Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Bejön-e Lázár szokatlanul kemény húzása?

D  AS20120604013
2015.09.19. 10:48
Hétfőn reggel jár le az ultimátum, amit Lázár János adott Orbán Viktornak, hogy a miniszterelnök határozza meg pontosan Rogán Antal felelősségi köreit. Ilyen még nem volt az Orbán-kormányok történetében. Lehet így nyomást gyakorolni Orbánra, színjáték, vagy Lázár János tényleg lemond? Esetleg Orbán adja ki az útját? Körüljártuk a hét kormányválságát.

Miközben a közvéleményt a menekültválság tartja izgalomban, a kormányzatban egész másra is jut figyelem és energia, fontos személyi változások vannak a kormányfő környezetében. Október 1-jei hatállyal Rogán Antal átnyergel a parlamentből a Miniszterelnökséghez, ahol a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

Nem tetszik Lázárnak

Rogán új pozíciójától azonban nem mindenki boldog. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ötlet kimondása óta nyíltan ellenezte a kinevezést, szerdán pedig lemondását is kilátásba helyezte.

Ehhez hasonló eset nem volt még az Orbán-kormányok történetében, ezért most mindenki találgat, hogy mi lesz hétfőn.

A Miniszterelnökségen dolgozó forrásaink szerint jelen pillanatban 

nehéz elképzelni, hogy Lázár hétfőn kiegyezzen Orbánnal.

és megtartsa a pozícióját. Egy másik vezető politikus szerint viszont

csak színjáték, amit Lázár csinál.

A kancelláriaminiszter, aki nem mellesleg a menekültválság kezelésében kulcsszerepet játszó nemzetbiztonsági kabinet fontos tagja, szerdán úgy adott ultimátumot, hogy nem volt olyan előre egyeztetett időpont, ahol a neki nem tetsző dolgokat átbeszélhették volna. Úgy tudjuk, utoljára kedden tárgyaltak, ám szerdán Rogán a Fidesz velencei frakcióülése előtt nyilvánosan bejelentette, hogy Orbán döntött. Hogy ez így van, jelzi, hogy a kormánypárt azóta döntött is arról, hogy az új frakcióvezető Kósa Lajos legyen.

Nem tetszik Orbánnak

Lázár a szokásos heti kormányinfón csütörtökön azt mondta: a miniszterelnök hétfőn tájékoztatja az érintetteket, milyen módon nevezi ki Rogánt, és ha erről megkérdezi az ő véleményét, „ azt tudom mondani, amit tőle tanultam: a végrehajtó hatalomhoz felelősségnek is kell társulnia”. A szavai arra utalnak, hogy nem szeretné, hogy Rogán szervezetileg hozzá tartozzon, és ő viselje a felelősséget Rogán lépéseiért. Majd pénteken mintha minden a legnagyobb rendben lenne, elutazott Hódmezővásárhelyre lakossági fórumot tartani.

Lázár ultimátuma egyáltalán nem tetszett Orbánnak, ahogy Habony Árpád egyik közvetlen munkatársa fogalmazott: 

jelenleg senki sincs olyan helyzetben, hogy a Főnököt zsarolja. 

Bár úgy tűnhet, Lázár most túl messzire ment, Habony munkatársa szerint nem merült fel, hogy Orbán menessze, de a nyilvános kirohanás Lázár tárgyalási pozícióját is gyengítette a miniszterelnöknél. 

Lázárnak nagyot kellene nyelnie

A kancelláriaminiszter környezetében azt mondják, a Lázár-Rogán konfliktus jelenleg nem hatalmi harc, nem is személyes konfliktus (ezt már elvileg sikerült rendezniük), hanem Lázár egyszerűen nem szeretné, hogy ő legyen Rogán hivatali főnöke úgy, hogy semmilyen beleszólása nem lesz a munkájába. 

A jelenlegi állás szerint Orbán még nem döntött el, hogy milyen rangban, és milyen szervezeti háttérrel nevezi majd ki Rogánt. Az sem kizárt, hogy államtitkári besorolást kap, de Rogán állítása szerint nem ez a fontos.

A kabinetfőnök munkáltatója a miniszter, ezért Lázár írná alá Rogán, és Rogán munkatársai szerződését. Bár az még nem eldöntött kérdés, hogy a Rogánnal dolgozó politikai stáb is beolvad-e szervezetileg a Miniszterelnökségbe. Lázár azt szeretné, ha nem így lenne, mert mint ahogy egyik munkatársa fogalmazott,

ha azt mondja Rogán, hogy 500 ezres fizetéssel szerződtessék a titkárnőjét, akkor ha Lázár nem írja alá a szerződést, konfliktus lesz a két politikus között, akadozni fog a munka. Ha aláírja, neki kell elvinni a balhét, ezt pedig semmiképpen sem szeretné

A miniszter környezete szerint Lázár úgy látja, hogy ebben a helyzetben csak „rossz kompromisszumot” tud kötni, „ő pedig nem erre szerződött”. Forrásaink szerint a két politikus között a stílusbeli különbségek a jövőben sem könnyítenék meg a szoros munkakapcsolatot. 

De hova menne?

Lázár többször beszélt már arról, hogy ha úgy alakulna, ő akár mezei képviselőként is folytatná a munkát, és visszavonulva Hódmezővásárhelyen is van bőven mit csinálnia. Nemrég pedig a Figyelőnek azt sugallta, hogy német barátai kapacitálják, szálljon ki egy kicsit a politikából, és próbálja ki magát az üzleti életben.

Volt azonban olyan időszak is, amikor azt feltételezték róla, hogy egy Orbán utáni időszakra készül. Az elmúlt években visszatérő téma volt a sajtóban, hogy ha 2017-ben lejár Áder János mandátuma, Orbán váltaná kibővített jogkörrel, és Lázár lehetne a miniszterelnök. Közismert róla, hogy nagyon ambiciózus, de eddig arra a kérdésre, hogy vállalná-e a miniszterelnökséget, fegyelmezetten azt mondta, hogy "minél közelebb van a miniszterelnökhöz, annál félelmetesebb a pozícióval járó felelősség". 

A találgatásokat Orbán rövidre zárta: egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy amíg bizalmat kap, miniszterelnök marad. 

Orbán játéka a fiatalokkal

A miniszterelnök hivatalosan azzal indokolja Rogán kabinetfőnöki kinevezését, hogy ezzel hatékonyabbá válhat a kormányzati munka, közben azonban az történik, amit Orbán többször eljátszott már a fiatalabb fideszesekkel. Úgy mozgatja a pozíciókat, hogy konfliktus- és versenyhelyzetek alakuljanak ki, ezektől is várva a teljesítmény javulását. 

Közben Rogán kinevezése arról is szól, hogy ha pozícióban akar maradni, nyelnie kelljen Lázárnak. Orbánnak nem Lázár munkahelyi teljesítményével van gondja, hanem úgy látja, túlságosan önállóvá vált, túlságosan messzire ment, ami az imázsépítést illeti, túlságosan sokat szólt be neki nyilvánosan, itt az idő kicsit letörni a szarvát. Az, hogy Lázár nyilvános lázongása ellenére mégis kinevezte Rogánt, egyértelmű jelzés a főnöktől. 

Lázár János felépítette a különleges Lázár Jánost

Bár Csongrád megyében lassan 15 éve töretlen népszerűségének örvend, országos szinten Lázár az egyik legkevésbé népszerű, igen ellentmondásos politikus. Egyrészt, mert frakcióvezetőként, államtitkárként majd miniszterként sok konfliktusos témához kellett az arcát adnia, könyörtelennek és cinikusnak tűnik, és kellemetlen ügyei is voltak (lézerblokkoló, fácánvadászat, 60-70 milliós ház a gyerekének, Rolex-óra és a mindenki annyit ér, amennyije van kijelentés). Igaz ugyanakkor, hogy támadási felülete Rogán is kínál bőven, gondoljunk csak a Pasa-parkban lévő lakásának 2014 elején kirobbant ügyére, vagy a még az V. kerületi polgármestersége idejére datálható belvárosi ingatlanbotrány-sorozatra.

Visszatérve Lázárra: a politikában kevesen érnek annyi idősen magasra, mint ő. A miniszter 2010 óta sokat szerepelt a sajtóban (ritkán pozitív kontextusban), a harmadik Orbán-kormány megalakulása után nem sokkal új fokozatra kapcsolt. Márpedig eleve magas fokozatról: Lázárt ugyanis már régóta az elképesztőnek mondott munkabírása miatt becsülik a pártban és kormányzati körökben. Lényegében ez adja karrierjének és mostani pozíciójának alapját: elképesztő mennyiségű kormányzati munkát bíztak rá, amit hatékonyan ellát.

2015 elején viszonylag váratlanul elkezdett arról beszélni, hogy túl sok terület tartozik hozzá, szeretne kevesebb dologgal foglalkozni. Az Indexnek akkor azt mondta, hogy "a miniszterelnök olyan vezető, hogy ha valaki megold egy problémát, ad neki kettőt helyette". A Lázár környezetében mozgó emberek szerint ezzel a megnyilvánulásával is az emberarcúbb politikus képét próbálta magára ölteni, míg korábban a kegyetlen, pragmatista, élvezeteket hajszoló, törvények felett álló embernek tűnt.

A Fidesz népszerűségének mélypontjain többször megjegyzésket tett a miniszterelnök szűk környezetéhez tartozó emberekre: arról beszélt, hogy Mészáros Lőrincnek el kellene tudnia számolni a vagyonával, meg hogy jó lenne tisztázni Habony Árpád szerepét a Fideszben. Az Orbán felterjesztésével legmagasabb szintű állami kitüntetést kapó Csányi Sándort többször uzsorásnak nevezte. 

Március végén megnézhettük a fogadóóráját Hódmezőváráshelyen, ahol úgy tűnt, ő az a politikus, aki bárkinek bármit képes elintézni, de legfőképpen megérti a "kisemberek" problémáit. Ugyan az átlag magyar választó számára imponáló lehetett a Lázárról mutatott kép, nem mindenki tapsolt örömében. Lázár szempontjából kellemetlen, hogy Orbán Viktornak nem tetszett, amit látott.

A videó megjelenésekor Orbán első estéjét töltötte a három napos kazahsztáni látogatásán (sokan vele mentek az üzleti életből és a kormányból, de Lázár nem), és sem ő, sem Habony Árpád kommunikációs stábja nem értette, hogy Lázár miért próbál magának ilyen "mindenható" politikusi imázst építeni.

Mi lesz Rogán munkaköre? 

Rogán október 1-től tölti be új pozícióját, de kevesebb, mint két héttel indulás előtt még nincs pontos munkaköri leírása. Az sem kizárt, hogy nem is lesz.

Orbán Viktor állítólag nagyon pozitívnak ítélte a Rogán Antal által vezetett politikai stáb eddigi tevékenységét. A stábot a nyár elején hozták létre, hogy megállítsák a párt és a kormány népszerűségesését. A feladat az volt, hogy vegyék kézbe a kormányzati döntések kommunikációját.

A miniszterelnök szerint a vizsga, a Reformok működnek kampány és a menekültügy kommunikációja jól sikerült, ezért Rogán megkapta a politikai kabinetfőnökséget, ahol lényegében főállásban folytathatja ezt a munkát.

Orbán a kormányzati munka politikai menedzsmentje számára akart egy jobban körülírható centrumot. Bár Rogán eddig is ellátta ezt a feladatot - frakcióvezetőként ott volt minden kormányülésen, benne van a Fidesz legszűkebb döntéshozói testületében, bármikor bemehetett egyeztetni a miniszterelnökhöz - most minden idejét erre a területre összpontosíthatja.

Forrásaink szerint az még nem dőlt el, hogy a teljes, 20-30 fős politikai stáb, köztük például Gyürk András követi-e Rogánt a kabinetbe, vagy a csapat továbbra is laza szerveződésként dolgozik a kormányzati kommunikációs projekteken.