Lázár János: Megrendítő volt az összecsapás Röszkénél

2015.09.17. 14:35
Új időszámítás kezdődött menekültügyben, összecsaptak a menekültek és a rendőrök Röszkén, sok kritika éri Magyarországot, mi lesz Rogán Antal kabinetfőnöksége után - Lázár Jánosnak most is rengeteg témája van a Kormányinfón.
  • A röszkei összecsapás Lázár szerint megrendítő volt, de a rendőrség intézkedése szükséges, arányos volt.
  • A menekülthullám szervezett akció volt, erről titkosszolgálati jelentések is vannak.
  • Lázár szerint példátlan rágalomhadjárat indult az ország ellen: az osztrák kancellár és a román miniszterelnök gyűlöletbeszédet folytat.
  • A kvótarendszerről már hajlandó "ésszerű, elvi vitát" folytatni a kormány.
  • Magyarország kért, de nem kapott segítséget az Európai Uniótól ahhoz, hogy be tudja tartani a schengeni egyezményt.
  • A kormány összesen 1,1 milliárd forintot költ kommunikációra, 800 millió forint értékben a külföldi, 300 milliót a hazai kampányra. 
  • Felpörgetik a bürokráciacsökkentést, 107 törvényt módosítanak, hogy rövidebb legyen az ügyintézési határidő.
  • Ötmillió forintra emelik a bérplafont az állami cégvezetőknél.
  • Lázár János nem mondott le Rogán Antal kabinetfőnöksége miatt, hétfőn dől el, milyen szervezeti struktúrában dolgoznak együtt.

Menekülthelyzet az új időszámításban

A menekülthelyzet volt természetesen a legfontosabb témája az e heti Kormányinfónak, Lázár János szerint a kedden életbe lépett változások után több változás is történt. 

  • Magyarország most már képes betartani és betartatni a schengeni egyezményt, és "ha mindenki követné az iránymutatást, értelmes dialógust lehetne folytatni".
  • A szerb-horvát határ irányába terelődött a menekültek útvonala. 
  • A magyar menekülttáborban alig van ellátásra szoruló. Bár szinte üresek a menekülttáborok, a kvótát ellenezzük, de Magyarország részese lehet egy ésszerű vitának, hogy hol helyezzük el a bevándorlókat. 

Szeptember 14-éig amúgy több mint 200 ezer illegális határátlépőt fogtak el. A hétfői 9380-ról pár százra csökkent az illegális határátlépők száma.

Az európai blabla ellenére ez volt az egyetlen megoldás.

Jelenleg 4300 katona teljesít szolgálatot a határon, az ő segítségük tette lehetővé, hogy 15-ére elkészül a biztonsági határzár. Ha kell, a kormány a jövőben is él a határzár eszközével. A miniszter szerint a menekülthullám szervezett akció volt, erről titkosszolgálati jelentések is vannak, nem véletlen, hogy a menekültek csak néhány kilométeres szakaszon lépték át a határt. 

Összecsapás Röszkénél

Lázár megemlítette a szerdai összecsapást is a szerb-magyar határon.

Megrendítő, nem boldogító, hogy összecsaptak 

- mondta Lázár, aki szerinte a rendőrség intézkedése szükséges, arányos volt, "a képsorok magukért beszélnek", de nincs ok az örömre, elégedettségre emiatt. Lázár nem zárta ki a lehetőségét, hogy lesz még olyan támadás, amelyet a magyar rendőrségnek ki kell védenie. Szerinte át kell gondolni a műveleti területről szóló szabályozást is.

Lázár később kiemelte, hogy a szerb rendőrség nem támogatták a magyar rendőrök munkáját, pedig folyamatos volt a kommunikáció. "Nem tettek semmit, nem tekintjük előremutató lépésnek". Lázár szerint a bevándorlási válság egyik megoldása lehetett volna, ha Szerbiát soron kívül felvesszük az EU-ba. Lázár szerint hazugság, amikor szerb politikusok azt állítják, hogy a magyarok nem tájékoztatták őket előzetesen a határ lezárásáról, hiszen Pintér Sándor ezért utazott oda.

Gyűlöletbeszédet folytatnak Magyarország ellen

Magyarország nemzeti megítélése romlott. "A népünk kiközösítését illető megszólalásoknak" súlyos következményei lehetnek. Lázár szerint  hamis, álszent és szereptévesztő módon járnak el, akik a schengeni egyezmény betartása miatt igyekeznek az országot megbélyegezni.

Példátlan rágalomhadjárat indult Magyarország ellen.

Lázár külön kiemelte, hogy elítéli, amit az osztrák kancellár és a román miniszterelnök művel, "gyűlöletbeszédet folytatnak, próbálják kirekeszteni a magyarokat Európából".

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy nemcsak külföldiek, hanem 88 ügyvéd szerint is törvénytelen és igazságtalan a kormány új menekültügyi csomagja. A miniszter szerint minden kritériumnak megfelelnek a módosítások. Hozzátette, mindig is nagy vágya volt, hogy ügyvéd legyen, "ki tudja mikor válhat ez valóra". "Ember tervez, miniszterelnök végez" - mondta mosolyogva.

A kvótarendszerről már lehet vitázni

Lázár azt mondta, hogy Magyarország továbbra is a V4 álláspontját képviseli, és elutasítja a kvótákat. Ám mivel a menekülttáborok kiürültek, sikerült megvédeni a határt, lehet erről "értelmes, elvi vitát folytatni". A magyar kormány viszont mereven elutasítja a hot spotokat, vagyis hogy Magyarországon épüljön európai menekülttábor.

Kértek segítséget az EU-tól, de nem kaptak

Lázár János szerint Magyarország kért, de nem kapott segítséget az Európai Uniótól ahhoz, hogy be tudja tartani a schengeni egyezményt. 

Felidézte, hogy az Európai Bizottság most döntött a 2014-2020 között elosztható forrásokról, Magyarország 65 millió eurót kapott. Hozzátette: Bulgária 71 millió, Olaszország és Görögország 500-500 milliót eurót kapott a helyzet kezelésére. Lázár János nem tartja méltányosnak a német kritikákat, hogy Magyarország miért nem kért segítséget. Magyarország 200 millió eurót költött a védekezésre az adófizetők pénzéből, miközben 65 millió eurót kap hét év alatt az EU-tól. 

1,1 milliárd kommunikációra

A kormány összesen 1,1 milliárd forinotot költ kommunikációra, 800 millió forint értékben a külföldi, 300 milliót a hazai kampányra. Jordániában, Törökországban és például Libanonban újsághirdetésekben, Szerbiában és Macedóniában szórólapokkal tájékoztatja a közvéleményt a kormány a megváltozott magyarországi jogszabályi környezetről.

107 törvényt módosítanak

Lázár arról is beszélt, hogy a kormány tárgyal a bürokráciacsökkentésről is, és óriási változások következnek majd. Lázár bejelentette, hogy 107 törvény módosítására tesznek majd javaslatot, hogy rövidebb legyen az ügyintézési határidő.

A módosítások célja, hogy maximum 60 napon belül elintézzenek egy ügyet, a hivatalnak döntést kell hozni. Jó néhány ügy lesz, amit csak bejelenteni kell - ígérte Lázár. Több ügyintézési díjat el is töröl a kormány, de részleteket nem mondott a miniszter. Még idén 250 újabb kormányablakokat nyitnak majd, és nagy ügyintézési centrumok jönnek létre uniós forrásból.

Lázár nem mondott le Rogán miatt

Lázár kapott újságírói kérdéseket a politikai jövőjéről is. Hiszen Rogán Antal kabinetfőnökké válása miatt több sajtóértesülés szerint Lázár fontolgatta a lemondását.

Minden politikai szappanopera fontos, de a menekültkérdés a legfontosabb - kezdte Lázár a választ. A miniszter elárulta, hogy a frakcióülésen Orbán bejelentette, hogy szüksége van a kormányzati munkában Rogán Antalra.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Rogán Antal sikeres legyen

- mondta Lázár. Szerinte a miniszterelnök kompetenciája, kit nevez ki, kit kér fel egy posztra. Hogy ennek mi lesz a technikája, a miniszterelnök hétfőn ad tájékoztatást az érintetteknek - mondta Lázár. Ez azt jelenti, hogy még nem dőlt el, szervezetileg milyen viszony lesz Rogán és Lázár között. 

A miniszter még egy sejtelmes kijelentést is tett. "Ha megkérdezi a véleményemet a miniszterelnök, azt tudom mondani, amit tőle tanultam: a végrehajtó hatalomhoz felelősségnek is kell társulnia". Ez arra utalhat, hogy Lázár nem szeretné, hogy Rogán szervezetileg hozzá tartozzon, és ő viselje a felelősséget Rogán lépéseiért. 

Ötmillióra emelik az új bérplafont

Lázár bejelentette, hogy új szabályozást vezetnek be az állami cégvezetők díjazásáról. Korábban kialakítottak egy 2 millió forintos bérplafont, de a prémiumok helyzetét nem rendezték, emiatt több állami cégvezető a dupláját, tripláját is kereshette.

Ezután viszont új bérplafont vezetnek be:

  • állami cégvezetők: havi bruttó 5 millió forint
  • energetikai cégek vezetői: havi bruttó 4 millió forint
  • egyéb társaságoknál: havi bruttó 3 millió forint.

Veszteséges cégnél nincs prémium. Egy kiskaput azért hagy a kormány: ezektől az összegektől eltérhetnek, ha "nemzetközi szaktekintélyt" kérnek fel egy pozícióba.

Giró-Szász András eladta a tulajdonrészét

A kormányzati kommunikációs államtitkárnak kisebbségi tulajdona volt egy Kft.-ben, amely szállodát épít a belvárosban. Giró-Szász tavaly ősszel vásárolta be magát a sógora cégébe. Hogy ki az új tulajdonos, nem tudni. Lázár János pár héttel ezelőtt jelezte, hogy a politikával nem összeegyeztethető, ha valaki közben üzletel is.