Több külföldi újságírót is megvertek és elvittek Röszkén a rendőrök

2015-09-16T164223Z 539232536 LR2EB9G1AEBLB RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2015.09.17. 11:06 Módosítva: 2015.09.17. 15:54
A szerdai röszkei zavargások idején a magyar rendőrség előállított egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál újságírót is, akik aztán a szegedi fogdán töltötték az éjszakát. A lengyel újságírót gumibottal verték fejbe, de megsérült egy svájci újságíró is. A kormányszóvivő szerint a sajtónak semmi keresnivalója ilyenkor egy zavargás első sorában, a rendőr pedig éles helyzetben nem tud mérlegelni, hogy ki támadó és ki újságíró.

Kapott a lengyel

A lengyel köztelevízió (TVP) tudósítója szerb oldalról követte a tegnapi eseményeket. Amikor a menekültek megpróbáltak átjutni a rendőrsorfalon, a lengyel újságíró útban volt. Nem volt rajta sajtós mellény, de mellette állt egy kollégája kezében a lengyel tévé emblémájával ellátott mikrofonnal.

A lengyel újságíró hiába kiabálta a rendőröknek azt, hogy „press, press“, gumibottal őt is fejbe verték,

közölte az Index kérdésére a lengyel nagykövetség. 

Az újságíró sebeit helyben látták el. Ezután arra kérte a magyar rendőröket, hogy segítsenek neki visszajutni a szerb oldalra, de ekkor a rendőrök előállították illegális határátlépés kísérletének és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával. 

Fogdára vitték

A lengyel és vele együtt a szlovák és az ausztrál újságíró Szegeden került be a rendőrségi fogdára, mindannyian ott töltötték az éjszakát. A fogdáról a lengyel újságíró egy képet közzétett, amin valószínűleg ausztrál és szlovák kollégája látható.

A rendőrséggel a lengyel nagykövetség próbálta felvenni a kapcsolatot csütörtök kora reggel, de akkor még semmilyen információt nem kaptak a lengyel köztelevízió fogdába zárt tudósítójáról. Reggel kilenckor sikerült beszélni a rendőrséggel, és az újságírót délelőtt tízkor el is engedték. 

Jelenleg Szegeden van. Az újságíró köszönetet mondott a lengyel nagykövetség közbenjárásáért.

Gyorskötözőt kapott a szlovák

A lengyel újságíróval együtt került a fogdára a szlovák Demník N újságírónője is. Timea Beck, a liberális hírportál munkatársa azt mondta: az újságírók egy csapatban figyelték, amikor a menekültek megindultak és át akartak mászni a kerítésen.

Éppen fel akartam segíteni az egyik családot a földről, akik elestek, amikor az egyik rendőr a földre lökött, gumbibottal végigvert, kicsavarta a kezem és gyorskötözővel megkötözött. A rendőrök brutálisan káromkodtak és azzal vádoltak, amit tulajdonképpen ők tettek, majd visszarángattak a magyar oldalra. 

Elmondása szerint a rendőrség illegális határátlépéssel vádolta meg. A Denník N az ügyben a szlovák külügyminisztériumhoz fordult. 

Megrúgták az ausztrált is

A Heti Válasz azt írja: Warren Richardson ausztrál állampolgárságú fotóriportert a fején, a lábán és a mellkasán rúgták meg. Warren Richardsonnak magyar családja van, magyar állampolgárságú kisfia hároméves. Az évek óta Budapesten élő szabadúszó fotóriporter több fotósorozatot készített a menekültválságról.

Komplett szerb stábot vertek meg

Szerdán Röszkénél szerb újságírókat is megvertek a rendőrök. A szerb állami média, az RTS honlapja azt állítja, hogy szerda délután fél hat körül a magyar rendőrök gumibotokkal megverték kollégáikat, és eltörték a felszerelésüket. Egy operatőrt, egy hangmérnököt és egy riporternőt bántottak, a szabadkai kórházban kellett ellátni őket. A tévések szerint a rendőrök számára egyértelmű volt, hogy akiket megütnek, újságírók, és

akkor sem álltak le a veréssel, amikor a tévések mondták, hogy a szerb tévé munkatársai.

Gumibotozták a svájcit

Véres ruháiról és véres mikrofonjáról posztolt képeket a Twitteren Jordan Davis, a svájci RTS tudósítója, akit gumibottal ütöttek meg. Mint írta, nem erre számított egy európai uniós országban. Köszönetet mondott viszont a menekülteknek, akik adtak neki inni.

A rendőrség nem vert, csak kényszerítő eszközöket alkalmazott

Kérdéseinket az ügyben elküldtük a rendőrségnek. Először röviden annyit válaszoltak, hogy egyetlen újságírót sem vettek őrizetbe (csak a jelek szerint előállítottak). Egy csütörtök délután kiadott rendőrségi közlemény szerint a rendőrség egy ausztrál, egy szlovák és egy lengyel állampolgárral szemben folytat büntetőeljárást határzár tiltott átlépésének megalapozott gyanúja miatt. A három embert gyanúsítottként hallgatták ki, valamennyien szabadlábon védekeznek.

A közleményben visszautasítják, hogy a rendőrség őrizetbe vett és megvert volna újságírókat:

A rendőrség csak a hatályos jogszabályok alapján szükséges és arányos mértékben kényszerítőeszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt, az Európai Unió külső határát, és az azt védő rendőröket.

Az ORFK szerint a rendőrség következetesen járt el. Hivatalos közleményeiben többször is felhívta az állampolgárok és az médiaszolgáltatók figyelmét, hogy ne akadályozzák a rendőri intézkedéseket, és tegyenek eleget a rendőri felszólításoknak. Szerdán a röszkei határátkelőhelyen is többször, több nyelven intéztek felhívást az ott tartózkodók felé. Az újságírók a saját felelősségükre maradtak olyan területen, ahol a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmazott. 

Bakondi: Szakszerűen, túlzások nélkül jártak el

Kovács Zoltán kormányszóvivő délelőtt azt mondta: meglepetés volt, hogy a média ott volt az első két sorban a röszkei eseményeknél. Szerinte az újságíróknak a saját biztonságuk érdekében  semmi keresnivalójuk nincs ilyen helyen. Az intézkedő rendőr pedig ilyenkor nincs mérlegelési helyzetben, hogy ki a támadó és ki a média képviselője. Elmondása szerint egy újságíró sincs őrizetben. Három fotóssal szemben zajlik eljárás, akik szabadlábon védekeznek.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó ma délelőtt azt mondta: a tegnapi összecsapásokkor a rendőrség törvényesen, szakszerűen, túlzások nélkül, szoros parancsnoki irányítás alatt látta el a feladatát. 

Az Index volt újságírója pert nyert, amiért egy tüntetés után lecsukták

Bogád Zoltán, az Index egykori újságírója 2007. november 17-én a Batthyány örökmécsesnél tudósított egy be nem jelentett békés demonstrációról, amit a rendőrség feloszlatott. Kollégánk kilétét útlevelével igazolta, és igazolni próbálta újságírói mivoltát is, de parlamenti belépőjét a rendőrök figyelmen kívül hagyták. Annak ellenére, hogy hangoztatta, hogy újságíró, megbilincselték, a rendőrségi fogdába vitték és az esti óráktól egészen hajnalig fogva tartották, majd szabálysértési eljárást indítottak ellene „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” címén. Miután a bíróság megállapította, hogy a rendőrség intézkedése jogszerűtlen volt, kollégánk személyiségi jogi pert indított személyes szabadságának megsértése miatt, és ezért a bíróság jogerősen 400 ezer forint kártérítést ítélt meg neki.  

Borítókép: Marko Djurica / Reuters