Lázár hétfőig eldönti, lemond-e

2015.09.16. 23:20

Az Index információi szerint a Fidesz velencei frakcióülésén többen szóvá tették, hogy a miniszterelnök valódi magyarázat és részletes indoklás nélkül váltotta le posztjáról Hende Csaba honvédelmi minisztert. Több képviselő azt is felvetette, hogy elmaradt a köszönet a miniszter öt éves tevékenységéért.

A frakcióülésen bent ülő forrásunktól úgy tudjuk, hogy a legnagyobb izgalmat — természetesen — a frakcióvezető-váltás okozta. Mint ismert, Rogán Antal még a zárt ülés kezdete előtt bejelentette, hogy távozik a posztról és Orbán Viktor kabinetfőnöke lesz.

Mint azonban kiderült, a bejelentés előtt sem került nyugvópontra Rogán és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ellentéte a poszttal kapcsolatban. A VS.hu megírta, hogy Lázár a frakcióülés után dönti el, hogy lemond-e.

Úgy tudjuk, hogy Lázár hétfő délelőttig tolta ki a végső döntést. Döntése információink szerint attól függ, hogy sikerül-e számára is megnyugtatóan körülírni a kabinetfőnöki státusz felelősségi köreit. Lázár ugyanis azt kifogásolta, hogy a jelenlegi felállás szerint ugyan ő lenne Rogán munkáltatója, de mégsem szólhat bele Rogán személyi döntéseibe és tevékenységébe.

Állítólag nyílttá vált a verseny a Fidesz-elnökség ügyvezető alelnöki posztjáért is. Ezt a pozíciót idáig Kósa Lajos töltötte be, most azonban Rogán is esélyes lett rá. Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor a zárt ülésen leszögezte, hogy Rogán és Kósa párhuzamosan nem töltheti be ezt a pozíciót.