Szijjártó: Évekig fog állni a kerítés

D NOE20150917015
2015.09.18. 08:00 Módosítva: 2015.09.18. 08:00

Szijjártó Péter a Magyar Időknek adott interjúban arra a kérdésre, hogy vajon hosszú távon is hatékony lesz-e a kerítés, azt felelte, hogy

a neve hivatalosan „ideiglenes biztonsági határzár”, de szerintem nem kétséges, hogy ebben az esetben az ideiglenesség években lesz mérhető, tekintettel arra, hogy amiről Európában beszélnek, miszerint menekültválságot élünk át, az egyszerűen önámítás. Ez egy masszív népvándorlás, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak, s egyáltalán nem tartom túlzásnak azokat az elemzéseket, amelyek a kontinens környékén 30-35 millió olyan emberről írnak, akik potenciálisan bevándorlóvá válhatnak. Líbia, Jemen, Szíria, Irak vagy Afganisztán mind olyan országok, amelyekben súlyosan ingatag a helyzet, és ezen országok lakossága jelentős.

Mint mondta, a szerb határon épített kerítésnek olyan hatása lesz, hogy az embercsempészek más útvonalakat fognak keresni. Szerinte, ha Románia felé indulnak meg, akkor az nagy teszt lesz számukra, mivel az ország a schengeni zónához szeretne csatlakozni.

Azért kezdtük meg egy kerítés építésének előkészítő munkálatait, mert ha Románia nem lenne képes az esetlegesen ott megjelenő bevándorlási hullámot megállítani, akkor nekünk kell lépnünk.

A külügyminiszter szerint Victor Ponta Magyarországot illető kritikáit nem kell komolyan venni, mert a román belpolitika most nem a stabilitásáról híres, ráadásul Pontát tegnap vád alá helyezték. Viszont szerinte a szerb–magyar együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság, és ha ez nem így lenne, akkor a most súlyos kétoldalú konfliktusokat okozna a "bevándorlási konfliktus". Ugyanakkor szerinte

szomszédaink közül épp azokkal vagyunk jóban, akikkel kapcsolatban ezt nem várnánk – ilyen Szlovákia vagy Szerbia –, de a természetesnek vett szövetségesünkkel, Horvátországgal soha nem voltak olyan mélyen a politikai kapcsolataink, mint manapság.

Szijjártó úgy véli, hogy az európai vezetők félnek nevén nevezni azt, amivel szemben állunk, egyszerűbb azokat kritizálniuk, akik ezt megteszik.

Jól láthatóan több európai vezető a nemzetközi média hamis tudósításai alapján politizál, sokkal inkább a nemzetközi média elvárásainak akar megfelelni, és nem a vállalt kötelezettségeinek.

Szijjártó szerint ha Európában a nagy középpártok nem hajlandóak valódi megoldásokat keresni, akkor az a szélsőséges pártoknak olyan politikai mozgásteret fog adni, amilyen Európában az elmúlt évtizedekben nem volt.