Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Öt évet is kaphatnak a röszkei zavargás résztvevői

2015.09.17. 14:53

Az ORFK szóvivője szerint a szerdai röszkei összecsapás során 22 embert állítottak elő, közülük 15-öt gyanúsítottak meg tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Őrizetbe közülük 10 embert vettek.

Az elfogadott Btk.-módosítás szerint alapesetben a határzár tiltott átlépéséért 3 évig terjedő szabadságvesztés járhat, de ha azt tömegzavargás résztvevőjeként vagy fegyveresen, felfegyverkezve követik el, akkor a büntetés 1-5 év is lehet. Ha egyszerre lenne igaz a fegyveresség és a tömegzavargás is, akkor a büntetési tétel 2-8 évre ugrana.

Korábban Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó azt nyilatkozta, hogy a zavargások során a magyar oldalra átkerültek közül 29 főt fogott el a rendőrség, ebből öt embert humanitárius megfontolások alapján átadtak a a szerb oldalon lévő családjaik számára. Bakondi szerint a családoknak felkínálták, hogy kedvezően elbírálják a menedékkérelmüket, de nem éltek vele, Németországba akartak menni. A maradék 24 emberből végül 22-t állítottak elő.

Kődobálás, vízágyú és könnygázfelhő Röszkén