Tényleg ultrák akarnak határt őrizni?

BSZ 2738
2015.09.18. 15:50 Módosítva: 2015.09.18. 16:18
Terjed a Facebookon az az állítólag ultrák által jegyzett levél, amiben a köztársasági elnök parancsára várnak, hogy a határra vonuljanak. A kisiskolás sílusban megfogalmazott levél még az általunk megkérdezett ultrák szerint is hülyeség.

Itt a forduló bombameglepetése menekültkérdésben: magyar szurkolók harckészültségbe helyezték magukat, és Áder Jánostól várják a parancsot, hogy több ezren a határon megvédjék Magyarországot az „iszlám hordától”.

Ez a lényege annak az írásnak, amely néhány szurkolói blogon jelent meg.

A levél szerint a szurkolók nem akarnak robbantásokat, és készek fegyveresen vagy anélkül a határ védelmére.

A kisiskolás stílusban íródott felhívás annyira gyanús volt, hogy megkerestünk néhány ismertebb szurkolói csoportot, mivel az írás

  • több ezer harcedzett férfiről ír
  • Áder János államfőtől várja a parancsot 

Kezdjük a végén: ki az, aki szerint ilyen esetben éppen Áder Jánost kell megszólítani? Aki figyeli a történéseket, láthatja, Áder szinte egyáltalán nem szólalt meg menekültsérdésben. A magyar köztársaság elnöke ugyan a honvédség mindenkori főparancsnoka, de irregurális csoportok semmilyen szinten nem tartonak hozzá.

A két héttel ezelőtti magyar–román idején a fővárosban randalírozó csoportok nem képviselték az ultracsoportokat, a város feldúlását, továbbá az akkor éppen a Keletiben tartózkodó menekültek ellen szervezett szurkolói tüntetést pedig kifejezetten elítélték, illetve „néhány alkoholista ostoba fasz, meg nőt max az online pornóban látott tizenéves kamasz" pörgésének tudták be.

A mostani felhívás amúgy rosszul megfogalmazott kulcsmondata pedig így hangzik: A belpolitikai sérelmeket (rendőrökkel, ügyészekkel, ilyen-olyan pártokkal, szkenneres kiskirályokkal, kártyás uzsorásokkal,stb) félretéve készültségbe helyezzünk magunkat.

Menekültügyben nincs szurkolói összefogás, bár a debreceni menekülttáborhoz, amikor többen kitörtek és gyújtogattak, szurkolók vonultak a helyszínre, de nem avatkoztak/avatkozhattak közbe. 

Körbekérdeztünk nagyobb szurkolói csoportok vezetőinél, és a válaszokból az derült ki, hogy néhányan valóban szeretnének ilyen összefogást, de a legpozitívabb válasz is csak annyi volt, hogy „tudnak csoportok közötti részleges összefogásról".

Más azt mondta, hogy ez még kis színes hírnek is kevés. Egy másik vezérszurkoló szerint pedig nem is lehetne megtalálni azt a törvényes módot – amit egy köztársasági elnök felvállalhat – amivel lehetne pofozkodni, ütni, vágni.

A szándék valószínűleg meg lenne sok srácban, de nem hiszem, hogy a szándékhoz lenne olyan hülye köztársasági elnök, aki bólintana.

A jogi szankciók miatt sem találják kivitelezhetőnek a kérdést, hiszen „a határon nem számítana csoportosan elkövetett garázdaságnak egy tömegverekedés? Nem lehetne ráhúzni azonnal a támadásra, hogy etnikai alapon történt?“

Hülyeség.