Évi 5000 forint lehet a fővárosi dugódíj

2015.09.18. 12:14 Módosítva: 2015.09.18. 12:17

Kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a dugódíj bevezetésére, jelentette ki Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón.

Első lépcső: lenne egy Budapest matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente. A díj vonatkozhat a fővárosi lakosokra is, de az is elképzelhető, hogy a budapestieknek nem kell majd fizetni. Ez utóbbi esetben évi 700-800 millió forint bevételt hozhatna a rendszer, ha mindenki fizetne, akkor 2 milliárd forintot.

  Második lépcső: lehet egy egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát még nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené. A díj összegét még nem határozták meg.

  A főpolgármester az Index kérdésére azt mondta, hogy a pontos határt és a belső zóna díját, ha lesznek egyáltalán, két hét múlva tudja elmondani. Az ügyben ugyanis levéllel fordult a Belügyminisztériumhoz, és körülbelül két héten belül kormányzati állásfoglalás érkezhet róla.