Tisztifőorvos: Járványügyi kockázatot jelent a megnövekedett migráció

HUS 7538
2015.09.16. 10:04

A menekültek között egyelőre nem találtak olyan betegségeket, amelyek a magyar lakosságot veszélyeztetnék, de óvatosságra int az országos tisztifőorvos.

Paller Judit az M1-nek azt mondta, járványügyi kockázatot jelent a megnövekedett migráció, de leginkább az egymás közötti érintkezés miatt alakulnak ki megbetegedések, ezek jellemzően a hányásos, hasmenéses fertőzések, és a hűvösebb idő beköszöntével jellemzőbb lesz a felső légúti megbetegedés is.

Paller Judit azt mondta, a menekültek által használt területeken nincs megfelelő infrastruktúra, ezeken a helyeken több napig életvitelszerűen élnek, ennek minden következményével. Ezek a körülmények is okozzák például a belső fertőzéseket. Kiemelte ugyanakkor, hogy a befogadóállomásokon megfelelőek a higiénés feltételek.

A hátrahagyott szemét a legnagyobb gond

Paller Judit úgy vélte, a megnövekedett migráció miatt járványügyi kockázat van, de ezt a hatóság megfelelően kezeli. A menekültek által hátrahagyott hulladékokhoz - például szennyezett ruhanemű, étel és egyéb használati tárgy - csak gumikesztyűben szabad nyúlni vagy az erre szakosodott hulladékbegyűjtő vállalatokra kell hagyni a szemét összeszedését.

Az elmúlt egy hét tapasztalatáról Paller Judit azt mondta, leginkább a hátrahagyott szemét okoz gondot, de nem különösebben nőtt meg a migránsok között a megbetegedések száma, ugyanakkor kerültek már kórházba fertőző betegségekkel. A legtöbb esetben a kórházban sem várják meg a kezelés végét, saját felelősségre hagyják el az intézményt.

Találtak már hepatitis-A vírussal fertőzött kisgyereket és tbc-gyanús beteget is.

Ha netán járvány alakulna ki, akkor lenne beavatkozási lehetősége a tisztifőorvosnak: korlátozhatja például a migránsok mozgását, karantént rendelhet el. Erre azonban - emelte ki Paller Judit - jelenleg nincs indok. 

Menekültválság percről percre itt ->>>>