklődésére elmondta: a migránsok többsége éjszaka a vasúti sínek mellett, illetve a zöldhatáron jött át Horvátországból.

    A még pénteken érkezett, Zákányban maradt menekültek egy részét éjfél után már elvitték vonattal a településről - mondta a polgármester. Korábban mintegy ezer ember gyalog indult el Nagykanizsára, ahonnan a regisztrációs pontokra szállították őket. Az előző nap érkezettek közül néhány százan ott maradtak éjszakára, de közben újak "szivárogtak be" a határon, és azóta is folyamatosan érkeznek.

    A többség a pályaudvaron várja a vonatot, de a közeli sportpályán is sokan vannak. Pénteken a faluban "volt egy kis riadalom, amikor a semmiből megjelent" mintegy 1500 menekült átvonult a településen, de mostanra normalizálódott a helyzet. A faluban nyugalom van, folyamatosan tájékoztatják a helybelieket.

  • Zoran Milanović fogadta és dicséretben részesítette azokat a rendőröket, akik tegnap vitatott körülmények között átjöttek Magyarországra 800 menekült társaságában. A horvát miniszterelnök szerint a horvát rendőrök csak a munkájukat teljesítették. Milanović a két mozdonyvezetőt is fogadta reggel Pélmonostoron, ők reggel térhettek vissza Magyarországról, ahol este őrizetbe vették őket.